Kultura

Današnji dan posvečen Primožu Trubarju

Današnji dan je posvečen Primožu Trubarju. Za spominski dan utemeljitelja knjižne slovenščine in pobudnika oblikovanja zavesti o enotnosti slovenskega kulturnega, jezikovnega in političnega prostora je bil izbran njegov domnevni rojstni datum. V DZ je bila kulturna prireditev, na Trubarjevi domačiji na Rašici pa bo literarni večer Dom v jeziku.

Preberi »

Slovensko čebelarstvo na seznamu nesnovne kulturne dediščine

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v Radovljici predsedniku Čebelarske zveze Slovenije Boštjanu Noču izročila listino o vpisu čebelarstva na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Ministrica Vrečko je vpis slovenskega čebelarstva na seznam označila kot zelo pomemben in izpostavila povezanost čebelarstva s kulturo.

Preberi »

V središču ulične razstave pri radeljskem dvorcu bukev

Čeprav danes na Pohorju prevladuje smreka, pa je v preteklosti v pohorskih gozdovih kraljevala bukev, ki se vanje počasi vrača. Bukev je v središču občasne ulične razstave, ki so jo danes odprli pri radeljskem dvorcu in bo tam na ogled do 8. maja, nato pa se seli še v druge kraje.

Preberi »

Svetovni dan knjige priložnost za podarjanje knjig

Organizacija Unesco je leta 1995 na generalnem zasedanju v Parizu 23. april razglasila za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. V Ljubljani bo v soboto v parku Zvezda potekal knjižni Sejem na zraku. Organizatorji ob tem spodbujajo: Podarimo si knjige na svetovni dan knjige!

Preberi »

V Slovenj Gradcu na ogled skupinska razstava Podobe narave

Razstava Podobe narave, ki jo ob 18. uri odpirajo v Koroški galeriji likovnih umetnosti, predstavlja izbor del slovenskih umetnic, ki pristopajo k upodabljanju narave na specifičen, senzibilen način. Na ogled bodo dela umetnic Anje Jerčič Jakob, Tine Konec, Maje Pučl, Lucije Stramec in Joni Zakonjšek in umetniškega tandema Plateauresidue.

Preberi »