Search
Close this search box.

Natečaji za ljubiteljske umetnike v času izolacije preseljeni na splet

Številni dogodki Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), ki bi morali potekati v pomladnem času so zaradi trenutnih razmer odpovedani oziroma prestavljeni. Vseeno pa je na področju ljubiteljske kulture še vedno živahno.

Organizatorji so se prilagodili in spremenili način delovanja. Številne delavnice, seminarji in izobraževanja so se tako v času, ki ga preživljamo v varnih zavetjih svojih domov, preselili na splet. Kot odziv na trenutno situacijo so razpisali tudi več aktualnih natečajev za ljubiteljske umetnike s filmskega in likovnega področja.

FOTO: JSKD

Natečaj za najboljši film, narejen v karanteni:

V pripravi je natečaj za najboljši film, narejen v karanteni z delovnim naslovom KarantenaFest, ki bo namenjen otrokom in mladini. Mladi ustvarjalci bodo povabljeni k snemanju filmov v samoizolaciji, kar pomeni, da bo moral biti film posnet pod določenimi pogoji, na primer, da je lahko v prostoru samo en igralec hkrati, pa tudi le en snemalec.

Na filmski dejavnosti delo poteka v obliki e-seminarja, ki ga vodi mentorica Ana Lasić. “V prvem delu je mentorica v obliki predavanja podala pregled filmskih žanrov, zgodovino nastanka in njihovih značilnosti, v drugem delu so si udeleženci ogledali nekaj odlomkov iz filmov, na podlagi katerih je podkrepila predavanje, v zadnjem delu pa je potekalo praktično delo na izdelkih, ki so jih predhodno poslali udeleženci. Izkazalo se je, da virtualni seminar poteka brez težav, zaradi izjemnega zanimanja udeležencev in časa, ki je na voljo, pa so se živahna e-srečanja nemalokrat zavlekla čez predvideno uro. Filmski seminar se bo v prihodnjih dveh tednih nadaljeval s predavanji iz scenaristike in zgodovine filma.” so povedali pri JSKD.

Avtobiografsko pripovedovanje in prevajalska delavnica:

Na literarni dejavnosti pod mentorstvom Gabriele Babnik prek Skypa teče delavnica kreativnega pisanja “Avtobiografsko pripovedovanje”, ki je bila načrtovana enkrat na teden, sedaj pa poteka kar vsak dan. “Ker imajo udeleženci delavnice zaradi karantene več časa, se lahko povsem posvetijo ustvarjanju in mentorica pravi, da je priča pravemu izbruhu kreativnih idej.” so povedali.

Pričenja se tudi prevajalska delavnica, kateri se je zaenkrat pridružilo devet prevajalcev, ki bodo iz francoščine prevajali pustolovske kratke zgodbe Sylvaina Tessona. Delavnico vodita dr. Mateja Seliškar Kenda in dr. Nadja Dobnik. Septembra pa bo potekalo skupno srečanje vseh prevajalcev, na katerem bodo pripravili redakcijo prevodov. V delavnice se bodo kasneje vključili še prevajalci iz drugih jezikov (italijanščine, španščine, nemščine, portugalščine, slovaščine, angleščine), prijave pa bodo odprte do konca maja.

Glasba z balkonov:

Čeprav so morali prestaviti tri velike dogodke: tekmovanje mladih zborovodij Zvok mojih rok, zborovsko tekmovanje Naša pesem, ki letos praznuje 50 let, in državno tekmovanje otroških pevskih zborov Zagorje ob Savi, pa je živahno tudi na zborovski dejavnosti. Svojo dejavnost so preusmerili k aktiviranju zborovske in širše javnosti za druge vrste ustvarjanja. Kot prva se je pojavila pobuda za “glasbo z balkonov”, ki so jo sprožili slovenski glasbeniki po vzoru petja na balkonih v Italiji, o čemer smo že poročali tukaj.

JSKD je podprl spontano pobudo skupnega petja in muziciranja z balkonov, ki se je zgodilo dve nedelji zapored, zagotovo pa se bo nadaljevalo tudi v prihodnje, saj se je izkazalo, “da glasba blagodejno vpliva na nas v času stisk, ki jih povzroča epidemija in z njo povezana karantena.”

K tovrstnemu glasbenemu soustvarjanju in video- ter avdio-beleženju je JSKD neposredno, prek zborovskih e-novic in prek socialnih omrežij, pozval tudi celotno zborovsko javnost, zbore, kulturna društva, zborovodje in številne posameznike, ljubitelje zborovske in druge glasbe.

Z intenzivnostjo pa potekajo tudi priprave na največji evropski zborovski festival Europa Cantat, ki ga bo Ljubljana gostila julija prihodnje leto.

Likovni natečaj za vse generacije Razgledi doma in s stripom proti virusu!

Tudi likovna dejavnost išče načine, kako ohraniti in spodbuditi ustvarjalnega duha v času karantene, zato ponuja dva izziva za vse generacije. Prvi natečaj vabi k risanju stripov na temo koronavirusa, drugi pa prinaša izziv opazovanja in risanja ali slikanja zanimivih razgledov v domačem okolju. Več si lahko preberete tukaj.

Iz JSKD tudi sporočajo, da so podaljšali javna razpisa iz naslova programov Evropskega socialnega sklada (ESS), ki sta namenjena izobraževanju in zaposlovanju mladih v kulturi. Prvi razpis je namenjen dopolnilnim izobraževanjem za mlade, drugi pa pridobitvi subvencij za delodajalce, ki zaposlijo mlade. Oba razpisa sta podaljšana do 30. aprila 2020.

Preberite še: Fotovizije: Natečaj za mlade fotografe, Natečaj za mlade umetnike: Koroška, kdo si?.

Vir: JSKD

Dogodki