Search
Close this search box.

Organizatorji pozitivno presenečeni nad obiskom prve Drožomanije v Mislinji (VIDEO in FOTO)

Danes je na največjem kulinaričnem dogodku leta na Koroškem dišalo po drožasti dobrotah – v Mislinji smo se družili na prvem srečanju ljubiteljev peke z drožmi.

Korošica Anita Šumer je avtorica izjemne uspešnice Drožomanija ter mojstrica peke z drožmi ali kislim testom, ki jo je nad peko navdušil njen mož Sašo Šumer. Zgodilo se je pred 7 leti, ko so mu odstranili žolč, kar mu je začelo povzročati težave. Ko je začel jesti samo kruh, pripravljen z drožmi, in druge drožaste dobrote, so težave izginile. In tako se je Aniti ter njenemu možu pridružil še drožasti Rudl. Z vsemi tremi smo se danes družili v Mislinji. Anita Šumer nam je ob druženju povedala: “Zelo smo navdušeni in veseli, da smo na Koroško pritegnili toliko ljudi iz celotne Slovenije. Imamo prvo srečanje ljubiteljev peke z drožmi, drožastih dobrot, drožomanov in drožomank. Drožomanija je za naju s Sašem način življenja. Zelo nama je všeč, da lahko ta način življenja deliva z drugimi in s tem pripomoreva, da sami začnejo peči, da naredijo boljši kruh. Tako nam je vsem lepše, jemo boljši kruh – takšen “tapravi”.” Anita je za konec povedala, da si želi, da bi srečanje postalo tradicionalno, ob vprašanju zakaj so dogodek pripravili ravno v Mislinji pa je dodala: “Iskali smo eno fino lokacijo na Koroškem. Tukaj je lepa, prostorna in krasna dvorana, poleg tega pa tudi soorganizatorka Saša Djura Jelenko prihaja iz Mislinje.”

V Mislinji je dišalo po drožastih dobrotah.

VIDEO: SPREHOD PO DROŽOMANIJI

[aiovg_video id=103356]

Anita nam je pred dogodkom povedala, da prihajajo na Koroško zato, ker se je peka z drožmi ohranila samo tukaj, zaradi koroškega rženega kruha. Zamisel za srečanje vseh ljubiteljev peke z drožmi in drožastih dobrot pa se ji je utrnila maja letos, ko je bil v Facebook skupino sprejet 10.000. član. »To je bil tisti mejnik, zaradi katerega smo naredili nov korak in zdrožili idejo o prvem srečanju ljubiteljev peke z drožmi.« je povedala Šumerjeva. “Namen dogodka je predvsem navezovanje stikov med drožomani iz vse Slovenije, zato – več nas bo, bolj luštno nam bo!”

In res je bilo luštno! Na več kot 20 stojnicah smo lahko okušali raznovrstna živila, kupovali uporabne izdelke, ki so nepogrešljivi v domu vsakega drožoljuba. Na dogodku so premierno predstavili 11-minutni angleški dokumentarec o drožomaniji z naslovom Pozabljen recept, ki so ga posneli na turistični kmetiji Lešnik in na Sorževem mlinu, v sodelovanju s produkcijsko hišo iz Londona.

Prvo srečanje ljubiteljev peke z drožmi, drožastih dobrot, drožomanov in drožomank.

Etnologinja iz Koroškega pokrajinskega muzeja Brigita Rajšter je predavala o simbolu Koroške – koroškemu rženemu kruhu, strokovna predavanja pa je izvedel tudi poseben gost iz Belgije Karl de Smedt, ki vodi prvo in edino knjižnico droži na svetu. Tam skrbno hranijo 124 droži, v okviru dogodka pa mu je del svojih svečano predala tudi Šumerjeva. Tako se bo Rudl podal na pot proti Belgiji, kjer bo v knjižnici postal naš prvi tovrstni predstavnik. Ves dan pa je bila obiskovalcem na voljo tudi Anita Šumer, ki je svetovala o pravilni skrbi za droži in peki ter pripravila demo prikaz oziroma delavnico krašenja kruha.

 Skrbnika prve in edine knjižnice droži na svetu Karl de Smedt.
Poleg tega, da lepo diši in je okusen, tudi izgleda lepo.

Na dogodku so predali zbrana sredstva od prodaje knjige Drožomanija Lizi, deklici s cerebralno paralizo. Zbrali so kar 2000 €.

Naj spomnimo, da je Anitina knjiga Drožomanija v začetku julija na Kitajskem prejela nagrado za najboljšo knjigo na svetu. Gre za prvo in najobsežnejšo slovensko knjigo o peki kruha in peciva z drožmi, ki je že prodrla tudi na svetovne trge. Knjiga na 304 straneh razkriva skrivnostni svet droži, s katerimi lahko pripravimo kruh pa tudi številne druge sladke in slane jedi. Kruh in pekovski izdelki ter druge jedi, pripravljene z drožmi, so lažje prebavljivi, dolgo obstojni, imajo nižji glikemični indeks, so polnejšega okusa in nas hitreje nasitijo. Več o knjigi ter nagradi smo že poročali in si lahko preberete TUKAJ.

Preberite še: Koroška kandidatka za kmetico leta je Marjeta Ročnik s Prevalj, prejemnica 33. zlatih priznanj (FOTO). Marjeta Ročnik se je danes udeležila druženja v Mislinji, že čez nekaj dni pa bo našo regijo zastopala na prireditvi za kmetico leta.

Dogodki