Slovenija

Na svetu trenutno živi 7,7 milijarde ljudi

11. julij je svetovni dan prebivalstva. Na svetu trenutno živi več kot 7,7 milijarde ljudi. Lani in letos je življenje na Zemlji močno zaznamovala pandemija covida-19. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je od začetka lanskega leta do danes po svetu zaradi covida-19 umrlo več kot štiri milijone ljudi.

Preberi »

Letos poteče veljavnost več kot 70.000 osebnim izkaznicam in potnim listom. Rok za njihovo izdelavo se je podaljšal

Letos poteče veljavnost skoraj štirikrat toliko osebnim dokumentom kot lani, samo v treh poletnih mesecih, ko se največ ljudi odpravi na dopust in v tujino, kar 70.410 osebnim izkaznicam in potnim listom. Celjski Cetis, ki izdeluje slovenske osebne dokumente, je zaradi velikega števila naročil rok za njihovo izdelavo že podaljšal na pet dni.

Preberi »

Hribček poleg hribčka, cerkev poleg cerkve

Slovenija velja za eno od držav, ki so najgosteje posejane s cerkvami. Samo Katoliška cerkev v Sloveniji kot največja verska skupnost pri nas ima v lasti in posesti 2901 cerkev in drugih sakralnih objektov. Velika večina cerkva je vpisana v register kulturne dediščine.

Preberi »

Slovenci in Slovenke dosegamo vse bolj častitljivo starost

Slovenci in Slovenke dosegamo vse bolj častitljivo starost. Tako naj bi pri nas živelo okoli 300 ljudi, starih sto ali več let. Pričakovana življenjska doba se zadnjih 30 let daljša; povprečen Slovenec bo dočakal okoli 80 let. Med najstarejšimi je tržaški pisatelj Boris Pahor, ki je za STA razkril nekaj skrivnosti dolgega življenja.

Preberi »

Če se odpravljate na ogled narcis na Golico, potem morate vedeti to

Zaradi slabe vremenske napovedi Občina Jesenice prihajajoči konec tedna za obiskovalce ne bo zaprla ceste do Planine pod Golico in Javorniškega Rovta. Prav tako v omenjene vasi to soboto in nedeljo ne bo vozil brezplačni avtobus. Projekt Med narcise z busom se bo predvidoma znova izvajal 22. in 23. maja.

Preberi »

Premierji na Dunaju: Če delitve cepiv ne popravimo, uniji grozi politična kriza

Če EU ne bo hitro ukrepala in poiskala korektivnega mehanizma, ki bo zagotovil enakopravnejšo razdelitev cepiv proti covidu-19, se bodo razlike v precepljenosti med državami članicami tako povečale, da nam grozi nova politična kriza, je danes na srečanju na Dunaju posvarilo več premierjev držav članic EU, med njimi slovenski premier Janez Janša.

Preberi »
Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.