Search
Close this search box.

FOTO: Licitacija vrednejšega lesa: 15.389€ za hlod gorskega javorja

V Slovenj Gradcu danes poteka že trinajsta licitacija vrednejšega lesa. Letos so lastniki gozdov na licitacijo pripeljali rekordno količino hlodovine.

Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline in Zveza lastnikov gozdov Slovenije, so ob pomoči Zavoda za gozdove Slovenije že trinajstič zapored v Slovenj Gradcu pripravili licitacijo vrednejšega lesa, na kateri so zbrali rekordnih 3706 hlodov. Na licitaciji je letos sodelovalo 39 kupcev, na ogled hlodovine pa so prišle tudi tri skupine kupcev iz Kitajske.

Najvišjo ceno dosegel gorski javor

Letos je najvišjo ceno dosegel gorski javor, s kar 9.275 evrov na kubični meter in 15.389 evrov za hlod. Največ hlodovine, 900 kubičnih metrov, je kupil kupec iz Kitajske, ki je oddal ponudbo prek slovenskega podjetja. Najdražja javorja pa sta šla v Italijo.

Klemen Šuštaršič je svoj hlod prodal za več kot 11.000€.

Klemen Šuštaršič je lastnik hloda gorskega javorja, ki je dosegel najvišjo ceno na kubični meter. Kot je povedal licitacijo spremlja že 10 let, nikoli pa ni blio primernega časa, da bi se je tudi udeležil. Pravi, da je bil hlod posekan v okolici Rakitne na višini 800m. Tako visoke cene ni pričakoval, pravi, da bi drugače zanj dobil le kakšnih 500€, na licitaciji pa bo zanj dobil 11.045,74€.

Hlodovino so na prizorišče pričeli voziti že sicer 3. januarja, z dovozom pa so zaključili 18. januarja 2019. Potem je od 26. januarja do 4. februarja potekal ogled in zbiranje ponudb. Ponudbe pa so odprli 4. februarja 2019.

Na današnji novinarski konferenci je državni sekretar dr. Jože Podgoršek med drugim povedal: “Organizatorjem licitacije je treba izkazati posebno‎ priznanje za tradicionalno odlično marketinško izvedbo dogodka, s katero so pomagali slovenskim lastnikom gozdov prodati vrhunske sortimente po odličnih cenah, ki presegajo dosežene cene na podobnih licitacijah v sosednjih državah. S tem na najboljši možni način spodbujajo razvoj tega dela gozdne proizvodnje in gozdno lesne verige v celoti.”

Naj spomnimo, da je bila lanska 12. dražba vrednejšega lesa, v vseh pogledih rekordna. Na licitaciji je bilo 3.094 hlodov, kar je največ do lani, oddanih pa je bilo tudi rekordnih 9.993 ponudb. Najvišja dosežena cena je znašala 11.833 €/m3 za gorski javor. Lastnik je za hlod iztržil 14.935 €. Najdražji prodani hlod je sicer dosegel ceno 17.912 €, a je bila cena na m3 7.829 €. Bil pa je prav tako gorski javor rebraš.

Dogodki

V Slovenj Gradcu danes poteka že trinajsta licitacija vrednejšega lesa. Letos so lastniki gozdov na licitacijo pripeljali rekordno količino hlodovine.