Search
Close this search box.

Oglejte si Pečkov Slovenj Gradec

V Koroški galeriji likovnih umetnosti v ponedeljek, 18. maja 2020, odpirajo razstavo Pečkov Slovenj Gradec.

Dokumentarno – umetniška razstava osvetljuje odnos med Pečkom in mestom ter prikazuje njegovo delovanje in sledi, ki jih je zapustil v Slovenj Gradcu. Poleg njegove pomembne družbene vloge izpostavlja zgodnja dela njegovega slikarskega opusa, na katerih je upodabljal slovenjgraške motive, ter avtorja predstavlja kot pomembnega sooblikovalca javnega prostora z deli, s katerimi je zaznamoval podobo Slovenj Gradca.

Akademski slikar Karel Pečko se je v zavest sodobnikov zasidral kot ena od osrednjih osebnosti kulturnega življenja ter gonilna sila kulturnega razvoja Slovenj Gradca v drugi polovici 20. stoletja, so pojasnili v galeriji in dodali, da je bil človek mnogih talentov. Ni bil le slikar in dolgoletni vodja slovenjgraške galerije, pač pa tudi sijajen likovni pedagog, izjemen kulturni organizator, spodbujevalec turističnega razvoja mesta in razvoja šolstva, ki je znal povezati različne ljudi za skupne cilje. 

Koroško galerijo je z ambicioznimi projekti postavil na mednarodno prizorišče in z njeno dejavnostjo bogatil življenje prebivalcev. S svetovljanskimi nazori in mnogimi mednarodnimi projekti je deloval kot izjemen promotor mesta Slovenj Gradec skozi odmevne mednarodne razstave pa je v mesto pripeljal mnoge vrhunske umetnike in znane politične osebnosti, ki so v kraju pod Uršljo goro zaznavali prav posebno kulturno klimo.

Pri tem naj še omenimo, da je galerija začela Pečkovo zapuščino obdelovati po njegovi smrti leta 2016, pri čemer ni šlo le za umetnikova dela, ki so v velikem delu v lasti Fundacije Karla Pečka, ampak tudi preostalo dokumentacijo.

Razstava je nastala v sodelovanju z Ustanovo – Fundacijo akademskega slikarja Karla Pečka in bo na ogled do 30. septembra 2020. Med 18. in 24. majem 2020 pa bo na ogled brezplačno.

V Galeriji Ravne je še nekaj dni na ogled razstava koroškega umetnika Tadeja Vaukmana Ritual očiščevanja: nadaljevanje. Razstavo si bo mogoče ogledati do 18. maja 2020, lahko pa si jo ogledate tudi virtualno tukaj. Od 22. maja do 14. avgusta 2020 pa bo na ogled razstava Monike Plemen Metamorfoze.

Kdaj je odprta galerija in kakšna navodila morate upoštevati ob obisku pa si preberite: KGLU ponovno odprla vrata. Kaj so pripravili? (FOTO)

VIR: KGLU, rtvslo.si

Dogodki