Search
Close this search box.

kruh

Letos že desetič razglasili najbolj inovativna živila

Državna sekretarka Eva Knez se je udeležila podelitve nagrad najbolj inovativnim živilom leta in razglasitve jubilejnih nagrad ob 10. obletnici projekta. Projekt podpira Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, sofinancira pa ga Ministrstvo za zdravje v okviru nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje – Dober tek Slovenija.

Preberi »

Glede na ceno pšenice se obetajo nove podražitve kruha

GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij te dni na Bledu gosti kongres Mednarodnega pekarskega združenja (AIBI), ki obravnava tudi aktualne izzive, s katerimi se sooča panoga. Kot so ob petkovem uvodu v strokovni del kongresa izpostavili udeleženci, se glede na razmere na trgu tudi v Sloveniji obetajo nove podražitve pekovskih izdelkov.

Preberi »

Anita Šumer z novo knjižno poslastico »Umetnost krašenja kruha« za vse ljubitelje pekovskega ustvarjanja

Mojstrica drožopeke in avtorica dveh knjižnih uspešnic, Anita Šumer, je izdala svojo tretjo knjigo z naslovom Umetnost krašenja kruha. Na knjižne police tako prihaja prava poslastica za vse ljubitelje kruha, pa naj gre za dobrote, ki jih pripravimo z drožmi ali pa s kvasom. Po uspehu prvih dveh knjig, ki sta prevedeni v pet svetovnih jezikov in sta poskrbeli za pravo drožomanijo tako v Sloveniji kot onkraj naših meja, tudi tretja avtoričina knjiga v ospredje postavlja kruh, peko kruha pa povzdigne na povsem novo raven. Kot pravi Anita Šumer: »Če sta prvi dve knjigi dali vsebino, tretja knjiga daje obliko.«

Preberi »

Pri Marjeti Ročnik vsak dan diši iz krušne peči. Tokrat so za Koroško košto izvedli fotografiranje peke koroškega rženega kruha

Koroški pokrajinski muzej se je v letu, ko se Slovenija ponaša z nazivom Evropska gastronomska regija, lotil projekta Koroška košta. Široko področje bo predstavljal in raziskoval z različnih vidikov, med drugim vabi Korošce k sodelovanju tako, da si letos zapisujejo svoje jedilnike. Posebno mesto v projektu ima koroški rženi kruh. Med drugim ga na Koroškem peče tudi Marjeta Ročnik, ki jo je ekipa Koroškega pokrajinskega muzeja obiskala včeraj.

Preberi »

Hržičeva: “Ni težava speči dobrega kruha ali pridelati kakovostnih pridelkov, večja težava so evidence”

Razmeroma majhne slovenske kmetije, ki s cenami osnovnih pridelkov ne zmorejo konkurirati velikim v Evropi in svetu, se pogosto odločajo za dopolnilne dejavnosti, s čimer povečujejo dodano vrednost različnih predelanih izdelkov. Pri tem se marsikdaj srečujejo s pretirano birokracijo, česar se zavedajo tudi na kmetijskem ministrstvu.

Preberi »

Korošci ponovno prejeli številna priznanja za domače izdelke

Dvorišče minoritskega samostana na Ptuju bo z zamikom zaradi epidemije danes že 31. prizorišče tradicionalne razstave Dobrote slovenskih kmetij, ki jo vsako leto pripravi tamkajšnji kmetijsko-gozdarski zavod. Po opravljenem ocenjevanju 15 različnih skupin izdelkov bo letos priznanja prejelo 835 dobrot iz Slovenije in zamejstva. Med nagrajenimi izdelki so tudi številni koroški.

Preberi »

Dogodki