Search
Close this search box.

Zmaga je ostala na Koroškem. Mladi gospodar je Uroš Hovnik, mlada kmetica pa Brigita Petek (VIDEO in FOTO)

Organizatorja akcije ČZD Kmečki glas in tednik Kmečki glas sta danes, 13. septembra, skupaj s soorganizatorji MO Slovenj Gradec, JZ Spotur Slovenj Gradec in Društvom kmetic Mislinjske doline, v Slovenj Gradcu pripravila razburljivo tekmovanje in druženje za mlado kmetico in mladega gospodarja leta, ki je tokrat potekalo na Koroškem že drugo leto zapored.

VIDEO: Izbor mlade kmetice in maldega gospodarja 2019 v Slovenj Gradcu -pregled dogajanja.

[aiovg_video id=96089]

Med tremi kandidati in sedmimi kandidatkami so se za laskavi naziv potegovali tudi trije Korošci, in sicer Albina Sušec, Renata Kobolt in Uroš Hovnik, slednji je postal tudi mlad gospodar leta 2019, med kandidatkami pa si je laskavi naziv prislužila Brigita Petek iz DKŽ Gornja Radgona.

Franci Podbrežnik, Marjeta Šteharnik in Matej Ržek.

Lanskoletna zmagovalka, Marjeta Šteharnik iz Pameč, članica DK Mislinjske doline, je bila namreč glavna »krivka«, da se je letošnje sklepno dejanje Izbora za mlado kmetico in mladega gospodarja odvilo ravno v Slovenj Gradcu.

Na sprejemu pri županu Tilnu Kluglerju.

Kandidati in kandidatke so v mesto miru prispeli že v jutranjih urah, kjer jih je najprej sprejel župna MO Slovenj Gradec Tilen Klugler. V dopoldanskem času so se podali še na voden ogled mesta ter obiskali Galerijo Perger in se okrepčali s kosilom na turistični kmetiji Klevž.

Preberite tudi: “Upam, da zmaga ostane na Koroškem,” je dejal Slovenjgraški župan ob sprejemu kandidatov za mlado kmetico in gospodarja (VIDEO in FOTO)

Tekmovalke in tekmovalce je v šotoru pričakala množica navijačev.

Tekmovalci in tekmovalke na letošnjem izboru so bili: Uroš Hovnik, Matej Marko, Boštjan Vreže. Katarina Demšar, Andreja Bogataj, Renata Kobolt, Albina Sušec, Brigita petek, Brigita Rupnik, Irena Videmšek.

Za zmago se je borilo sedem kandidatk in trije kandidati,

Glavnina dogajanja, tekmovalni del, je potekal od 17. ure naprej v šotoru, v mestnem jedru Slovenj Gradca. Tekmovalke in tekmovalci so se med seboj pomerili v teoretičnem znanju, pokazati pa so morali tudi nekaj praktičnih veščin. Med drugim v luščenju koruze in izdelovanju lectovih src.

V uvodnem delu so zapele tudi ljudske pevke Bršljanke, članice pevskega zbora DK Mislinjske doline, ki s svojim petjem in glasbo popestrijo marsikatero prireditev doma in v okolici.

Pred tekmovanjem, ki ga je povezoval Franci Podbrežnik, so udeležence prireditve med drugim pozdravili predsednik Zadružne zveze Slovenije, Peter Vrisk, direktor ČZD Kmečki glas, Peter Zadel, direktor KGZ Celje Stanko Jamnik, lanska zmagovalka Marjeta Šteharnik in lanski zmagovalec Matej Ržek, podpredsednica Zveze kmetic Slovenije Nežika Režek, predsednica DK Mislinjske doline Jožica Jeromel, župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler

VIDEO: Razglasitev zmagovalcev

[aiovg_video id=96091]

Končni vrstni red pri tekmovalacih:

  1. Uroš Hovnik – Sele pri Slovenj Gradcu
  2. Matej Marko – Jelenče
  3. Boštjan Vreže – Vodenovo
Uroš Hovnik

Uroš Hovnik prihaja s Sel, kjer kmetuje skupaj s partnerko Majo in njunima sinovoma, pri kmečkih opravilih pa jim pomagata tudi njegova starša. Kmetija v velikosti 30 hektarjev je usmerjena v prirejo mleka. Uroš kmetuje še na eni kmetiji, ki jo je podedovala njegova mama, v najem pa je vzel že stričevo kmetijo, tako da skupaj obdeluje kar 80 hektarjev, polovico površin prekriva gozd. Na kmetiji imajo 40 molznic, prav toliko pa tudi mlade živine. Vsako leto oddajo Mlekarni Celeia približno 300.00 litrov mleka. Njihovo mleko se ponaša s certifikatom Brez GSO, krmo za živali pa pridelujejo sami. Na kmetiji pa imajo velik travniški sadovnjak, tako da stiskajo tudi sok in mošt, vendar le za domačo potrebo. Uroš ima tudi za v prihodnje velike načrte in cilje, saj je zagnan mlad prevzemnik, ki mu energije kar ne zmanjka. Uroš se je izšolal za mizarja, kar mu je na kmetiji tudi v veliko pomoč, saj kot pravi, se na kmetiji vedno kaj gradi, obnavlja in dela tudi s področja te stroke.

Številni navijači so ves čas tekmovanja glasno spodbujali tekmovalke in tekmovalce.

Končni vrstni red pri tekmovalkah:

  1. Brigita Petek – Lešane
  2. Irena Videmšek – Zavodnje nad Šoštanjem
  3. Katarina Demšar – Srednja vas
Brigita Petek

Brigita Petek kmetuje skupaj s partnerjem in njegovima staršema na Frasovi kmetiji v Lešanah na obronku Ščavniške doline, kamor se je preselila zaradi ljubezni. Na kmetiji, veliki 30 hektarjev, se ukvarjajo z živinorejo in poljedelstvom. Brigita je že tekmovala enkrat za mlado kmetico leta, in sicer na Dolenjskem, kot kaže, pa sta ji svež koroški zrak in izkušnje s tekmovanjem pripomogla, da je danes ravno ona osvojila laskavi naziv, Naj mlada kmetica leta 2019. Pri tem naj še omenimo, da jo zelo veseli delo s traktorjem, spretna pa je tudi pri oranju, kar dokazuje tudi dejstvo, da se je pred leti udeležila regijskega tekmovanja v oranju z navadnimi plugi in premagala vso moško konkurenco. Uspehe pa žanje tudi na državnih tekmovanjih v vožnji s traktorjem in enoosno prikolico, kjer je lani tudi zmagala.

VIDEO: Izjave po koncu tekmovanja – Uroš Hovnik, Brigita Petek in župan MO Slovenj Gradec Tilen klugler

[aiovg_video id=96093]

Najboljši pa so prejeli tudi bogate nagrade, in sicer je ČZD Kmečki glas podaril zmagovalcema 500 evrov (bruto), Nakazilo Deželne banke Slovenije na TRR, odprt pri DBS, v višini 350 evrov sta prejela drugo uvrščena, za doseženo tretje mesto pa so podelili darilni bon Semenarne Ljubljana v vrednosti 100 evrov. Vsi pa so prejeli tudi nekaj praktičnih nagrad oziroma daril.

Iskrene čestitke vsem tekmovalkam in tekmovalcem za udeležbo in pogum, še posebje pa zmagovalcema, Brigiti in Urošu.