Search
Close this search box.

Fotovizije: Natečaj za mlade fotografe

Družbeno in javno življenje se je v Sloveniji trenutno v precejšnji meri zaustavilo. V času epidemije novega koronavirusa pa lahko ustvarjalnost najde pot za svoj izraz.

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti organizira Festival Vizije – Festival mladinske kulture, katerega namen je “prikazati in nagraditi najbolj kakovostne mladinske gledališke predstave, mladinske lutkovne predstave, mladinske rock skupine ter posameznike na likovnem področju in s tem spodbuditi razvoj in kakovostno rast  mladinske umetniške produkcije.”

Natečaj Fotovizije 2020:

Likovni del festivala je prikaz mladinske fotografske dejavnosti, kjer lahko sodelujejo mladi fotografi med 14. in 26. letom in sicer s serijo fotografij na razpisano temo NASPROTJA. Avtorji naj povežejo pet do sedem fotografij v likovno celoto, foto zgodbo, ta pa naj na fotografsko kreativen način pripoveduje o nasprotjih. Zgodbe so lahko zasnovane v črno beli ali barvni tehniki, možni pa so tudi eksperimentalni pristopi k fotografiji.

“Tema ponuja številne možnosti za interpretacijo. Nasprotja so lahko likovna ali vsebinska, lahko jih vidimo kot konflikt ali kot uravnoteženost različnega. V likovni umetnosti jih pogosto opredelimo kot kontraste, vsebinsko jih lahko dojemamo na čustveni, družbeni ali simbolni ravni …

Selektorica Fotovizij 2020 bo umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Nataša Kovšca. Strokovna komisija pa bo na podlagi pregleda prejetih fotografij izbrala do 12 avtorjev, njihova dela pa bodo razstavljena na posebni razstavi na državnem festivalu Vizije. Izbrani avtorji in njihova dela bodo predstavljeni tudi v publikaciji festivala. Strokovna komisija Fotovizij bo določila dobitnika nagrade fotovizionar.

Ocenjevali bodo inovativnost, kjer se ocenjuje svežina v obravnavanju dane teme, idejna in narativna nadgradnja izhodiščnega motiva, domišljenost koncepta in pristopa k seriji fotografij – foto zgodbi ter kvaliteta izvedbe.

Prijava na natečaj:

Organizatorji pa sporočajo, da so rok za prijavo na razpis podaljšali do 13. aprila 2020. Prav tako so se odločili, da odprejo možnost za oddajo fotografij preko spletne strani WeTransfer. Naslov za pošiljanje je: monika.ivancic-fajfar@jskd.si  

Pri spletnem pošiljanju pa bodite pozorni, da fotografije pošljete z imenom in priimkom avtorja ter naslovom fotografskega ciklusa.

Še vedno pa lahko fotografije pošljete na digitalnih nosilcih po pošti na naslov: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana, s pripisom Foto Vizije. Priložen mora biti list z osnovnimi podatki o avtorju (ime, priimek, naslov, kontakt).

Več informacij in prijavnico najdete TUKAJ.