Župan občine Ravne: Če se situacija poslabša, bi bili hitri testi za občane smiseln ukrep

Epidemiološke razmere v občini Ravne na Koroškem trenutno niso zelo kritične, če pa bi se stanje zelo poslabšalo, bi bilo financiranje hitrih testov za občane smiseln ukrep, je na srečanju z občani na daljavo danes dejal ravenski župan Tomaž Rožen. Sodelovanje z NIJZ je ocenil kot dobro, a si na občini želijo bolj konkretnih podatkov o žariščih.

Na ravenski občini za zdaj o tem, da bi občina financirala hitre teste, še niso razmišljali, trenutno namreč situacija glede okužb z novim koronavirusom v občini ni zelo kritična, je na pobudo občana in nekdanjega direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) oz. predhodnika te ustanove Evgena Janeta danes odgovoril župan Rožen.

“Če bi bila situacija relativno slabša, bi to bil smiseln ukrep, da bi tudi občina ponudila občanom izvajanje hitrih testov za to, da bi šli v izolacijo oziroma karanteno,” je dodal Rožen.

Sodelovanje z ravensko območno enoto NIJZ poteka dobro, je ocenil župan, a dodal, da bi si predvsem s poveljnikom občinske civilne zaščite Brankom Kakerjem želela bolj konkretnih podatkov o tem, kje so žarišča.

Želeli bi si na zaupni ravni vedeti, v katerih delovnih organizacijah, v katerih soseskah našega mesta so žarišča. A nam ti podatki s strani NIJZ niso na voljo, v skladu z zakonodajo nam teh podatkov ne morejo oz. ne smejo dati,” je spomnil Rožen.

Po njegovi oceni bi morali v državi začasno prilagoditi predpise in ob določeni stopnji zaupnosti posredovati podatke, saj bi s tem omogočili, da bi lahko občina oz. civilna zaščita situacijo bolje oz. lažje obvladovali.

Po zadnjih podatkih Sledilnika za covid-19 za torek je v ravenski občini 112 primerov aktivne okužbe. V to številko je vštetih tudi 24 novih primerov, ki so jih pri občanih potrdili v torek. Delež aktivno okuženih občanov trenutno znaša manj kot en odstotek.

Rožen je sicer na današnjem prvem srečanju z občani na daljavo, ki se ga je udeležilo okoli 25 poslušalcev, predstavil trenutno največje investicijske načrte v občini. Občina med drugim prihodnje leto načrtuje začetek gradnje novega 12-oddelčnega vrtca pri Osnovni šoli Prežihovega Voranca na Ravnah. Naložba je ocenjena na tri milijone evrov, trenutno je v teku razpis za izbiro izvajalca.

Po napovedih bodo prihodnje leto na Javorniku začeli tudi prvo fazo gradnje centra skupnostnih storitev KO-RA, kjer je v prvi fazi predvidena izgradnja stavbe s 35 posteljami za kratkoročne namestitve. Župan je predstavil še več drugih načrtovanih naložb in živahno dogajanje na stanovanjskem področju, nato pa je odgovarjal na vprašanja občanov.