Search
Close this search box.

Letos že desetič razglasili najbolj inovativna živila

Državna sekretarka Eva Knez se je udeležila podelitve nagrad najbolj inovativnim živilom leta in razglasitve jubilejnih nagrad ob 10. obletnici projekta. Projekt podpira Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, sofinancira pa ga Ministrstvo za zdravje v okviru nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje - Dober tek Slovenija.

Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oz. izboljšana živila, in spodbujati gospodarstvo pri razvoju živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo in ugodnim vplivom na okolje. Vsa podjetja na razpisu sodelujejo brez stroškov, prejeta nagrada pa jim omogoča možnost promocije izdelkov z uporabo posebnega znaka.

V svojem nagovoru je državna sekretarka Eva Knez poudarila pomen inovativnih živil pri doseganju strateških ciljev s področja prehrane v prihodnjih letih: »Prioriteta Slovenije v naslednjih dveh letih je dvig samooskrbe s prilagajanjem podnebnim spremembam ter zagotavljanje cenovno dostopne hrane potrošnikom. Pri tem kot pomemben faktor izpostavljam povezovanje vseh deležnikov v verigi preskrbe s hrano, še posebej je bistven dostop do znanja, informacij in inovacij.«

Letos so nagrade prejeli linija pijač Dana Mineral brez sladkorja in sladil, Sparov jesenski kruh, Kmečka pekarna (Janja Metličar s.p.) za linijo testenin iz črne soje Poljka, linija Ego jogurtov v lončku iz Ljubljanskih mlekarn, kefir Krepki suhec z dodanimi beljakovinami Mlekarne Krepko, burek s čičerikino kremo iz Pekarne Pečjak in podjetja Grashka, Eta Kamnik za enolončnico s čičeriko, lečin tatar – zelenjavni namaz Argeta iz Atlantic Droga Kolinska in prosena kaša z jabolki iz Mercator IP. Posebno nagrado za inovativnost pri izboljševanju sestave živil sta prejela Don Don in Lidl za proteinski kruh brez kvasa, posebno nagrado s področja trajnosti pa Bevo za rastlinska »rebrca« Juicy Marbles.

Ob desetletnem jubileju projekta je Inštitut za nutricionistiko prvič podelil tudi nagrade za inovacije desetletja. Jubilejno nagrado je prejelo deset podjetij za živila, ki so bila v obdobju od leta 2015 nagrajena kot inovativna živila leta in po oceni strokovne skupine ter potrošnikov najbolj izstopajo v svoji skupini. Jubilejne nagrade so tako prejeli Mlekarna Celeia za linijo jogurtov Lca brez dodanega sladkorja in brez sladil, Ljubljanske mlekarne za Mu kefir – naravni, limona in vanilija, podjetje BMM za Gabaroni ekološke čičerikine svedrce, Rangus za Zlato tatarsko ajdovo kašo, Žito za kruh Drožnik, Pekarna Grosuplje, Don Don za pirin polnozrnati kruh, Mercator IP za zelenjavni namaz veganski tatarc Minute, Eta Kamnik za lečin bolognese Natureta in Delamaris za ribje solate Delamaris.

Posebno jubilejno nagrado je prejela pekarna Spar za inovativnost pri izboljševanju sestave kruhov.

Vir: GOV.si

Dogodki

Državna sekretarka Eva Knez se je udeležila podelitve nagrad najbolj inovativnim živilom leta in razglasitve jubilejnih nagrad ob 10. obletnici projekta. Projekt podpira Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, sofinancira pa ga Ministrstvo za zdravje v okviru nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje - Dober tek Slovenija.