Search
Close this search box.

Korošci ponovno prejeli številna priznanja za domače izdelke

Dvorišče minoritskega samostana na Ptuju bo z zamikom zaradi epidemije danes že 31. prizorišče tradicionalne razstave Dobrote slovenskih kmetij, ki jo vsako leto pripravi tamkajšnji kmetijsko-gozdarski zavod. Po opravljenem ocenjevanju 15 različnih skupin izdelkov bo letos priznanja prejelo 835 dobrot iz Slovenije in zamejstva. Med nagrajenimi izdelki so tudi številni koroški.

Kot je pojasnil predsednik organizacijskega odbora Peter Pribožič, so kmetije za sodelovanje tokrat prijavile 946 izdelkov, zaradi razmer z epidemijo pa so že začeta ocenjevanja v začetku marca morali prekiniti in so jih nadaljevali konec maja.

Skupaj bo na letošnji prireditvi, ki jo ob običajno obišče veliko število ljudi, priznanja prejelo 835 izdelkov, med katerimi bodo kmetije prejele 520 zlatih, 208 srebrnih in 107 bronastih priznanj, ob tem bodo podelili še 91 znakov kakovosti, za trikrat zapored doseženo zlato priznanje za posamezno dobroto. Slednje so prejeli tudi Janez Pušnik s Prevalj, in sicer za Koroško solato. Jože Kragelnik iz Slovenj Gradca za hladno stiskano ekološko totrovo olje ter Katarina Gorenšek s Prevalj za kekse z marmelado – Linške očke.

Po besedah Pribožiča so značilnosti letošnje razstave dober odziv in visoka kakovost izdelkov. Sicer pa so letos na podlagi zaključkov delavnic o razvoju blagovne znamke Dobrot slovenskih kmetij organizatorji poskrbeli za precejšnje spremembe. Med drugim so razvili novo celostno podobo, razvili nove znake za označevanje izdelkov ter sprejeli novo strategijo promocije.

“Dobrote slovenskih kmetij so se na ta način pomladile, osvežile in usmerile v večjo tržno prepoznavnost, kar je eden o naših strateških ciljev,” je dejal Pribožič in napovedal, da bodo prejemnike letošnjih nagrad objavili v elektronskem katalogu, kjer bodo navedeni tudi kontaktni podatki kmetij, ki svoje izdelke tržijo.

Ker zaradi epidemije v predvidenem terminu niso mogli izvesti razstave dobrot, so izdelke v ocenjevanju fotografirali, fotografije pa bodo prav tako objavljene v elektronskem katalogu. Tam bo na ogled tudi 14 likovnih del mladih ustvarjalcev osnovnih šol, ki so jih prejeli preko natečaja na temo Bom šel na planine, si mleka nalil.

Današnji dogodek bo potekal med 8. in 18. uro, s podelitvijo nagrad pa bodo pričeli opoldne, ko bo zbrane najprej nagovorila kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec. Ob razglasitvi rezultatov se bodo obiskovalcem predstavile kmetije iz vse Slovenije, pri Fürstovi hiši na Krempljevi ulici pa bo potekala “kuhna na dvorišču”.

Že v petek je sicer v najstarejšem slovenskem mestu potekal tudi strokovni posvet o shemah kakovosti in pomenu povezovanja ponudnikov lokalne hrane v sklopu naziva Evropska regija gastronomije, ki ga bo Slovenija nosila naslednje leto.

NAGRAJENCI

Kisi

  • Janez Pušnik, Prevalje, jabolčni kis, srebrno priznanje

Konzervirane vrtnine

  • Janez Pušnik, Prevalje, Koroška solata, zlato priznanje
  • Janez Pušnik, Prevalje, Koroška kisla kumarica, srebrno priznanje
  • Janez Pušnik, Prevalje, Koroški ajvar, srebrno priznanje

Sokovi

  • Kmetija Rebernik Janez Mirkac, Slovenj Gradec, jabolčni sok z ingverjem, zlato priznanje
  • Kmetija Rižnik, Podvelka, sok aronije, srebrno priznanje
  • Kmetija Rebernik – Janez Mirkac, Slovenj Gradec, jabolčni sok, srebrno priznanje
  • Kmetija Lipnik – Sara Berglez Zajec, Podvelka, sok aronije, srebrno priznanje

