Danes obeležujemo mednarodni dan varnosti pacientov: »Govorite o varnosti pacientov«

Cilj svetovnega dneva varnosti pacientov je povečati globalno ozaveščenost in razumevanje o varnosti pacientov. Za spodbuditev odprtih pogovorov o varnosti pacientov je letošnji slogan kampanje: „Govorite o varnosti pacientov!“

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je 24. 5. 2019 na generalni skupščini potrdila 17. september kot svetovni dan varnosti pacientov. Gre za kampanjo za vse deležnike v sistemu zdravstvenega varstva, da skupaj sodelujejo pri izboljšanju varnosti pacientov.

Kampanji se pridružuje tudi v Slovenija. “S tem smo se zavezali, da bomo varnost pacientov priznali kot ključno zdravstveno prednostno nalogo in ukrepali za zmanjšanje varnostnih odklonov v zdravstvenih ustanovah. To pomeni, da si prizadevamo za povečevanje usklajenih globalnih ukrepov za varnost pacientov, uvedbo ukrepov za zmanjševanje preprečljivih varnostnih odklonov, ozaveščanje voditeljev in ostalih zaposlenih pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti, ozaveščanje javnosti in medijev o ključnih vprašanjih v povezavi z varnostjo pacientov, razvijanje in preizkušanje novih pobud za izboljšanje varnosti pacientov in pomoč pacientom, da prispevajo k lastni varnosti,” so sporočili z Ministrstva za zdravje.

Aktivno tečejo prizadevanja za razvoj kulture varnostne vseh ravneh in za vzpostavitev sistema upravljanja z varnostnimi odkloni in tveganji za varnost (projekt SenSys).

FOTO: Ministrstvo za zdravje

Pravkar se je zaključil Projekt Šilih, ki je naslovil ključne izzive na področju varnosti pacientov. V okviru strokovnega izpita za delo v zdravstvu je tako za vse zdravstvene delavce in sodelavce že obvezno opravljanje tudi izpita za področje kakovosti in varnosti v zdravstvu.

Preberite tudi: “Projekt Šilih” pripomogel k varnejši in kakovostnejši zdravstveni obravnavi

Z uvedbo vprašalnika imajo večjo vlogo pri vrednotenju zdravstvenih storitev od 1. septembra naprej tudi pacienti. Na spletnem portalu zVem je pacientom stalno na voljo vprašalnik za oceno njihovega zadovoljstva z nekaterimi vidiki kakovosti zdravstvene obravnave. Občasno pa se izvaja tudi posebno anketiranje pacientov (PREMs) glede njihovih izkušenj v povezavi z zdravstveno obravnavo s pomočjo vprašalnika v tiskani obliki, pojasnjujejo na ministrstvu.

Ministrstvo za zdravje je v okviru svetovnega dneva varnosti pacientov pozvalo izvajalce zdravstvene dejavnosti in izobraževalce za poklice v zdravstveni dejavnosti, da s pomočjo pripravljenega vprašalnika obvestijo ministrstvo o svojih prizadevanjih za razvoj kulture varnosti.

Včeraj, 16. 9. 2019, je potekalo srečanje mentorjev pripravnikov za področje kakovosti in varnosti v zdravstvu, sicer zaradi velike odzivnosti kar v prostorih Pravne fakultete. Danes, prav na mednarodni dan varnosti, 17. 9. 2019, pa je organizirano srečanje z dekani visokošolskih zavodov, ki izobražujejo za poklice v zdravstveni dejavnosti. Da bo varno slovensko zdravstvo postalo še bolj varno se je srečala tudi Operativna delovna skupina Projekta SenSys. V pripravi je namreč Akcijski načrt za razvoj kulture varnosti pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti, ki bo naslovljen s sloganom svetovnega dneva varnosti: Govorimo o varnosti!.

Besedilo: www.gov.si – Ministrstvo za zdravje