Tudi danes bo na balkonih zaživela glasba

90543748_825188397958610_6789013611755864064_n

Pobuda slovenskih glasbenikov in ljubiteljskih ustvarjalcev k skupnemu petju in muziciranju s svojih domov je naletela na izjemen odziv in dobiva nadaljevanje, saj bodo že danes, ob 17. uri zopet stopili na balkone ter zapeli in zaigrali.

Po italijanskem vzoru se je glasba z balkonov v Sloveniji prvič zgodila minulo nedeljo,  nadaljevanje pa napovedujejo že danes. V času samoosamitve, povečanega strahu in zaskrbljenosti zaradi širjenja novega koronavirusa, ko si lahko obetamo dolgotrajne omejitve socialnih stikov, ima takšna samoorganizirana akcija zelo pozitiven učinek na vso populacijo.

“Kakršnakoli skupinska dejavnost, četudi na daljavo – od ene do druge hiše, od enega do drugega okna in balkona ali s posnetki prek družbenih omrežij in medijev – nas lahko poveže na poseben način in zmanjša občutek osamljenosti ter nemoči” so ljudi spodbudili slovenski glasbeniki in ljubiteljski ustvarjalc v želji po skupnemu petju in muziciranju s svojih domov, kar pa pozdravljajo tudi v Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti.

Glasba ima socialne, fizične in terapevtske učinke:

Petje ali kakšno drugo glasbeno ustvarjanje ni le umetniška dejavnost, temveč ima lahko tudi socialne, fizične in terapevtske učinke, kar potrjujejo številne raziskave in primeri dobrih praks na zdravstvenem in socialnem področju po vsem svetu. Številne tuje in domače znanstvene publikacije utemeljujejo, da glasba neposredno vpliva na povečanje količine protiteles in zmanjšuje stres, s tem pa izboljša počutje in krepi imunski sistem. Zato je v času ukrepov zaradi širjenja novega koronavirusa le-ta dobrodošla, celo nepogrešljiva.

“Glasba nas združuje, navdihuje, navdaja s pozitivni čustvi in prinaša zdravje ter upanje. Zato si lepšajmo te negotove dni in lajšajmo stiske tudi s spontano pesmijo kadarkoli, glasba z balkonov ali oken, ki se je lahko v prihodnje še bolj množično nadejamo vsako nedeljo, pa nas bo povezala tudi kot skupnost. Prav vsi smo namreč vabljeni, da se pridružimo – če ne bobnamo, pojemo ali igramo, pa zraven zaplešimo ali preprosto samo prisluhnimo.”

Dejan Tamše, tolkalec in umetniški direktor BUMfesta, eden od pobudnikov za petje in muziciranje z balkonov, pravi: “Glasbeniki za svoje ustvarjanje potrebujemo oder, ki ga zdaj, ko smo ‘priklenjeni’ na domove, pogrešamo. Igranje na domačih balkonih in ob oknih pa ima v okoliščinah, v katerih smo se znašli, pomembno čustveno dimenzijo in lahko vsaj za nekaj trenutkov preusmeri misli, ki so v teh dneh osredotočene na razmere, povezane s koronavirusom. Do prihajajoče nedelje, ko bomo s skupnim petjem in igranjem nadaljevali, pa smo si tolkalci v bližini zadali smernice, da bomo igrali enak tempo. Če se že ne moremo družiti, bomo vsaj povezani v enakem tempu.« Tamše zato vabi tolkalce, bobnarje in ostale, da se v živo in prek družbenih omrežij pridružijo Anti-Corona Bluesu, ki se bo zgodil v nedeljo, 22. marca, ob 17. uri, to je uro prej kot prejšnjo nedeljo, da bo več dnevne svetlobe: “Povežimo se na daljavo, bodimo doma, ampak bodimo eno! Stopite na balkon ali k oknu. Izberite tempo 120 in zaigrajte za vse. Karkoli in kakorkoli. Lahko tudi na posodo.”

“Zamuzicirajmo skupaj, vendar to počnimo varno. Pri tem se ne družimo s sosedi, pojmo in igrajmo vsak na svojem balkonu ali dvorišču in ne pozabimo na varnostno razdaljo med nami.”

VIR: Kreativnabaza.si

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
tdfkkbb
tdfkkbb
2 let nazaj

Hvala k…. da mi ni potrebno tega poslušat!

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije