Search
Close this search box.

Regije so odprte. V šole se vračajo vsi osnovnošolci. S ponedeljkom odpiranje vseh trgovin; nič več obveznih testiranj za potrošnike

Vlada se je seznanila z epidemiološkimi razmerami v državi in glede na zadnje podatke sprejela nekaj novosti.

Pred kratkim je se je končala popoldanska novinarska konferenca o aktualnem stanju glede covida-19, na njej pa so sodelovali minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman in državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec.

Vlada je na sinočnji redni seji na Brdu pri Kranju razpravljala o stanju epidemije v državi in ukrepih za njeno zajezitev ter sprejela odločitev, da Slovenija glede na zadnje epidemiološke podatke preide iz rdeče v oranžno fazo. Vladni načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 namreč določa, da država, ko je sedemdnevno povprečje okuženih pod 1000 in je tudi hospitaliziranih manj kot 1000 bolnikov s covidom-19, preide v oranžno skupino.

Še pred začetkom današnje popoldanske novinarske konference pa se je preko Twitterja oglasil minister Matej Tonin, ki je napovedal, da Slovenija vstopa v oranžno fazo. To pomeni, da je v tem trenutku povprečno število dnevno okuženih v Sloveniji nižje od 1000, prav tako je manj kot 1000 obolelih hospitaliziranih. Hvala vsem, ki se držite ukrepov. Enotni dokazujemo, da epidemijo lahko premagamo,” je zapisal Tonin in naštel, kateri ukrepi so se sprostili.

Pri prehodu v oranžno fazo se po vladnem načrtu odpirajo

  • preostali razredi osnovne šole in zaključni letniki srednje šole po programu C,
  • na fakultetah lahko spet izvajajo izpite in seminarje za do 10 ljudi,
  • odprejo se nekatere ostale servisne dejavnosti ter trgovine,
  • dovoli se zbiranje do 10 oseb,
  • odpravi se prepoved prehajanja občinskih meja.

V sredo je bilo opravljenih 26.270 testiranj, pozitivnih je bilo 992 PCR in 393 hitrih testov. Skupno je bilo tako potrjenih 1.385 pozitivnih covid primerov. Opravljenih je bilo 5.482 PCR-testov, pozitivnih je bilo 18,1 odstotka, opravljenih je bilo tudi 20.788 hitrih antigenskih testov, pozitivnih je bilo 1,9 odstotka.

Včeraj je bilo hospitaliziranih 828 oseb, od tega 157 na intenzivni negi. Včeraj je bilo v bolnišnice sprejetih 50 pacientov, je povedala Maja Bratuša ter pojasnila, da je prišlo zjutraj do napake, ko so navedli 20 bolnikov.

14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev je včeraj na ravni države znašala 662, danes se je znižala na 653. Sedem dnevno povprečno število pozitivnih primerov po danes objavljenih podatkih NIJZ znaša 837, in se je zvišalo glede na včerajšnji podatek, ko je bilo število 827.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec

  • Do sedaj je na smučiščih veljal negativen test, ki ni starejši od 24 ur. Po novem, od ponedeljka, je ta čas podaljšan na sedem dni. Enako velja za vse osebe, ki so na žičničnih napravah v neposrednem stiku s smučarji. “Ne želimo si, da bi po nekaj tednih spet morali zapirati smučišča. Prosim vas, vzdržujte red in razdaljo,” je poudaril minister.
  • Od 15. februarja naprej bo potrebno testiranje voznikov taksijev na tri dni. Enako velja za inštruktorje v avtošolah. Za stranke taxija test ni obvezen.
  • Uvaja se možnost, da namesto negativnega testa predložite dokazilo o cepljenju, potrdilo o prebolelem covid-19 ali dokazilo o pozitivnem rezultatu na covid-19, od katerega je preteklo najmanj 21 dni in največ 6 mesecev.
  • Regije so odprte, smučanje je možno tudi v drugi regiji.

Državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman

Vlada je na današnji seji sprejela spremembe odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Od ponedeljka bodo vrata lahko odprle vse trgovine brez omejitev. Obstoječi odlok o prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom je vlada podaljšala do nedelje, v ponedeljek pa bo v veljavo stopil novi odlok.

Potrošnikom od ponedeljka ne bo več treba predložiti negativnega testa na novi koronavirus za koriščenje storitev.

Glede testiranja zaposlenih bo še naprej veljalo, da bodo določene dejavnosti lahko delovale brez pogojev negativnega testa za izvajalca. Izjeme bodo tu enake kot doslej, denimo bencinski servisi, pošte in lekarne, nekaj pa je novih. To so storitve ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom na daljavo, priprava pijač in jedi za dostavo ter priprava in strežba jedi in pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oz. varovance.

Odlok odslej predvideva dve kategoriji načina dovoljenega izvajanja dejavnosti – ena BREZ pogoja testa za izvajalca oz. zaposlenega, druga pa S pogojem testa.

