Search
Close this search box.

Zarja pomladi – koncert Okteta In spiritu iz Vojnika in Dravograjskega seksteta

Bil je lep glasbeni večer in ubrano ter lepo petje se je slišalo daleč ter odmeva predvsem v srcih obiskovalcev sinočnjega koncerta še danes.

V nedeljo, 21. aprila 2024, je v Dvorcu Bukovje potekal izvrsten koncert vokalne glasbe v izvedbi Okteta In spiritu iz Vojnika, ki ga vodi Danica Pirečnik ter Dravograjskega seskteta pod Vodstvom Mojce Kamnik.

Moški vokalni oktet In spiritu iz Vojnika je bil ustanovljen marca 2006 in je v letu 2017 s slavnostnim koncertom obeležil 10. obletnico delovanja. Ustanovljen je bil na osnovi močne tradicije zborovskega in cerkvenega petja v Vojniku, kjer se je na pobudo dueta zbral še sekstet fantov iz Vojnika in okolice, ki so izhajali iz tradicije ljubezni do slovenske ljudske pesmi iz družinskega okolja. Člani okteta so najprej delovali pod okriljem Kulturno – umetniškega društva France Prešeren Vojnik, leta 2020, pa so ustanovili samostojno društvo.

In spiritu je v kulturni prostor Občine Vojnik in širše, vnesel mnogo mladostne svežine na področju večglasnega petja in izvirnih glasbenih priredb, ki jih je za skupino napisal Tomaž Marčič. V obdobju do danes se je v skupini zvrstilo preko 10 pevcev, nekateri od njih so postali prepoznavni zborovski pevci in priložnostni solisti, vse pa je odlikovala izrazita predanost skupini. Delo skupine je bilo do danes ovrednoteno s številnimi visokimi priznanji ter pozitivnimi kritikami na mednarodnih pevskih tekmovanjih in gostovanjih v evropskih državah. Umetniško vodenje skupine je leta 2023 prevzela priznana zborovodkinja, Danica Pirečnik.

Pripravili so zelo raznovrsten program od sakralnih pesmi do koroških ljudskih. Dravograjski sekstet je somačim poslušalcem seveda že dobro poznan. Fantje so za to priložnost pripravili repertoar štirih pesmi, ki sežejo v srce in se še posebej nežno dotaknejo koroške duše. Po koncertu so se pevci družili z obiskovalci še v pritličju Dvorca, kjer je ob kozarčku rujnega še dolgo v večer odmevala pesem.

Vir: JSKD OI Dravograd

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Bil je lep glasbeni večer in ubrano ter lepo petje se je slišalo daleč ter odmeva predvsem v srcih obiskovalcev sinočnjega koncerta še danes.