Search
Close this search box.

Tadej Vaukman se bo z Ritualom očiščevanja predstavil v Galeriji Ravne

V četrtek, 6. februarja 2020 bo v Galeriji Ravne ob 19. uri otvoritev razstave umetnika in fotografa Tadeja Vaukmana z naslovom »Ritual očiščevanja: nadaljevanje«.

Na tokratni razstavi »Ritual očiščevanja: nadaljevanje« bodo predstavljena dela, ki so v večini nastala na rezidenci v New Yorku. Na ogled bo postavil štiri enake avtoportrete, na katere je nanesel debele nanose mešanice barve in telesne tekočine, ki v različnih slojih prekrivajo obraz. To je ponovil v štirih verzijah. Vaukman bo na ogled postavil tudi neprebrano knjiga Davida Michaela Wojnarowitza “Weight of the Earth”, na katero je po naključlju naletel v knjigarni v New Yorku. Ameriškega umetnika prej ni poznal, vendar je avtobiografija, narejena s transkripcijami zvočnih posnetkov, nanj naredila močan vtis. Tako se je poistovetil z depresivno atmosfero, ki prežema knjigo – njen avtor se je namreč snemal v svoji sobi, v istem mestu, osamljen, celo bolan. To delo predstavlja izhodiščno točko projekta in označuje trenutek, ko je sprevidel, da mora naprej, v vključevanje novih postopkov umetniškega izražanja. Na razstavi bo predstavil tudi video, ki ga prikazuje kako joče ter štiri uokvirjene liste koledarja z golimi ženskami, ki jih je našel v hiši svojega deda. Razstava se bo zaključila s tremi fotografijami velikih formatov (dva portreta Alojza Rahitela in fotografija njegovega delovnega okolja).

Gre za nadaljevanje razstave, ki je bila na ogled v Galeriji P74 v Ljubljani. Pri projektu pa ne gre zgolj za prenos razstave, ki je nastala ob njegovem bivanju v New Yorku, temveč za povsem novo razstavo, prilagojeno domačemu okolju. Avtoportetom bo dodal nekaj novih fotografij z motivi, ki se navezujejo na tiste iz serije Gradnheroes in se naravno prepletajo z njegovo poglobljeno introspekcijo, medtem pa gledalca silijo v kontemplacijo o naravi fotografije danes in o vprašanjih vsakdana.

To bo Vaukmanova prva samostojna razstava na Koroškem. Umetnik nam je zaupal, da so občutki pred otvoritvijo razstave pred domačo publiko zelo dobri in dodal: “Ponosen sem, da bom lahko predstavil nova dela, predvsem zaradi tega, ker bodo vključena tudi dela dedka.”

Razstava, katere kustos je Jernej Kožar bo v Galeriji Ravne na ogled do 3. aprila 2020.

Nagrada skupine OHO:

Tadej Vaukman je lansko leto prejel Nagrado skupine OHO, katero podeljujejo za kakovostno in inovativno umetniško delo. Kot zmagovalec je bil deležen dvomesečne umetniške rezidence v prostorih Residency Unlimited v New Yorku in samostojne razstave v organizaciji Galerije P74 v Ljubljani. Nagrajeno fotografijo »Tistega nekega večera v kleti« je podaril Koroški galeriji likovnih umetnosti. “Z nagrajenim delom je preusmeril poudarek iz obsesivnega dokumentiranja zunanjega sveta nase. Neposredne, tudi seksualno eksplicitne prizore skejterske kulture, nočnega popivanja in motive bivanjskega okolja pri starih starših je zamenjal avtoportret.” so zapisali pri Galeriji P74.

Tadej Vaukman (1984, Dravograd) je neodvisni umetnik in fotograf. Je ustanovitelj založniškega projekta 585 ZINES. V zadnjih letih je razstavljal na več samostojnih in skupinskih razstavah. Samostojno se je predstavil z razstavami Larry #2, Hiša kulture, Pivka (2017), Spaghetti Boys, Center in Galerija P74, Ljubljana (2016) in Larry, GT22, Maribor (2015). Sodeloval je pri razstavah Viennacontemporary 2019, NSK: State in Time, Dunaj (2019), Razstava nominirancev Nagrade skupine OHO 2019, Center in Galerija P74, Ljubljana (2019), Nezanesljiva okolja: 17 primerov sodobne fotografije v Sloveniji, +MSUM, Ljubljana (2019), Grandheroes, Guillaume Daeppen, Gallery for Urban Art, Basel, Švica (2018), Trienale sodobne umetnosti na Koroškem, KGLU, Slovenj Gradec (2018) in ZINI! Sodobna zinovska produkcija, MGLC, Ljubljana (2017). Leta 2015 je objavil fotoknjigo Dick Skinners, leta 2018 pa je izšla njegova knjiga Grandheroes. Leta 2019 je prejel Nagrado skupine OHO. Živi in deluje v Ljubljani.

VIR: KGLU, Center in Galerija P74

Dogodki