Na današnji dan mineva sto let od koroškega plebiscita

Na današnji dan mineva sto let od koroškega plebiscita, s katerim je južni del Koroške skupaj s tam živečim slovenskim prebivalstvom postal sestavni del Republike Avstrije.
IMG_4210
Skupna delegacija ZZB NOB Slovenije, Zveze društev »General Maister« in Zveze Koroških partizanov je že v četrtek počastila 100. obletnico koroškega plebiscita

Ob obletnici so v središču pozornosti obeh držav elementi njune skupne zgodovine, hkrati pa tudi današnji položaj in pričakovanja slovenske narodne skupnosti v zveznih deželah Koroški in Štajerski glede izboljšanja normativnega in materialnega položaja skupnosti na podlagi mednarodnopravnih obveznosti Republike Avstrije.

Te so primarno določene v 7. členu Državne pogodbe o vzpostavitvi neodvisne in demokratične Avstrije iz leta 1955. Pogodba slovenski narodni skupnosti zagotavlja pravico do šolanja v maternem jeziku, pravico do uporabe slovenščine kot uradnega jezika in pravico do slovenskih oziroma dvojezičnih topografskih napisov v upravnih in sodnih okrajih s slovenskim in mešanim prebivalstvom ter enake pogoje za udeležbo v kulturnih, upravnih in sodnih ustanovah.

Dogovor o postavitvi 168 dvojezičnih napisov iz leta 2011 pomeni velik korak naprej. Ozračje na Koroškem se je spremenilo, sobivanje med večino in manjšino je postalo del normalnosti. Kljub temu nekatere zaveze še vedno ostajajo neuresničene.

Republika Slovenija ob tej priložnosti opozarja na polno uresničitev zavez iz 7. člena Avstrijske državne pogodbe, ki so bistvene za ohranitev in razvoj slovenske skupnosti v Republiki Avstriji. Slovenija ceni cilje, ki so na tem področju začrtani v programu vlade Republike Avstrije za obdobje 2020–2024, ter poziva avstrijsko vlado k nadaljevanju vseobsegajočega dialoga s predstavniki narodnih skupnosti za njihovo čimprejšnjo polno uresničitev.

Simbolika današnjega zaznamovanja 100. obletnice plebiscita v Celovcu z udeležbo obeh predsednikov držav je priložnost in izhodišče za nadaljnje konkretne korake na področju varstva pravic slovenske narodne skupnosti. Prisotnost predsednikov na dogodku je pomembno sporočilo in podpira prizadevanja za izgradnjo modernega prostora sobivanja v osrčju Evrope, v katerem so zagotovljeni pogoji za medsebojno sodelovanje ter razvoj manjšinskega in večinskega naroda, njunih kultur in identitet.

Preberite tudi: Na Dobrijah so se s polaganjem venca poklonili Franju Malgaju in tovarišem

V Celovcu bo danes osrednja prireditev ob stoti obletnici koroškega plebiscita, ki se je bosta prvič skupaj udeležila tudi predsednika Slovenije in Avstrije, Borut Pahor in Alexander Van der Bellen. Oba predsednika bosta ob tej priložnosti v celovški Slomškovi hiši odprla prve dvojezične jasli.

Današnja osrednja prireditev ob obletnici v dvorani grbov v celovški deželni hiši se bo začela ob 10.30, kjer bosta imela slavnostni nagovor predsednika obeh držav.

Prireditev se bo začela s pozdravnim nagovorom predsednika deželnega zbora avstrijske Koroške Reinharta Rohra. Sledili bodo nagovori celovške županje Marie-Luise Mathiaschitz, predsednika Zveze slovenskih organizacij Manuela Juga, ki bo spregovoril v imenu koroških Slovencev, člana deželne vlade avstrijske Koroške Martina Gruberja, avstrijske ministrice za ženske in integracijo, ki je pristojna tudi za avstrijske manjšine, Susanne Raab, podkanclerja in ministra za umetnost, kulturo, javno upravo in šolstvo Wernerja Kogla ter deželnega glavarja Petra Kaiserja.

Predsednika Slovenije in Avstrije se bosta v okviru obiska danes sestala s člani projektne skupine “gemeinsam 2020 skupno” in se udeležila odkritja svetlobne skulpture Tomasa Hokeja, zmagovalca natečaja GRENZENLOS-BREZMEJNO. Skupaj si bosta tudi ogledala potujočo razstavo CHARINTHIja 2020, ki na sodoben in inovativen način spodbuja dialog z obiskovalcem in ga popelje na časovno potovanje skozi sto let zgodovine, hkrati pa posreduje sporočila sedanjosti in ponuja dialog s prihodnostjo.

Slovenskega predsednika na uradnem obisku v Avstriji spremlja ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch, ki bo danes skupaj z avstrijsko ministrico Raab obiskala Šentjakob v Rožu. V tej občini so nedavno sprejeli odločitev, da bodo v vseh vaseh občine postavili dvojezične smerokaze in krajevne napise.

Besedilo: www.gov.si – Ministrstvo za zunanje zadeve, STA

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.