Kultura

Pridruži se branju v naravi in osvoji privlačne nagrade

Se radi sproščate ob branju dobrih in navdihujočih zgodb? Teden ljubiteljske kulture 2021 (TLK) nagrajuje bralce z bogatimi nagradami, še posebej tiste, ki radi berete v naravi, na cvetočem travniku, na vrtu pod krošnjo vašega najljubšega drevesa ali v družbi lončnic na balkonu ali terasi. Pošljite fotografijo, sodelujte v nagradni igri Vrtovi berejo in osvojite vikend paket za 2 osebi v hotelu Ajda v Termah 3000 Moravske Toplice.

Preberi »

Direktorica Irena Oder ob ponovnem odprtju knjižnic: “Zdi se nam, da uporabniki s strahom prihajajo, ker so zmedeni od vseh teh sprememb”

Po 11-dnevnem zaprtju države zaradi epidemije so od danes znova lahko odprte knjižnice, muzeji in galerije. V Narodnem muzeju Slovenije so po nekaj zapiranjih in odpiranjih “že kar utečena ekipa”, navadili so se tudi knjižničarji, ki pa po besedah direktorice koroške knjižnice Irene Oder ugotavljajo, da vnašajo zmedo predvsem med uporabnike.

Preberi »

V sklopu Dneva za spremembe na tržnico, razstavo ali po flance

V sklopu največje vseslovenske prostovoljne akcije Dan za spremembe, katerega je Slovenska filantropija iniciirala že leta 2010, vas k aktivnostim vabijo tudi v Slovenj Gradcu, kjer aktivnosti nastajajo pod okriljem Mestne občine Slovenj Gradec, MOCIS-a Centra za izobraževanje odraslih, Zdravstvenega doma Slovenj Gradec, Meškove bukvarne, Ekološkega društva, Spotur-ja in raum AU.

Preberi »

Lokalni program za kulturo 2021–2024: sistemska podlaga za aktivacijo profesionalne nevladne kulture

Po dolgotrajnem procesu snovanja je bil v občinskem svetu 24. marca dokončno potrjen Lokalni program za kulturo (LPK) Mestne občine Slovenj Gradec za obdobje 2021–2024. V raum AU, ki je v postopku izdelave osrednjega lokalnopolitičnega dokumenta na kulturnem področju konstruktivno sodeloval že drugič, so zadovoljni z izhodišči, ki jih končno besedilo LPK ponuja za boljšo integracijo nevladnega sektorja v kulturno življenje občine. Istočasno se veselijo sodelovanja pri realizaciji nekaterih v programu nakazanih aktivnosti, še zlasti v okviru aktualnega projekta Koroška demokratična postaja.

Preberi »

Znani so polfinalisti pesniškega turnirja 2021

Založba Pivec je preko svoje strani na Facebooku razglasila 24 polfinalistov letošnjega Pesniškega turnirja, na katerem izbirajo najboljšo izvirno neobjavljeno pesem v slovenskem jeziku. Polfinalisti se bodo na virtualnih pesniških turnirjih pomerili aprila, najboljših 12 pa na finalu v času letošnjih Slovenskih dnevov knjige.

Preberi »

Koroška galerija epidemijo izkoristila za preučevanje del v zbirki. Na ogled tudi nova postavitev Borčićevih del

Ekipa Koroške galerije likovnih umetnosti se je lani v obdobju daljšega zaprtja zaradi epidemije usmerila v preučevanje in raziskovanje del v svoji zbirki. Zasnovala je serijo sedmih katalogov zbirke in kot prvega danes predstavila katalog 330 del slikarja in grafika Bogdana Borčića. Ob tem je v galeriji na ogled nova postavitev Borčićevih del.

Preberi »

S kulturo dialoga nad državljansko nemoč

Z letošnjim letom so pri raum AU, nevladni organizaciji v javnem interesu iz Slovenj Gradca, pričeli z izvajanjem pilotnega projekta na področju neformalnega političnega izobraževanja in aktivacije civilne družbe, imenovanega “Koroška demokratična postaja”. Zanj je društvu, znanem po številnih odmevnih družbeno-kulturnih projektih v zadnjem desetletju, uspelo pridobiti sredstva slovitega Active Citizens Fund (ACF) Islandije, Liechtensteina in Norveške, k sodelovanju pa so privabili tudi lokalne partnerje: Gimnazijo Slovenj Gradec, MOCIS, Mladinski svet Slovenj Gradec in Mladinski center Dravograd. Na širšo javnost, še posebej pa na občane Slovenj Gradca in ostale Korošce, se ekipa projekta obrača s prošnjo: rešite spletno anketo na naslovu www.1KA.si/raumAUanketa. Vsako mnenje šteje!

Preberi »

prijavi se

prijavi se v svoj račun