  • Izjema prodaje kmetijskih pridelkov na kmetiji se od sedaj naprej ureja v okviru izjeme o osebnem prevzemu blaga in hrane na prevzemnih mestih, pri kateri ni pogoja testiranja zaposlenih.
  • Pri storitvah strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja je skladno z odpravo omejitve zbiranja določeno, da se jih lahko udeleži do največ 10 oseb.
  • Najpomembnejša sprememba je, da nov Odlok od potrošnika oziroma stranke ne zahteva več predložitve negativnega testa testiranja za koriščenje storitev.
  • Pri izvajanju storitev ostajajo enake omejitve kot doslej o dovoljenem številu potrošnikov na m2, torej ena stranka na 30 m2 oz. ena stranka na prostor, če je prostor manjši od 30 m2, ter ena stranka na 10 m2 v primeru odprte tržnice.
  • Druga kategorija, s pogojem testa za izvajalca oz. zaposlenega vsebuje delno spremembo pri dejavnostih higienske nege. Slednje med drugim velja za celotno trgovinsko dejavnost, pod katero odslej sodijo tudi tržnice, in vse storitve higienske nege, denimo kozmetike in izvajalce masaž, po novem pa tudi za frizerje in izvajalce pedikure, ki so bili testiranja doslej oproščeni.
  • S številom okužb in stanjem epidemiološke slike je tudi v prihodnje pogojeno odpiranje dejavnosti, ki so zaradi epidemije že dalj časa zaprte.
  • Zaposleni lahko po novem namesto negativnega rezultata hitrega oziroma PCR testa predložijo tudi:

Vlada sicer pripravlja poseben protokol za zaposlene v trgovinskih in drugih dejavnostih, ki so sproščene, ki bo določil prioritetno obravnavo testiranja zaposlenih, država pa bo povrnila stroške, je tudi povedala Cudermanova. “To bo konkretizirano v nekaj dneh,” je napovedala. S tem je odgovorila na vprašanje, kako bodo trgovci in drugi gospodarski subjekti lahko zagotovili pravočasno testiranje svojih zaposlenih.

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec

  • Prihodnji teden je za učence in dijake Vzhodnega dela Slovenije počitniški teden, za Zahodno Slovenijo pa velja, da se v osnovne šole vračajo vsi učenke in učenci.
  • Tako razredni pouk, kot tudi predmetni pouk sta za učence organizirana v matičnih učilnicah. Učenci učilnic ne menjajo.
  • V prostore srednjih šol se naslednji teden vrača 11.000 dijakinj in dijakov zaključnih letnikov srednješolskega izobraževanja ter 655 vključenih v izobraževalne programe nižjega poklicnega izobraževanja.
  • Do delnega sproščanja ukrepov prihaja tudi na področju višjih strokovnih in v visokošolskih zavodih, kjer so s spremembo odloka dovoljeni izpiti in seminarji za do 10 udeležencev.
  • V zaprtih šolskih športnih objektih se za učenke in učence ne izvajajo dejavnosti, ki niso del programov vzgojno-izobraževalnega zavoda in jih izvajajo zunanji izvajalci.
  • V umetniških gimnazijah in v glasbenih šolah je dovoljena individualna izvedba pouka.
  • Prosim, v prostore vrtcev, šol in fakultet vstopajte zgolj, če ste povsem zdravi.
  • Na področju športa bo od ponedeljka dalje tudi za preostale registrirane športnike, ki doslej niso bili opredeljeni med izjemami, ponovno dovoljena brezkontaktna športna vadba.
  • Proces športne vadbe športnikov je dovoljeno izvajati v varnih vadbenih skupinah oz. t.i. mehurčkih.
  • Sproščanje vseh predstavljenih ukrepov danes nas navdaja z optimizmom, a nam hkrati nalaga tudi dodatno odgovornost. Z upanjem, da bodo vrtci, šole in fakultete lahko ostali odprti do konca šolskega leta, vas prosim, bodimo dosledni, potrpežljivi, držimo se ukrepov in priporočil NIJZ.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs

  • Spremembe začnejo veljati 15. februarja 2021, spremembe ob vstopu v Slovenijo pa 13. februarja.
  • S ponedeljkom odprava omejitev prehoda mej občin in statističnih regij, lahko se prosto gibamo po državi.
  • Vstop v Slovenijo brez karantene in negativnega testa tudi za cepljene in tiste, ki so preboleli covid-19.

Preberite tudi: Hojs: Nove izjeme za vstop v Slovenijo brez karantene in negativnega testa

Policijska ura ostaja, odpravljena bo v rumeni fazi

Ob tem je Hojs zavrnil očitke, da je Slovenija med redkimi državami s tovrstno omejitvijo. Med državami, kjer velja takšen ukrep, je naštel Avstrijo, Ciper, Češko, Francijo, Italijo, Latvijo, Madžarsko, Nizozemsko, Romunijo in Španijo. Prav tako imajo “policijsko uro” v delih nekaterih drugih evropskih držav, ponekod omejitev gibanja ponoči le svetujejo, spet druge države pa takšnega predpisa nimajo.

Takšno omejitev torej predpisujejo ali svetujejo v večini evropskih držav, tako da Slovenija po besedah notranjega ministra v tem pogledu ni izjema. Prav tako pa se bo s ponedeljkovim odprtjem občinskih in regijskih meja pridružila večini evropskih držav, v katerih so omejitev gibanja sprostili, je dodal Hojs.

Vir: Vlada RS, STA

Dogodki

Vlada se je seznanila z epidemiološkimi razmerami v državi in glede na zadnje podatke sprejela nekaj novosti.