Search
Close this search box.

hrana

Pixabay

Za promocijo lokalne hrane letos predvidenih 1,24 milijona evrov

Svet za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov, ki se ga je udeležila tudi resorna ministrica Mateja Čalušić, se je med drugim seznanil s predlaganimi aktivnostmi za nov program promocije lokalnih kmetijskih in živilskih proizvodov v obdobju 2023-2025. Letos bo predvidoma v ta namen na voljo 1,24 milijona evrov.

Preberi »

Najstarejše proso pri nas odkrili na najstarejši znani naselbini na Koroškem

Predstavniki arheološke stroke so danes na Ravnah na Koroškem predstavili podrobnosti o odkritem doslej najstarejšem znanem prosu s slovenskih najdišč. Drobna zoglenela zrnca, ki po analizah segajo v čas okoli 1300 do 1200 let pred našim štetjem, so odkrili na Javorniku na Ravnah, kjer je bila tudi doslej najstarejša znana naselbina na Koroškem.

Preberi »

V evropskem sadju in zelenjavi velik porast pesticidov PFAS

Količina sadja in zelenjave, v katerih so odkrili pesticide PFAS, se je med letoma 2011 in 2021 potrojila, v najnovejšem poročilu ugotavlja nevladna organizacija PAN Europe. Pri sadju so zaznali 220-odstotno, pri zelenjavi pa 274-odstotno rast. Med državami so najbolj dramatičen skok zabeležili v Avstriji in Grčiji.

Preberi »

Povpraševanje po krofih v pustnem času višje tudi za 500 odstotkov

V pustnem času so zadostne zaloge krofov v slovenskih pekarnah in trgovinah ključnega pomena, saj povpraševanje po tej slaščici med pustnim rajanjem vsako leto naraste. Večina pekarn v pustnem času močno poveča proizvodnjo krofov, nekatere tudi za več kot 500 odstotkov. Najbolj priljubljeni so še vedno krofi z mareličnim nadevom.

Preberi »

Ministrstvo začasno zamrznilo popis košarice osnovnih živil

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo začasno prenehalo izvajati fizični popis cen živil znotraj košarice 15 osnovnih skupin živil. Bodo pa, kot so sporočili z ministrstva, proučili možnosti za dosego dogovora s celotno verigo od kmeta do trgovca glede nadaljevanja projekta.

Preberi »

NIJZ pred koncem leta svetuje zmerno uživanje prazničnih jedi

V času božično-novoletnih praznikov bodo energijsko bogata živila z več maščob, sladkorja in soli pogosto na naših krožnikih. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) svetuje, da smo pri mizi čim bolj zmerni. Praznične jedi je pogosto težko spremeniti v popolnoma zdrave izbire, vseeno pa jih je mogoče spremeniti v bolj uravnotežen obrok.

Preberi »