Search
Close this search box.

Izmed štirih koroških policijskih postaj največ kaznivih dejanj letno obravnavajo policisti PP Ravne na Koroškem

Varnostne razmere na Koroškem so bile v zadnjih dveh letih zelo dobre, ocenjujejo na Policijski upravi (PU) Celje. Policisti so na Koroškem lani obravnavali 844 kaznivih dejanj, kar je 55 manj kot leto prej. Tudi na območju celotne PU Celje so policisti lani obravnavali manj kaznivih dejanj od desetletnega povprečja, povišala se je preiskanost.

Izmed štirih koroških policijskih postaj največ kaznivih dejanj letno obravnavajo policisti policijske postaje Ravne na Koroškem, ki pa so lani zaznali najmanj kaznivih dejanj v zadnjih desetih letih. Skupno so lani zaznali 370 kaznivih dejanj, leto prej pa 444, so za STA pojasnili na PU Celje, ki od ukinitve slovenjgraške policijske uprave v letu 2011 pokriva območje Koroške.

Ostale tri policijske postaje na Koroškem so obravnavale nekaj več kaznivih dejanj kot leto prej. Policijska postaja Radlje ob Dravi jih je lani obravnavala 131, policijska postaja Slovenj Gradec 241, policijska postaja Dravograd pa 102 kaznivi dejanji.

Policisti radeljske policijske postaje so med drugim v 2019 obravnavali šest kaznivih dejanj zoper življenje in telo, lani osem. v letu 2019 so obravnavali 17 kaznivih dejanj nasilja v družini in 15 nasilnežem izrekli ukrepe prepovedi približevanj. Lani pa so obravnavali 11 kaznivih dejanj nasilja v družini in devetim nasilnežem izrekli prepoved približevanja. Ropov in roparskih tatvin v zadnjih dveh letih radeljski policisti niso obravnavali, manj kot leto prej so lani obravnavali kaznivih dejanj in prekrškov s področja prepovedanih drog.

Policisti policijske postaje Ravne na Koroškem so lani med drugim obravnavali 19 kaznivih dejanj zoper življenje in telo, leto prej 25, ter 15 kaznivih dejanj s področja nasilja v družini, leto prej 26. S področja premoženjske kriminalitete so lani obravnavali 113 kaznivih dejanj, leto prej 177. Lani so v primerjavi z letom prej obravnavali nekaj manj kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in zlorab prepovedanih drog.

Tudi policisti policijske postaje Slovenj Gradec so lani obravnavali manj kaznivih dejanj zoper življenje in telo kot leto prej. Lani devet, leto prej 11. Podobno kot v prejšnjih letih po številu kaznivih dejanj najbolj izstopa področje kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete, saj so policisti slovenjgraške policijske postaje s tega področja lani obravnavali 113 kaznivih dejanj, leto prej 118. Izstopajo kazniva dejanja tatvine, velike tatvine in zatajitve.

Zaradi nasilja v družini so lani obravnavali 18 kaznivih dejanj, leto prej 21. So pa lani slovenjgraški policisti zabeležili rast kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog. Obravnavali so deset kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, leto prej tri, in 14 kaznivih dejanj omogočanja uživanje mamil, medtem ko so v 2019 obravnavali eno tovrstno kaznivo dejanje.

Policisti policijske postaje Dravograd so lani obravnavali več kaznivih dejanj splošne kriminalitete in manj kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete kot leto prej. Med drugim je bilo lani več kot leto prej velikih tatvin in poškodovanj tuje stvari. Zaradi nasilja v družini so lani podali deset kazenskih ovadb, leto prej osem, in izrekli 17 ukrepov prepovedi približevanja, leto prej 11. Lani so med drugim obravnavali tudi zlorabo osebnih podatkov.

Na območju celotne PU Celje so policisti glede na desetletno povprečje lani obravnavali manj kaznivih dejanj, a opozarjajo, da ne glede na to zaznavajo trend povečevanja števila obravnavanih zadev.

Lani so preiskali dve tretjini kaznivih dejanj, kar je največ v zadnjih desetih letih. Skupno so policisti PU Celje lani preiskali 4149 kaznivih dejanj, obravnavanih pa je bilo 6621 kaznivih dejanj. Za celotno območje PU Celje velja, da dosega visoko raven varnosti, še navajajo na celjski policijski upravi.

Dogodki

Varnostne razmere na Koroškem so bile v zadnjih dveh letih zelo dobre, ocenjujejo na Policijski upravi (PU) Celje. Policisti so na Koroškem lani obravnavali 844 kaznivih dejanj, kar je 55 manj kot leto prej. Tudi na območju celotne PU Celje so policisti lani obravnavali manj kaznivih dejanj od desetletnega povprečja, povišala se je preiskanost.