Search
Close this search box.

Serija samostojnih razstav in dogodkov ob 100. obletnici koroškega plebiscita

V Koroški galeriji likovnih umetnosti in v Centru sodobnih umetnosti Celje so pripravili mednarodno razstavo Razmejitve.

Kot so pojasnili v Koroški galeriji likovnih umetnosti se bo mednarodna razstava Razmejitve na temo meja, ki je bila zasnovana ob stoti obletnici koroškega plebiscita, zaradi specifične situacije povezane s koronaviurusom odvila v nekoliko spremenjeni obliki.

Kot prolog v mednarodni razstavni projekt, ki ga bodo realizirali v letu 2021, bodo v Koroški galeriji likovnih umetnosti in Centru sodobnih umetnosti Celje v letu 2020 izvedli serijo samostojnih razstav in dogodkov pri katerih bodo sodelovali Tara Najd Ahmadi, Nika Autor, Lana Čmajčanin, Boris Beja, Ibro Hasanović, Maja Hodošček, Irwin, Damjan Kozole, Jure Markota, Mark Požlep in Karl Vouk.

V Koroški galeriji likovnih umetnosti so še pojasnili, da se s pričujočim projektom, zasnovanim ob stoti obletnici koroškega plebiscita, izvirajoč iz premisleka o mejah, ukvarjajo s širšim konceptom in pojavom meja na splošno. “Izbrane umetnice in umetniki z različnih stališč postavljajo v fokus umetniške raziskave in interpretacije geopolitičnih krajin; ob razkrivanju osebnih zgodb ali družinskih tragedij odpirajo teme razmejitev z jasnim družbeno-kritičnim poudarkom.” so razložili in dodali, da želijo z razstavo vzpostaviti alternativni premislek o obmejnih prostorih, kjer nastajajo in se razvijajo hibridne identitete. “V preteklosti so bili ti prostori večinoma opredeljeni kot manjvredni, na tem mestu pa jih želimo izpostaviti kot prostore potencialnosti, če ne celo prihodnosti.”

Projekti se bodo v KGLU in CSU Celje odvijali do 31. decembra 2020, več pa si lahko preberete na povezavi tukaj.

Razstava je nastala v sodelovanju Koroške galerije likovnih umetnosti in Centra sodobnih umetnosti Zavoda Celeia Celje, kustosinji razstave pa sta Maja Antončič in Andreja Hribernik.

VIR: KGLU

Dogodki