Hojs: Nove izjeme za vstop v Slovenijo brez karantene in negativnega testa

Prehajanje notranje schengenske meje bo od sobote mogoče na vseh mejnih prehodih, kontrolne točke se namreč ukinjajo, je danes na novinarski konferenci dejal notranji minister Aleš Hojs. Prav tako bo od sobote možen vstop v Slovenijo brez karantene in negativnega testa na koronavirus za cepljene in tiste, ki so covid-19 preboleli.
mejni prehod Holmec

Kot je na vladni novinarski konferenci pojasnil Hojs, od sobote tako ne bo mogoče meje prehajati več le na kontrolnih točkah na notranjih schengenskih mejah, kot je veljalo doslej, ampak na vseh mejnih prehodih z Avstrijo, Italijo in Madžarsko.

Kot pojasnjuje vladni urad za komuniciranje v sporočilu za javnost, so tako črtane kontrolne točke na notranjih mejah na cestnih in železniških povezavah. Iz Italije, Avstrije in Madžarske je mogoče vstopiti v Slovenijo na katerem koli za prehod meje predvidenem mestu. Policija bo opravljala nadzor pri svojem rednem delu, po potrebi na obstoječih kontrolnih in drugih vstopnih točkah, pa tudi v notranjosti države, pojasnjujejo na Ukomu in dodajajo, da mora ne glede na lokacijo in način vstopa vsaka oseba izpolnjevati pogoje za vstop po tem odloku, ki se niso spremenili.

Za vse, ki pridejo iz držav na rdečem seznamu – na katerem so tudi vse slovenske sosede – je tako še vedno obvezna karantena na domu, prišleki pa se temu lahko izognejo s predložitvijo negativnega testa na koronavirus, ki pa pri PCR testu ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa, pri hitrem testu pa ne starejši od 24 ur od odvzema brisa.

Nespremenjene so ostale tudi možne izjeme, se je pa podaljšal rok za prehod meje dvolastnikom ali najemnikom zemljišč, ki prehajajo državno mejo s sosednjo državo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del. Čez mejo se morajo zdaj vrniti v desetih in ne več v osmih urah, če se želijo izogniti obvezni karanteni.

Ob tem Slovenija poleg seznama “rdečih držav” uvaja prilogo držav na območju EU in schengenskega območja, kjer je epidemiološka slika slabša kot v Sloveniji. Trenutno so med državami s slabšo epidemiološko sliko Španija, Portugalska in Češka, je navedel minister.

Ob prihodu iz katere od teh držav bo treba v vsakem primeru predložiti negativen test, s soboto pa se uvaja možnost, da se mejo prečka tudi s pozitivnim PCR-testom, ki je starejši od 21 dni in mlajši od šestih mesecev, ali pa s potrdilom o prebolelem covidu-19, ki ne sme biti starejše od šestih mesecev.

Po besedah Hojsa bodo veljavni tudi negativni testi, pridobljeni iz laboratorijev tretjih držav, ki jih bo Nacionalni inštitut za javno zdravje uvrstil na listo, medtem ko za zdravniška potrdila velja, da bodo veljavna le tista iz držav EU in schengenskega območja.

Nov odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja covida-19 omogoča vstop brez karantene in negativnega testa tudi za cepljene proti covidu-19 in tiste, ki so ga preboleli, so po seji vlade še sporočili iz Ukoma. Da nismo izpostavljeni virusu, bo mogoče dokazovati tudi s cepljenjem, vendar pa bo v tem primeru veljalo potrdilo o drugem odmerku, je na novinarski konferenci še poudaril minister za notranje zadeve.

Glavna novost pa je ukinjanje kontrolnih točk na mejah z Avstrijo, Italijo in Madžarsko. Teh je bilo glede na dosedanji odlok deset.

Mejo z Italijo je zdaj na primer mogoče prečkati le na štirih cestnih mejnih prehodih. Z Avstrijo na treh cestnih in enem železniškem, z Madžarsko pa na dveh cestnih. Prestop meje izven teh kontrolnih točk pa je bil možen samo državljanom Slovenije ali sosednje države.

Slovenija je sicer sistematičen nadzor na eni od notranjih schengenskih meja najprej uvedla 11. marca lani na meji z Italijo, kjer se je nekaj dni pred tem začel novi koronavirus hitro širiti. To je tedaj uvedla tudi Avstrija, zaradi česar sta bili deležni kritik v EU, med drugim od francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

A zatem so se kmalu “zaprle” tudi druge meje v Evropi in Slovenija je podobno vzpostavila nadzor na mejah z vsemi sosedami, tudi na notranjih mejah z Avstrijo in Madžarsko, medtem ko se je na schengenski meji s Hrvaško poostren sanitarni nadzor potnikov začel izvajati že konec februarja lani.

Z umirjanjem prvega vala pandemije so se v EU začele sproščati tudi omejitve na mejah. Slovenska vlada je med prvimi že 14. maja odpravila obvezno karanteno za vse, ki so v Slovenijo pripotovali iz drugih članic EU ali schengenskega območja. V EU se je predvsem za potrebe poletnega turizma promet preko notranjih meja večinoma sprostil sredi junija, odvisno sicer od epidemiološke situacije v posameznih državah. Poleg tega pa je Avstrija sicer odpravila poostren zdravstveni nadzor na meji s Slovenijo, ne pa tudi siceršnjega nadzora prehajanja meje, ki ga je uvedla že pred pandemijo zaradi nezakonitih migracij.

Konec poletja oz. v začetku jeseni so se režimi na mejah začeli spet zaostrovati. Od epidemiološkega stanja v posamezni državi ali pa tudi posamezni regiji je bilo odvisno, kakšen režim bo veljal za prišleka. Če je bila država uvrščena na rdeči seznam, je to pomenilo obvezno 10-dnevno karanteno ali pa predložitev negativnega testa. Na rdečem seznamu je bila že konec lanskega oktobra in potem do začetka decembra praktično vsa Evropa, meje znotraj EU in schengenskega prostora pa so bile spet zaprte.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.