Search
Close this search box.

zdravje

Zdravje v občini: V Slovenj Gradcu višja stopnja obravnav zaradi srčne kapi

Bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev slovenjgraške občine je lani trajala povprečno 26,2 dneva na leto, v Sloveniji pa 21,7 dneva. Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi je bila z 2,7 na 1000 prebivalcev, starih 35 do 74 let, višja od slovenskega povprečja, ki je 2,0, je razvidno iz podatkov NIJZ o zdravju prebivalcev občin.

Preberi »

Evropski parlament za vpis pravice do splava v listino o temeljnih pravicah

Evropski poslanci so danes glasovali za vključitev pravice do splava v listino EU o temeljnih pravicah. Ženske morajo imeti popoln nadzor nad svojim spolnim in reproduktivnim zdravjem ter pravicami, so poudarili v Bruslju. Možnosti za vključitev pravice do splava v listino so sicer majhne, saj sprememba zahteva soglasje vseh držav članic.

Preberi »

Obeležujemo svetovni dan zdravja

Na današnji dan obeležujemo svetovni dan zdravja, ki letos poteka pod geslom Moje zdravje, moja pravica. Vsi si zaslužimo živeti zdravi v varnem in zdravem okolju, imeti dostop do zdravstvenih storitev, biti zdravstveno pismeni in živeti svobodno ne glede na to, kdo smo in kje živimo, so geslo pojasnili v Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO).

Preberi »

V Sloveniji inovacije za boljšo kakovost vode

Raziskovalna ekipa velenjske Fakultete za varstvo okolja je izdelala lasten prototip za vzorčenje mikroplastike v manjših rekah, s katerim med drugim načrtujejo spremljanje vsebnosti ter plastike v Paki in Savinji. Inovacije za izboljšavo kakovosti pitne vode so razvili tudi v koprskem podjetju Nattura.

Preberi »
ledvica uz

Ob svetovnem dnevu ledvic akcije za spodbujanje zdravih življenjskih navad

Na današnji svetovni dan ledvic bodo društva ledvičnih bolnikov in zdravnikov po vsej Sloveniji z izobraževalnimi akcijami ozaveščala o pomenu zdravega življenjskega sloga za preprečevanje ledvičnih boleznih. Opozarjali bodo na dejavnike tveganja, med katerimi so neaktivnost, kajenje, debelost, sladkorna bolezen ter zvišan krvni tlak.

Preberi »

Ob svetovnem dnevu debelosti opozorila o porastu te bolezni

Strokovnjaki ob današnjem svetovnem dnevu debelosti opozarjajo, da je debelost kronična bolezen, za katero trpi vedno večji del svetovne populacije. Število ljudi po svetu, ki trpijo za debelostjo, se je od leta 1990 početverilo in je preseglo milijardo, ugotavlja v petek objavljena študija v medicinski reviji Lancet.

Preberi »

Dogodki