Search
Close this search box.

Koroška kandidatka za kmetico leta je Marjeta Ročnik s Prevalj, prejemnica 33. zlatih priznanj (FOTO)

Svetovni dan kmetic, ki ga obeležujemo 15. oktobra, na poseben način praznujejo tudi slovenske kmetice. Prazniku se poklonijo na svečanosti, na kateri razglasijo kmetico leta. Letošnja prireditev za kmetico leta bo potekala 16. 10. 2019, v Zagorju, ob 18. uri. Na njej pa bo našo regijo zastopala Marjeta Ročnik s Prevalj, članica Društva kmetic Mežiška dolina, žena, mati dveh otrok in babica trem vnukom, ki peče daleč na okrog najboljši kruh. Glede na številna priznanja, ki jih je prejela zanj, bi lahko rekli, da peče “zlati” kruh.

FOTO: Osebni arhiv Marjeta Ročnik

Organizacija združenih narodov je leta 1995 razglasila 15. oktober za dan kmetic. Z obeleževanjem tega dne želijo povečati vlogo žensk v podeželskem okolju.

Marjeta je mladost sicer preživela na manjši kmetiji, nakar se je poročila in zaposlila kot prodajalka v trgovini. Dom pa sta si z možem ustvarila v stanovanju na Prevaljah, kjer sta se njima v zakonu rodila dva otroka, sin Damijan in hčerka Mihaela. Danes pa Marjeta z družino živi in kmetuje na ekološko hribovsko gorski kmetiji Jamnik, ki leži neposredno ob meji z Avstrijo in obsega 6,6 ha kmetijskih površin, pretežno travnikov in pašnikov, 17 ha je gozda. Glavna dejavnost pa je ekološka reja drobnice in prašičev. .

Leta 1994 je namreč Marjeta z denacionalizacijo dobila vrnjeno zapuščeno kmetijo, z zaraščenimi površinami in brez gospodarskih poslopij, kjer je bila rojstna hiša in dom njene mame. Ker je imela zelo veliko željo, da se vrne na kmetijo, sta se z možem odločila, da bosta kmetijo obnovila in jo poskusila oživiti, kar jima je s trdim delom in odrekanjem tudi uspelo, pripoveduje Marjeta.

Najprej so uredili zaraščene površine, nabavili osnovno čredo drobnice, leta 1997 pa so začeli graditi stanovanjsko hišo in hlev za drobnico. Po smrti svojega brata je morala leta 2001 prevzeti še njegovo kmetijo Kušter, ki leži na sosednjem hribu. Tako se je leta 2002 celotna družina, Marjeta z možem, hčerka in sin s partnerko, preselila iz mesta na kmetijo. S skupnimi močmi so začeli obdelovati dve visokogorski kmetiji, ki ležita na nadmorski višini 800 m. S svojim zgledom, veseljem do dela na kmetiji, je Marjeti uspelo to veselje in spoštovanje prenesti na svoja otroka, saj je tako sin Damijan postal mladi prevzemnik kmetije Jamnik na Belšaku, kjer živi tudi Marjeta z možem. Hčerka Mihaela pa je s svojo družino postala mlada prevzemnica druge kmetije, kmetije Kušter na Lokovici.  

FOTO: Osebni arhiv Marjeta Ročnik
Marjetini kruhi so kot dar potovali tudi že po vsem svetu (Vatikan, Nizozemska, Francija, Španija, Nemčija, Avstrija, Romunija, Makedonija …).

Od leta 2005 naprej je Marjeta poznana tudi po peki koroškega kruha na tradicionalen način. Ko je leta 2009 šla v pokoj, se je začela s peko ukvarjati še intenzivneje, leta 2011 pa si je priglasila dopolnilno dejavnost na kmetiji, saj je tako lahko ponudila kruh tudi osnovnim šolam in vrtcem. Od takrat naprej vsako leto dokazuje, da ima resnično roke za kvašeno testo, saj je na državnem ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij dobila za svoje kruhe (ekološki rženi kruh, ekološki rženi kruh s semeni, ajdov kruh, mešani kruh, navadni rženi kruh, navadni rženi kruh s semeni in orehovo potico) že 36 priznanj. Od tega 33 zlatih, 2 bronasti, 1 srebrno in 9 znakov kakovosti, ki ga podelijo za trikrat zapored doseženo zlato priznanje za posamezno dobroto.

