Najbolj inovativna živila leta 2020: Lokalne dobrote, izdelki z manj sladkorja in specialitete iz ajde (FOTO)

05022020-slika-GD-Gobec-inovativna-zivila-2019
Nagovor generalne direktorice Direktorata za javno zdravje

Inštitut za nutricionistiko predstavil najbolj inovativna živila leta 2020. Gre za v Sloveniji proizvedena živila, ki so bila uvedena na tržišče v zadnjem letu. Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje v okviru Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija – Zdravo uživaj in več gibaj.

Inštitut za nutricionistiko nagrade podeljuje že šesto leto. Osnovna cilja tega nekomercialnega projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oz. izboljšana živila, in spodbujati gospodarstvo pri razvoju živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo. Zmagovalce so na razglasitvi nagovorili generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje Mojca Gobec in državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek.

PREBERITE TUDI: So živila z manj ali brez sladkorja boljša izbira od polno sladkih?

Ob tej priložnosti je Mojca Gobec izpostavila: “Čestitke letošnjim zmagovalcem in Inštitutu za nutricionistiko za ponovno uspešno izpeljan izbor. Zahvalila bi se vsem, ki prispevate k temu, da imamo v Sloveniji vedno bolj zdravju prijazno ponudbo hrane. Z vidika vpliva na zdravje prebivalcev lahko z večjo dostopnostjo in promocijo živil z ugodno prehransko sestavo vplivamo na posameznikovo izbiro in dosežemo pomembne učinke na izboljšanje prehranjevanja prebivalcev. S tem vplivamo na manjšo obolevnost za sodobnimi civilizacijskimi boleznimi. Lani oktobra smo pomemben premik dosegli tudi v sodelovanju z Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije – nacionalna pekarska industrija je podpisala zavezo, da bo v svojih izdelkih zmanjšala vsebnost soli in povečala vsebnost polnozrnatih sestavin. Vse te aktivnosti in vrsta drugih prispevajo k udejanjanju jasnih ciljev, ki smo jih postavili v Nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti – Dober tek Slovenija. Z aktivnostmi, kot je izbor inovativnih živil, domačim proizvajalcem in tudi kupcem sporočamo, da je pomembno spreminjati sestavo živil in zmanjševati določena hranila v izdelkih. Letošnji izbor inovativnih živil, ki ga že šesto leto financira Ministrstvo za zdravje, dokazuje inovativnost domačih proizvajalcev in sporoča, da so izbrana živila okusna in privlačna.”

Inovativna živila 2020

Nagrade:

 • Bio dobrote  Kmetija Žgajnar za jogurt z lanenimi semeni,
 • Ljubljanske mlekarne za gosti jogurt Siggi’s skyr,
 • Don Don za kruh proteinc,
 • Mercator IP za Minute zelenjavni namaz Veganski tatarc.

Posebna nagrada za inovativnost pri ponudbi lokalnih živil:

 • Panorganic za linijo slovenskih rezanih solat.

Posebna nagrade za inovativnost pri zmanjševanju vsebnosti sladkorja:

 • Mercator Emba za izdelka Benquick kakavov prah z zmanjšano vsebnostjo sladkorja in Sladki greh desertni preliv z okusom čokolade brez dodanega sladkorja.

Slovenski proizvajalci so bili v okviru letošnjega razpisa posebej povabljeni k razvoju izdelkov z ajdo. Nagrade so prejeli:

 • Spar Slovenija za kruh tatarski hlebček,
 • Mlinotest za polento naše none z ajdo,
 • Kmetija Klepec za ajdove hrustavčke,
 • Mercator IP za Minute ajdov narastek s tofujem,
 • Mlinarstvo Rangus za zlate tatarske bio ajdove valvice.

Besedilo: gov.si/Ministrstvo za zdravje

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.