Search
Close this search box.

V ponedeljek na počitnice še šolarji z vzhoda države

Prihodnji teden se bodo zimskih počitnic razveselili šolarji z vzhoda države, medtem pa bodo v šolske klopi spet sedli njihovi vrstniki iz osrednjega in zahodnega dela države. V času počitnic poteka vrsta brezplačnih dejavnosti in programov, pa tudi veliko športnih dogodkov.

Ta teden so počitnice uživali šolarji iz gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in zasavske regije ter Kočevja. Na počitnice se zdaj odpravlja še druga polovica šolarjev oziroma 85.399 učencev in 36.561 dijakov iz jugovzhodne Slovenije, koroške, podravske, pomurske, savinjske in posavske regije.

Veliko športnih užitkov, kreativne delavnice, izleti

Številne aktivnosti, ki se jih bodo otroci lahko udeležili med počitnicami, so pripravili pri Zvezi prijateljev mladine Maribor. Med drugim bodo organizirali kreativne delavnice, v okviru katerih se bodo spoznavali z umetnostjo zgibanja papirja in oblikovali živali, izdelovali bodo živalice iz volnenih cofkov (cofalice) in že tradicionalno pležuhe, ki jih bodo tudi postavili na ogled na mini razstavi. Organizirali pa bodo tudi kratke izlete, polne doživetij, v sredo pa se bodo odpravili v Tehno park Celje.

V Celju bodo tudi tokrat vsem mladim med počitnicami ponudili številne možnosti, da jih bodo lahko preživeli aktivno in zdravo. V športno-rekreacijskih objektih občine bodo lahko izbirali med petimi različnimi športi. Brezplačno bodo lahko drsali, kegljali, igrali namizni tenis in badminton ter se preizkusili v športnem plezanju.

Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje pa bo vsako dopoldne v počitniškem tednu v Vili Rožle pripravila pester program aktivnosti za šolarje od 6. leta starosti. Izdelali bodo hranilnike za ptice in jih obesili po parku. Pri tem bodo na sprehodu pozorno opazovali, katere ptice jih uporabljajo in kako se oglašajo.

Športna zveza Slovenj Gradec skupaj s športnimi društvi med počitnicami vabi vse šolske otroke, da se priključijo različnim ponujenim aktivnostim. Večina programov je brezplačnih. Za podrobnejše informacije se lahko obrnejo na izvajalca programa.

V Metliki pa društvo prijateljev mladine med številnimi dogodki načrtuje tudi počitniško ustvarjalno delavnico v metliški ljudski knjižnici in abecedo v galeriji Kambič. Mlade vabijo tudi na petdnevne smučarske zimske počitnice v Kranjski Gori.

Poostren nadzor na smučiščih

Ker bodo smučišča tudi prihodnji teden polna otrok, najstnikov in družin, bodo policisti poostreno nadzirali spoštovanje predpisov. S tem naj bi zagotovili večjo varnost, zlasti otrok, in preprečili nepotrebne poškodbe.

Najpogostejši vzrok za nastanek nesreče je pomanjkljivo smučarsko znanje. Ravno zato je pomembno, da se mlade opomni na spoštovanje pravil, uporabo brezhibne opreme in jih spodbudi k varnemu ravnanju na smučišču, svetujejo. Posebno pozornost pa moramo nameniti tudi najmlajšim ter začetnikom smučanja in deskanja.

Naslednje počitnice prvomajske

Skladno s pravilnikoma o šolskem koledarju za osnovne in srednje šole imajo učenci in dijaki jesenske, novoletne, zimske, prvomajske in poletne počitnice.

Naslednjih počitnic se bodo veselili čez dobra dva meseca, ko se bodo začele prvomajske počitnice.

Pred težko pričakovanimi poletnimi počitnicami pa šolarje čaka še veliko dela. Poleg sprotnega ocenjevanja se morajo nekateri pripraviti na nacionalno preverjanje znanja, dijake četrtih letnikov pa čaka matura.

Vir: STA

Dogodki

Prihodnji teden se bodo zimskih počitnic razveselili šolarji z vzhoda države, medtem pa bodo v šolske klopi spet sedli njihovi vrstniki iz osrednjega in zahodnega dela države. V času počitnic poteka vrsta brezplačnih dejavnosti in programov, pa tudi veliko športnih dogodkov.