Search
Close this search box.

Posel

Bo optimizem na delniških trgih prevladoval tudi v prihodnjem letu?

Za nami je leto okrevanja, ki je bilo v znamenju delne povrnitve povpraševanja ter rastočih dobičkov podjetij in delniških tečajev. Zdaj se soočamo s težavami omejene globalne ponudbe, ki povzročajo rast cen. Pričakujemo lahko, da se bodo te težave zavlekle v naslednje leto. Kljub rastočim cenam in kljub pojavljanju novih virusnih različic delniški trgi oziroma delnice še vedno ostajajo zanimiv naložbeni razred za prihodnje leto, saj se dobički podjetij še krepijo, centralne banke pa bodo obrestne mere najverjetneje dvigovale postopoma.

Preberi »

Bo delta vsaj začasno še povišala cene?

Gospodarsko okrevanje se na račun delta različice upočasnjuje bolj kot pričakovano, po vsem svetu smo priča zastojem v dobavnih verigah in nižjemu povpraševanju gospodinjstev, kakor smo pričakovali. Povečujejo se tudi pritiski na plače. Na kitajskem se je maloprodaja avgusta na račun epidemioloških skrbi v medletni primerjavi povišala za zgolj 2,5 odstotka, medtem ko je njena rast julija znašala še 8,5 odstotka. Če bodo negativni učinki koronavirusne različice delta še naprej vplivali na ekonomijo bodo centralni bankirji v jesensko-zimski sezoni verjetno imeli oteženo delo pri izbiri ukrepov glede denarne politike.

Preberi »

Ameriški potrošnik se prebuja

Vse višja inflacija ostaja glavna skrb ameriških potrošnikov, a kljub temu se je kazalnik potrošniškega zaupanja letos krepko izboljšal – predvsem na račun širšega ekonomskega

Preberi »

Domači delniški trg ostaja še naprej zelo zanimiv

Medtem ko so v ZDA bili v velikem številu zveznih držav v procesu odpiranja, smo v območju evra zaradi tretjega virusnega vala, v prvem kvartalu zabeležili 0,6 odstotno krčenje BDP v primerjavi z lanskim zadnjim kvartalom.H temu je prispevalo zmanjšanje potrošnje gospodinjstev. Tudi v mesecu aprilu smo zaradi zaprtij v Evropi bili priča med-mesečnemu upadu maloprodaje. A kljub temu, lahko višjo inflacijo v prihodnje pričakujemo tudi v Evropi. Nenazadnje bo pri številnih evropskih državah rast proizvodnje, kmalu bila dopolnjena še s povečanjem potrošnje v storitvenem sektorju. Potrošnja gospodinjstev v območju evra se bo vrnila in bo eden od ključnih pospeševalcev okrevanja v drugi polovici letošnjega leta. Potrošniki bodo v drugi polovici leta začeli načenjati svoje zdaj že višje prihranke, kar bo v tem letu še naprej podpiralo delniške tečaje podjetij tako na globalnih, kakor na domačem delniškem trgu.

Preberi »

Inflacija, inflacija, inflacija

Na kapitalskih trgih smo priča lepi meri aktivnosti, in sicer od naraščajočih cen surovin in hrane do postopnega vračanja povpraševanja. V letošnjem letu so cene

Preberi »

Dogodki