Kruh in ljubezen: Kako se je začela drožomanija? (FOTO in VIDEO)

7N8A8052

Za Korošico Anito Šumer, ki je prava mojstrica peka z drožmi ste že gotovo slišali. Uspešna Korošica tudi v času epidemije novega koronavirusa aktivno izvaja tečaje peke z drožmi, tokrat kar prek spleta. Ogledate pa si lahko tudi kratek dokumentarni film Pozabljeni recept.

Korošico Anito Šumer je svet droži zasvojil leta 2012 in vse od takrat svoje navdušenje za peko z drožmi širi tako po Sloveniji kot tudi po svetu. Njena Facebook skupina Drožomanija ima že več kot 18.000 članov, Anita pa svoje znanje deli tudi na številnih delavnicah doma in po svetu, na katerih se je peke z drožmi naučilo že več kot 1300 tečajnikov.

Tudi v času karantene potekajo tečaji peke z drožmi:

Z začetkom karantene zaradi novega koronavirusa je začela s spletnimi tečaji peke z drožmi #OSTANIDOMAINDROŽI, ki so začasno nadomestili delavnice v živo. Vsem, ki so želeli kar najhitreje začeti peči z drožmi med karanteno je razposlala več kot 600 paketkov suhih droži z natančnimi napotki, kako speči prvi drožasti kruh, da lahko ljudje prično čim hitreje peči z drožmi, saj kvasa ni možno kupiti.

Dokumentarni film Pozabljeni recept:

Njeno ganljivo zgodbo o tem, da je začela peči z drožmi zaradi pokojnega moža Saša, ki zaradi zdravstvenih težav ni mogel jesti kruha s pekovskim kvasom, so predstavili v 11-minutnem dokumentarcu Pozabljeni recept/The Forgotten Recepie. Pri dokumentarcu sta sodelovala nadarjena filmska umetnika Rene Strgar in Jose Prada, ustanovitelja videoprodukcijskega podjetja JRVisuals s sedežem v Londonu.

Celotni dokumentarni film si lahko od 10. aprila 2020 ogledate na YouTube kanalu JRVisuals. V petih dneh si ga je ogledalo že skoraj 6000 ljudi.

Anita Šumer, Drožomanija, Slovenj Gradec:Vse se je začelo iz ljubezni in vse se nadaljuje zaradi nje. Drožomanija je že pred časom postala moj življenjski projekt, ki ga brez pokojnega moža Saša sploh ne bi bilo. Sašo je rekel, naj ne glede na vse, nikoli ne pozabim na svoj cilj,da čim več ljudi navdušim in naučim peči boljši kruh. V spomin nanj in iz ljubezni nadaljujem svoje poslanstvo. Hvaležna sem, da je produkcijska hiša JRVisuals na filmsko platno postavila in trajno zapisala mojo zgodbo. Upam, da še koga spodbudi, da sledi svojim sanjam in poslanstvu navkljub kislim drožem, ki jih dobiva na poti.

Dokumentarni film so posneli v štirih dneh na dveh super lokacijah: Sorževem mlinu v Polžah pri Novi cerkvi in na Ekološki turistični kmetiji Lešnik v Golavabuki nad Slovenj Gradcu. Prvič so ga javnosti predstavili oktobra 2019 v Mislinji na prvem srečanju ljubiteljev peke z drožmi, novembra 2019 pa je bil premierno predvajan tudi v Londonu.

Rene Strgar, JRVisuals, London: “Peka z drožmi me je osebno povsem prevzela in tako sem na Instagramu odkril tudi Anito Šumer. Kontaktiral sem jo in ji predlagal, da s sodelavcem Josejem Prada posnameva njeno zgodbo. Najina želja je bila, da deliva njeno neverjetno zgodbo in navdušenje za droži s čim več ljudmi po svetu,11-minutni dokumentarni film pa sva prijavila tudi na več filmskih festivalov. Dokumentarni film je zmagal na jesenskem filmskem festivalu TheMonkeyBreadTree in prejel srebrno nagrado na Latitude Film Awards.

Vse o peki z drožmi je podrobno opisala v knjižni uspešnici Drožomanija, ki je zdaj na voljo že v 3. dopolnjeni in razširjeni izdaji, napoveduje pa njeno nadaljevanje Slana in sladka drožomanija, v kateri bo 77 receptov ter številni nasveti za slano in sladko peko ter porabo kruha in droži v drugih jedeh. Knjiga luč sveta ugledala maja 2020.

VIR: Anita Šumer/Drožomanija

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.