Search
Close this search box.

Žgankarija v Mežici: Ajdovi, veganski, koruzni in zdrobovi žganci so na tržnico privabili množico obiskovalcev (VIDEO in FOTO)

Včeraj, 21. 9. 2019, se je na mežiški tržnici odvila prva Žgankarija, kot so poimenovali prireditev, ki je ob lepem vremenu v središče Mežice privabila številne obiskovalce, ljubitelje žgancev, kislega mleka in bele kave. Dogajanju sta se pridružila tudi župan Dušan Krebel in podžupan Avgust Gerdej, ki je na prireditvi sodeloval tudi kot član ekipe, saj sta skupaj z ženo Milko pripravila “Kajžarjeve” ajdove žgance z “grumpi”..

Mežiški podžupan Avgust Gerdej in njegova žena Milka.

Medgeneracijski center Mežica in Občina Mežica namreč nadaljujeta s spodbujanjem zdravega načina življenja v občini ter pripravo zdravih zajtrkov, ki ste jih imeli v Mežici v zadnjem letu možnost poskusiti že večkrat. Včeraj pa so na pobudo Tatjane Smuk iz Medgeneracijskega centra Mežica kuhali prave domače žgance.

Otroci iz Vrtca Mežica so nam zapeli dve pesmici.

Na tržnici v Občina Mežica je že veselo. Še malo in bo zadišalo po žgancih. Vabljeni na Žgankarijo.

Objavil/a Koroške Novice dne Sobota, 21. september 2019
Dogodek so z igranjem na frajtonarico otvorili Mežiški frajtonarji.

Kuhalnice je malo po deveti uri prijelo v roke več kuharjev iz sedmih različnih ekip, ki so pripravljali žgance na različne načine. Obiskovalcem so med drugim ponudili ajdove, koruzne in zdrobove žgance, ena od ekip MCM pa je pripravila celo veganske, ki so jih obiskovalci najprej degustirali z zadržkom, nakar so bili na koncu vsi navdušeni. Čeprav jih je večina dejala: “Čez ajdove z grumpi jih pa vseeno ni.”

Veganski žganci postreženi s praženo čebulo in sojinim mesom.

VIDEO: Pozdravni govor predsednice Medgeneracijskega Centra Mežica Simone Rožej

[aiovg_video id=98236]

Ekipa Turističnega društva Mežica.

Organizatorji so poskrbeli tudi za pester kulturni program, v katerem so se predstavili Mežiški frajtonarji, otroci iz mežiškega vrtca pod vodstvom Rebeke Verhnjak, učenci Osnovne šole Mežica z mentorico Renato Ravšer, Pevska skupina Gorna, članice pevskega zbora DK Mežiške doline Vesele kmetice in Moški pevski zbor Viharniki.

Pevska skupina Gorna z Drago Simetinger, ki je nam tudi namenila nekaj besed o žgancih.

VIDEO: Pozdravni govor župana Občine Mežica Dušana Krebla

[aiovg_video id=98243]

Članice pevskega zbora DK Mežiške doline Vesele kmetice

Ekipe so poskrbele za žgance z “grumpi”, MCM in občina pa sta priskrbela še belo kavo in kislo mleko. Prisotni so bili nad brezplačnim zajtrkom navdušeni, saj se je lahko vsak najedel različnih žgancev do sitega. Po končanem kuhanju in pojedini, pa so se nekateri ob zvokih harmonike tudi zavrteli.

Dogodki