Marmelade

  • Leonida Arbeiter, Črna na Koroškem, šipkova marmelada, srebrno priznanje

Izdelki iz žit

  • Turistična kmetija Gradišnik, Prevalje, domači rženi kruh, zlato priznanje
  • Kmetija Brnik, Šentjanž pri Dravogradu, beli kruh, zlato priznanje
  • Kmetija Brnik, Šentjanž pri Dravogradu, mešani kruh, zlato priznanje
  • Kmetija Brnik, Šentjanž pri Dravogradu, rženi kruh, zlato priznanje
  • Vesna Brumen, Ravne na Koroškem, domači rženi kruh, zlato priznanje
  • Katarina Gorenšek, Prevalje, keksi z marmelado – Linške očke, zlato priznanje
  • Kmetija Pušnik – Barbara Mager, Ravne na Koroškem, Linške očke, zlato priznanje
  • Kmetija Medved – Petra Pšeničnik, Šentjanž pri Dravogradu, mandljevi piškoti, zlato priznanje
  • Kmetija Medved – Petra Pšeničnik, Šentjanž pri Dravogradu, orehovi krhki zvitki, zlato priznanje
  • Kmetija Polk, Muta, domač ržen kruh, zlato priznanje
  • Janez Pušnik, Prevalje, keksi na stroj, zlato priznanje
  • Kmetija Jamnik – Marjeta Ročnik, Prevalje, mlečni beli kruh
  • Kmetija Breznik – Urška Štumfl Prevorčič, Podgorje pri Slovenj Gradcu, domači krofi, zlato priznanje
  • Kmetija Bimar – Jurij Wastl, Slovenj Gradec, beli kruh, zlato priznanje
  • Kmetija Bimar – Jurij Wastl, Slovenj Gradec, rženi kruh, zlato priznanje
  • Kmetija Jamnik – Marjeta Ročnik, Prevalje, rženi mešani kruh, srebrno priznanje
  • Kmetija Jamnik – Marjeta Ročnik, Prevalje, cimetov šarkelj z rozinami, srebrno priznanje
  • Kmetija Brdnik, Šentjanž pri Dravogradu, ajdov kruh, srebrno priznanje
  • Kmetija Brdnik, Šentjanž pri Dravogradu, sadni kruh, srebrno priznanje
  • Damijan Smolak, Prevalje, ekološki pirin kruh, srerbno priznanje
  • Turistična kmetija Juvan, Črna na Koroškem, kvašeni rogljički z borovničevo marmelado, bronasto priznanje
  • Turistična kmetija Juvan, Črna na Koroškem, mešani rženi kruh, bronasto priznanje

Olja

  • Kmetija Kapler – Jože Kragelnik, Slovenj Gradec, hladno stiskano ekološko totrovo olje, zlato priznanje
  • Kmetija Grm- Jože Obretan, Ravne na koroškem, totrovo olje, zlato priznanje
  • Kmetija Lindenhof, Šentjanž pri Dravogradu, sončnično olje

Žgane pijače

  • Matjaž Kotnik, Črna na Koroškem, tepkovo žganje, zlato priznanje
  • Janez Pušnik, Prevalje, Koroški jager, zlato priznanje
  • Damijan Smolak, Prevalje, Dvornikov jager, zlato priznanje
  • Kmetija Fančej – Jasmina Šantl, Podvelka, tepkovo žganje

Mesni izdelki

  • Aljoša Ivartnik, Kotlje, konjska salama, zlato priznanje
  • Turistična kmetija Ošven – Slavica Gostenčnik, Ravne na Koroškem, domača pašteta, srebrno priznanje
  • Aljoša Ivartnik, Kotlje, domača salama, srebrno priznanje
  • Janez Pušnik, Prevalje, koroška špeharca, srebrno priznanje
  • Janez Pušnik, Prevalje, koroška salama, srebrno priznanje
  • Janez Pušnik, Prevalje, koroška divjačinska klobasa, srebrno priznanje
  • Turistična kmetija Ošven – Slavica Gostenčnik, Ravne na Koroškem, domača salama, bronasto priznanje
  • Turistična kmetija Juvan, Črna na Koroškem, domača salama, bronasto priznanje
  • Turistična kmetija Sp. Lečnik – Ivanka Rezar Rat, Ravne na Koroškem, domača salama

Mlečni izdelki

  • Turistična kmetija Gradišnik – Danilo in Martina Libnik, Prevalje, domači jogurt z Jamnice, zlato priznanje
  • Kmetija Dobernik – Valentina Kordež, Prevalje, skuta iz kislega mleka, zlato priznanje
  • Kmetija Dobernik – Valentina Kordež, Prevalje, mladi sir mehki, zlato priznanje
  • Kmetija Breznik – Urška Štrumpfl Prevorčič, Podgorje, sir za žar, zlato priznanje
  • Kmetija Dobernik – Valentina Kordež, Prevalje, navadni tekoči jogurt, srebrno priznanje

Celoten seznam prejemnikov priznanj najdete TUKAJ.

Vir: STA, spletna stran Dobrote slovenskih kmetij

Dogodki

Dvorišče minoritskega samostana na Ptuju bo z zamikom zaradi epidemije danes že 31. prizorišče tradicionalne razstave Dobrote slovenskih kmetij, ki jo vsako leto pripravi tamkajšnji kmetijsko-gozdarski zavod. Po opravljenem ocenjevanju 15 različnih skupin izdelkov bo letos priznanja prejelo 835 dobrot iz Slovenije in zamejstva. Med nagrajenimi izdelki so tudi številni koroški.