Search
Close this search box.

Na Dobrijah so se s polaganjem venca poklonili Franju Malgaju in tovarišem

100. obletnici koroškega plebiscita so se danes poklonili v Libeličah in na Dobrijah.

VIDEO: Izjava predsednika ZKP Milana Wutteja

Delegacije Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveze društev “General Maister” in zamejske Zveze koroških partizanov iz Celovca so se danes na najvišjem nivoju spomnile 100. obletnice koroškega plebiscita.

VIDEO: Izjava predsednika ZZB NOB Slovenije Marijana Križmana

VIDEO: Izjava generalnega sekretarja ZZB NOB Slovenije Aljaža Verhovnika

Simbolično srečanje delegacij je najprej potekalo v edini vasici, ki je po koroškem plebiscitu pripadla Jugoslaviji (Sloveniji), v Libeličah, kjer so se predsedniki ZZB NOB Slovenije, ZDGM in ZKP srečali z domačini. Skupaj so si ogledali zbirke o koroškem plebiscitu v prostorih župnišča Libeliče.

VIDEO: Izjava predsednice Zveze društev »GENERAL MAISTER« mag. Lučka Lazarev Šerbec

Sledilo je polaganje vencev pri spomeniku Franju Malgaju in tovarišem na Dobrijah, ki so padli v borbah za Koroško 1918-1945. Vence je položila delegacija predsednikov ZZB NOB Slovenije, ZDGM in ZKP ob prisotnosti Garde Slovenske vojske in praporov.

V Celovcu pa bo v soboto osrednja prireditev ob stoti obletnici koroškega plebiscita, ki se je bosta prvič skupaj udeležila tudi predsednika Slovenije in Avstrije, Borut Pahor in Alexander Van der Bellen.

100. obletnica koroškega plebiscita:

10. oktobra 1920, pred stotimi leti, je na avstrijskem Koroškem v skladu z odločitvami pariške mirovne konference potekal plebiscit. Ta je določil mejo med tedanjo Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev ter Avstrijo. Zaradi rezultatov plebiscita je del slovenskega naroda dve leti po prvi svetovni vojni ostal v Avstriji. Rezultate plebiscita so razglasili 13. oktobra. Za Avstrijo je glasovalo 22.025 ali 59,04 odstotka volilnih upravičencev, za Kraljevino SHS 15.279 ali 40,96 odstotka. Glas za Avstrijo je oddalo dobrih 10.000 koroških Slovencev.

Deželni zbor v Celovcu je septembra sprejel obljubo o zaščiti manjšinskih pravic. Dober mesec po plebiscitu pa se je takratni prvi mož začasne deželne vlade Arthur Lemisch v deželnem zboru javno zavzel za germanizacijo koroških Slovencev najkasneje v eni generaciji.

Preberite še: Pred stoto obletnico nova knjiga o koroškem plebiscitu, Pahor in Kurz o pripravah na 100. obletnico koroškega plebiscita, Sto let koroškega plebiscita: V Libeličah bodo praznovali čez dve leti (reportaža), Serija samostojnih razstav in dogodkov ob 100. obletnici koroškega plebiscita, Libeličani 98 let v svoji domovini

VIR: STA

Dogodki