Search
Close this search box.

Mednarodni muzejski dan letos tudi virtualno. Kam pa na Koroškem?

Danes muzeji po vsem svetu obeležujejo mednarodni muzejski dan, katerega letošnja tema je Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost (Museums for Exuality: Diversity and Inclusion). Slovenski muzeji in galerije, ki so v preteklih letih na ta dan pripravili vrsto prireditev s prostim vstopom, bodo vrata za obiskovalce brezplačno odprli tudi letos, bodo pa zaradi epidemije svoj praznik obeležili tudi virtualno.

Mednarodni muzejski svet (ICOM) je 18. maj za mednarodni dan muzejev  razglasil leta 1977, z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja. Slovenski muzeji in galerije, ki so v preteklih letih na ta dan pripravili vrsto prireditev s prostim vstopom, bodo vrata za obiskovalce brezplačno odprli tudi letos. A vseeno so letošnje priprave zaradi pandemije novega koronavirusa potekale malo drugače in tako ga bodo muzealci tudi obeležili nekoliko drugače.

Pri Mednarodnem muzejskem svetu (ICOM) so zapisali, da bo letos večji poudarek tudi na virtualnem obeleženju  #IMD2020. “Ker menimo, da je poslanstvo muzejev, da se odzivajo na družbena dogajanja in da to poslanstvo slovenski muzeji tudi na inovativne načine uresničujemo, bomo javnosti predstavili svoje projekte in dobre prakse, ki se nanašajo na enakost, raznolikost in inkluzivnost ranljivih skupin.” so zapisali.

ICOM Slovenija pa skupaj s slovenskimi muzeji in galerijami predstavlja posebno virtualno knjižico. Vsak muzej bo svoj projekt predstavil tudi v okviru svojih spletnih strani in na družbenih omrežjih.

Virtualno knjižnico pa si lahko ogledate ali prenesete tukaj.

Na statističnem uradu, se je število muzejskih in galerijskih razstav v zadnjih treh desetletjih v glavnem povečevalo, še bolj pa zanimanje zanje, so zapisali pri STA. To potrjujejo tudi kazalniki: v 1991 so v povprečju na vsaki razstavi našteli 1283 obiskovalcev, v 2018 pa za 47 odstotkov več.

Dodali so še, da so muzeji in galerije so letu 2018 s prodajo vstopnic iztržili približno 3,5 milijona evrov, za ogled razstave pa je posamezen obiskovalec v v povprečju plačal štiri evre. “Ob priložnostih, kot sta mednarodni muzejski dan ali poletna muzejska noč, so ustanove izdale tudi več kot 614.000 brezplačnih vstopnic.” poroča STA.

Danes vas Koroški pokrajinski muzej vabi na ogled njihovih stalnih in občasnih razstav med 10. in 17. uro v njihovih enotah:
– Muzej Dravograd (Bukovje 13, Dravograd)
– Muzej Radlje ob Dravi (Koroška cesta 68, Radlje ob Dravi)
– Muzej Ravne na Koroškem (muzejsko razstavišče, Na gradu 2, Ravne na Koroškem)
– Muzej Ravne na Koroškem (Štauharija, Koroška cesta 12, Ravne na Koroškem)
– Muzej Slovenj Gradec (Glavni trg 24, Slovenj Gradec)
– Rojstna hiša Huga Wolfa (Glavni trg 40, Slovenj Gradec).

V Koroški galeriji likovnih umetnosti si lahko ogledate razstavo Pečkov Slovenj Gradec, o kateri si lahko več preberete tukaj. V Galeriji Ravne pa si lahko samo še danes ogledate razstavo koroškega umetnika Tadeja Vaukmana Ritual očiščevanja: nadaljevanje. 

VIR: STA, gov.si, KGLU, KPM, ICOM Slovenija

Dogodki