Search
Close this search box.

Domači borzni trg se prebuja

Glede na letošnje razmere se domačemu trgu nasmiha dober zaključek leta V zadnjem mesecu je osrednji indeks Ljubljanske borze SBITOP pridobil 10 odstotkov, kar je v več kot so pridobili trgi v regiji in tudi boljše od zahodnih trgov. Največ, 14 odstotkov, so v tem obdobju pridobile delnice Cinkarne Celje, katerim so z 10-odstotnim donosom sledile delnice novomeške Krke.

V letošnjem letu imajo izmed delnic SBITOP indeksa najvišji donos delnice Krke. Letošnje epidemiološke razmere so povišale maržo EBITDA novomeški Krki in s tem pozitivno vplivale na poslovanje farmacevta, ki je v letošnjem devetmesečju ponovno zabeležil rekordni rezultat. Ob upoštevanju dividendnega izplačil imajo Krkine delnice letos že več kot 30-odstotni donos. Kljub temu pa so glede na pričakovano poslovanje  v primerjavi s primerljivimi tujimi podjetij še vedno med cenejšimi.

Za prihodnje leto lahko pričakujemo, da bodo cepiva omogočila hitrejše odprave omejevanj, kot smo jih še nedolgo tega pričakovali. Dobra novica za delniške trge je predvsem okrepitev izrednega pandemičnega program odkupov obveznic za 500 milijard evrov na 1850 milijard evrov, ki ga je ECB podaljšala najmanj do konca marca 2022. To pomeni, da imajo vlagatelji »zagotovilo«, da se v tem obdobju donosi na obveznice ne bodo zvišali, kar bo v prihodnjem letu še naprej povzročalo pozitivne cenovne pritiske na delniške tečaje tudi na domačem trgu, saj bo donos na netvegane obveznice negativen. Ne nazadnje je Španiji decembra prvič v zgodovini uspelo izdati desetletne obveznice pri povprečni negativni donosnosti. Skratka vlagatelji bodo morali kupovati delnice v kolikor bodo želeli imeti donos in se izogniti ležarninam in negativnim obrestnim meram.

mag. Lojze Kozole

ILIRIKA borzno posredniška hiša d.d., Ljubljana

Dogodki

Več iz istega kraja