Search
Close this search box.

Na Koroško že dovažajo najboljšo hlodovino. Licitacija vrednejšega lesa letos na novi lokaciji

Na Koroškem se pripravljajo na novo, že 14. licitacijo vrednejšega lesa, ki se bo letos odvila na novi lokaciji, in sicer v Podgorju pri Slovenj Gradcu. Uradno se dovoz hlodovine začenja v petek, a so organizatorji v minulih dneh že sprejeli prvih nekaj kamionov hlodovine. Na dražbi tudi letos pričakujejo najbolj kakovosten les.

Območje slovenjgraške poslovne cone Ozare, kjer se je v zadnjih letih odvijala licitacija vrednejšega lesa, so z gradnjami zapolnili predvsem podjetniki, zato prostora, kjer bi lahko razstavili nekaj tisoč hlodov, tam ni več dovolj.

Organizatorji so zato novo lokacijo iskali že nekaj časa, intenzivno pa od zadnje dražbe v začetku leta 2019. Preverjali so več lokacij in se nato odločili za Podgorje pri Slovenj Gradcu, za lokacijo pri gasilskem domu oz. na kmetiji Novak.

Preberite tudi: Licitacija vrednejšega lesa: 15.389€ za hlod gorskega javorja

Interesa za sodelovanje na licitaciji vrednejših sortimentov lesa je veliko, količina zbrane hlodovine pa se povečuje in je na lanski licitaciji dosegla rekordnih 3706 hlodov.

Tudi letos bi se lahko tej količini približali ali jo celo presegli, je za STA ocenil Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline, ki dražbo organizira v sodelovanju z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije.

Lastniki gozdov bodo lahko svojo najboljšo hlodovino na Koroško dovažali do 18. januarja, nato pa bodo od 25. januarja do 4. februarja potekali ogledi hlodovine, v tem času bodo lahko kupci tudi oddajali ponudbe. Javno odpiranje ponudb bo 4. februarja ob 10. uri, dan odprtih vrat licitacije, ko organizatorji podrobneje predstavijo rezultate dražbe, hlodovino pa si ogledajo številni obiskovalci, pa bo 19. februarja.

“V ponudbi bo letos očitno spet največ hrasta, tako kot lani, precej bo tudi smreke in macesna,” glede na stike s ponudniki ocenjuje Jeromel. Med ponudniki hlodovine je največ slovenskih, nekaj ponudnikov svojo hlodovino na licitacijo pripelje tudi iz Avstrije.

Lani so velik del lesa kupili tuji kupci, skoraj četrtino kupec s Kitajske, ki je bil tako največji kupec. Skupno se je lanske dražbe udeležilo rekordno število kupcev, to je 39. Oddali so rekordnih 12.375 ponudb.

Vsa leta najvišje cene dosega gorski javor. Najvišja dosežena cena za hlod gorskega javorja je bila na zadnji licitaciji 15.389 evrov.