Pahor in Kurz o pripravah na 100. obletnico koroškega plebiscita

119030488_10158943059892859_7203597003969476986_n

Predsednik republike Borut Pahor je danes sprejel avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza, ki se mudi na delovnem obisku v Sloveniji. Govorila sta predvsem o pripravah na 100. obletnico koroškega plebiscita. Pahor pa je pozdravil tudi program avstrijske vlade za izboljšanje položaja narodnih manjšin, so sporočili iz njegovega urada.

Predsednik republike je v pogovoru o pripravah na obletnico plebiscita spomnil na nedavno obeležitev 100. obletnice požiga Narodnega doma v Trstu in njegovo vrnitev slovenski manjšini. Dejal je, da si želi, da bi tudi v Celovcu pripravili dogodek, ki bi bil enako navdihujoč za odnose med državama in ljudmi.

Slovenski predsednik in njegov avstrijski kolega Alexander Van der Bellen se bosta 10. oktobra v Celovcu skupaj udeležila obeležitve 100. obletnice koroškega plebiscita. To bo prvikrat, da bosta pri tej obeležitvi sodelovala predsednika obeh držav. Dogodek, ki ga skrbno pripravljata že leto dni, bo pokazal pomen sožitja dveh narodov, ki ne pozabljata preteklosti, a gledata v prihodnost, ki naj temelji na medsebojnem spoštovanju, sodelovanju in prijateljstvu v družini evropskih narodov, so sporočili iz urada.

Pahor je v pogovoru z avstrijskim kanclerjem pozdravil tudi program avstrijske vlade z ukrepi za izboljšanje položaja narodnih manjšin in izrazil upanje, da bodo nekateri od teh ukrepov čim prej dobili konkretno zakonsko podobo. Kurz je izrazil iskreno pripravljenost za to, so navedli.

Avstrijski kancler se danes mudi na delovnem obisku v Sloveniji. Davi se je z gostiteljem, slovenskim premierjem Janezom Janšo sestal na delovnem zajtrku. Na skupni novinarski konferenci sta se zavzela tako za skupen pristop v boju proti novemu koronavirusu kot nezakonitim migracijam. Na programu imata premierja še vzpon v severni steni Triglava.

Preberite še: Janša in Kurz za usklajen pristop v boju proti koronavirusu in nezakonitim migracijam

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.