FOTO: Osebni arhiv Marjeta Ročnik

Naša sogovornica pa kljub obilici dela na kmetiji najde čas tudi za prostovoljno delo in je vpeta v družbeno življenje tako na Prevaljah kot v Mežiški dolini. Leta 1994 je namreč postala aktivna članica društva kmetic Mežiške doline in je to še danes, dva mandata je bila tudi blagajničarka. Sodeluje pri organizaciji razstav ter na številnih pogostitvah v organizaciji društva, ki jih pripravijo članice društva na različnih proslavah in prireditvah v občinah Mežiške doline.

Zato o Marjeti vedno kaj lepega povedo tudi članice omenjenega društva, ki so jo tudi prijavile na letošnji izbor za kmetico leta. Kot smo izvedeli, je Marjeta človek, ki je z vsem srcem predana svoji družini, kmečkemu življenju in peki. Kljub predvsem nočnemu delu ostaja vedno nasmejana in dobre volje, hkrati pa vedno priskoči na pomoč. Čeprav ima peč vedno polno kruha ali potice, najde tudi čas, da pripravi dodatne dobrote iz svoje peči za njihovo društvo. Marjetina pozitivna energija do življenja in njenega dela se zazna, ko svoje znanje z veseljem nesebično deli med mlade in vse, ki jih takšno delo veseli in so željni njenega znanja, ki ga je sama pridobila s prakso skozi vsa ta leta. Zato sta njen kruh in potica še toliko bolj dobra, saj sta prežeta z njeno ljubeznijo in energijo do tega dela.

FOTO: arhiv DK Mežiške doline. Marjeto so na izbor prijavile članice DK Mežiške doline.

Marjeta z veseljem obišče tudi različne šole na Koroškem, kjer učencem in dijakom pokaže, kako se speče koroški rženi kruh. Oktobra leta 2017 je predstavila svojo kmetijo in njen način peke kruha tudi v kmetijski oddaji Ljudje in zemlja. Društvo redno predstavlja na prireditvah, že večkrat smo ji lahko prisluhnili tudi na lokalnem radiju – Koroškem radiu in o njej brali v različnih medijih. Predstavitev njene dejavnosti pa najdete tudi v katalogu Živil za javno naročanje. Prav tako je Marjeta aktivna tudi v Krajevni skupnosti Holmec, kjer je nastopala v igrah in skečih, čeprav pravi, da je zadnje čase ravno zaradi obilice dela na tem področju manj aktivna.

Preberite tudi: Zmaga je ostala na Koroškem. Mladi gospodar je Uroš Hovnik, mlada kmetica pa Brigita Petek (VIDEO in FOTO)

FOTO: DK Mežiška dolina – Aleksander Ocepek.
V DK Mežiška dolina pa so članice ponosne tudi na že osvojene nazive njihovih članic.
Spredaj z leve: Jožica Haule – kmetica leta 2010 in Milka Podričnik – kmetica leta 2014, zadaj z leve: Anita Štriker – mlada kmetica leta 2006 in Tatjana Ladinek – mlada kmetica 2017.

Izbor kmetice leta vsako leto organizira Zveza kmetic Slovenije. Na razpise društva prijavljajo svoje kandidatke, ki zagotovo na lokalnem nivoju pustijo poseben pečat, so spretne kmetice in bolj ali manj predstavljajo poklic na državni ravni. Vse kandidatke so vedno izjemne ženske, povedo na Zvezi kmetic Slovenije. Vsaka po svojih močeh poleg dela na kmetiji in skrbi za družino opravlja pomembno poslanstvo. Delujejo v dobro družbe, podeželja, ohranjajo dediščino, skrbijo za promocijo podeželja, so prostovoljke in oblikujejo lik kmetice, ki hoče biti slišana … Organizatorji se z izborom se želijo zahvaliti pravzaprav vsem aktivnim članicam in predramiti tiste, ki so obtičale doma. Okolju pa sporočajo, da bi bilo podeželje brez kmetic, njihovih delavnih rok in odločnih glav precej drugačno.

Marjeta na prireditvi Drožomanija.

Pri tem naj še omenimo, da v dvorani Poslovnega centra Lopan v Mislinji danes, 12. oktobra, diši po kruhu z drožmi in drožastih dobrotah, o čemer smo že pisali TUKAJ. Na dogodku pa sodeluje tudi Marjeta Ročnik.

Dogodki