Search
Close this search box.

VIDEO: Neverjetno srečanje z risi v slovenskih gozdovih

David Šircelj je imel včeraj, 16. aprila 2024, prav posebno družbo v službi. Srečal je tri rise.
Fotografija je simbolična

Srečati risa med službenim časom je zagotovo nekaj, s čimer se ne more pohvaliti vsak. A točno to je včeraj, 16. aprila 2024, doživel odpremnik David Šircelj, ko je med službo čakal na tovornjak.

Med čakanjem na gozdni cesti se je zgodilo nekaj neverjetnega – pojavili so se kar trije risi. Na srečo je David svoje nepričakovano srečanje z divjimi risi uspel posneti, video pa so delili na Facebook strani Slovenskih državnih gozdov.

Medtem, ko je David sedel v svojem vozilu in čakal, je izza ovinka sredi dneva prikorakal ris in se mirno sprehodil v smeri proti Davidovemu vozilu. In kot da to ni bil že sam po sebi dovolj fascinanten prizor, sta prvemu risu kmalu sledila še dva.

Prvi ris se je čisto sproščeno sprehodil mimo Davidovega vozila in splezal na hlodovino, ki je bila zložena v bližini vozila. Tam se je odločil počakati na svoja dva pajdaša, ki sta nekoliko bolj naglo smuknila mimo Davida, ki je razposajene divje mačke ves čas snemal.

Zares neverjeten in redek prizor, ki so ga deležni le izbranci. Zaradi varnosti tako živali kot ljudi, na SIDG niso želeli razkriti lokacije, kjer so bili risi posneti.

Lepo je vedeti, da v naših gozdovih divje živali tako brezskrbno živijo in se v svojem naravnem okolju počitijo varne. V preteklosti so risi v Sloveniji veljali za že skoraj izumrlo vrsto, a se je s programom ponovne naselitve v zadnjih letih število risov znova povečalo.

Vir: FB SIDG, LifeLynx.eu

Naroči se
Obvestilo o
guest

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Metod
Metod
11 dni nazaj

Spomnimo se izolskega srnjačka, kako je bil brezskrben in srečen…

Dogodki

David Šircelj je imel včeraj, 16. aprila 2024, prav posebno družbo v službi. Srečal je tri rise.