Avstrijski parlament z veliko večino podprl obvezno cepljenje proti covidu-19

Avstrijski parlament je danes z veliko večino podprl obvezno cepljenje proti covidu-19. Za je glasovalo 137 poslancev, 33 jih je bilo proti. Obvezno cepljenje so podprli poslanci vladajoče koalicije, med opozicijskimi socialdemokrati in Neosom so bili proti posamezni poslanci, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Obvezno cepljenje proti covidu-19 bo v Avstriji od februarja obvezno za vse, ki so starejši od 18 let in imajo stalno ali začasno prebivališče v tej državi. Do sredine marca je predvideno prehodno obdobje brez kazni, sicer je predvidena globa do 3600 evrov.

Obvezno cepljenje ne bo veljalo za nosečnice, tiste, ki se ne smejo cepiti zaradi zdravstvenih razlogov, ter za prebolevnike po covidu-19 šest mesecev po preboleli bolezni.

Obvezno cepljenje proti covidu-19 mora potrditi še avstrijski zvezni svet, kar naj bi po pričakovanjih storil na zasedanju 3. februarja.

Pričakovano je bila razprava v avstrijskem parlamentu pred glasovanjem precej čustvena. Proti obveznemu cepljenju so bili odločno svobodnjaki. Njihov predsednik Herbert Kickl je že ob začetku razprave ostro nastopil proti temu. Protesti proti cepljenju so potekali tudi v središču Dunaja.

Preberite tudi: V avstrijskem parlamentu burna razprava o obveznem cepljenju proti covidu-19. V državi možnost za dobitek na t. i. cepilni loteriji

Avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein se je med razpravo v parlamentu osredinil predvsem v razbijanje dvomov v učinkovitost cepljenja. Predsednica opozicijskih socialdemokratov Pamela Rendi-Wagner je izpostavila pomen po njenih besedah občutljive današnje odločitve v parlamentu.

“V zadnjih letih je šlo marsikaj narobe in je bilo zamujenega, zato je precepljenost še vedno prenizka,” je dejala, a hkrati dodala, da je obvezno cepljenje proti covidu-19, “ki si ga nihče od nas ni želel”, postalo nujno.

Predsednica Neosa Beate Meinl-Reisinger je menila, da jih je poenotila “obsežna utrujenost”, saj so bila zadnja leta izjemno naporna, zaradi česar je, kot je dejala, “pomembno, da te čase končno pustimo za seboj“. Dejala je še, da nikoli več ne bi smelo priti do omejevanja svobode, kot se je to dogajalo med preteklimi zaprtji javnega življenja.

Avstrijski parlament je nocoj tudi sprejel spremembe zakona o protikoronskih ukrepih, ki predvideva ostrejše ukrepe za tiste, ki ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom ne spoštujejo.

Posamezni upravni organi bodo lahko z odločbo za največ teden zaprli tista podjetja, ki bodo predhodno trikrat kaznovana zaradi istega neizpolnjevanja ukrepov (npr. prekoračitev omejitve oseb ali nepreverjanje ustreznih dokazil). V posameznih primerih bodo lahko podjetje takoj zaprli za sedem dni.

Spremembe prinašajo tudi zvišanje najvišjih glob ter novost, da so tako inšpektorati za delo kot tudi drugi nadzorni organi po zakonu o varni hrani in varstvu potrošnikov pooblaščeni, da v okviru svojih dejavnosti nadzorujejo spoštovanje aktualnih protikoronskih ukrepov.

Avstrijska ministrica za turizem Elisabeth Köstinger je v izjavi poudarila, da se je zavzemala za zaostritev na tem področju.Vsako podjetje, ki krši protikoronske ukrepe, mora biti kaznovano,” je dejala in dodala, da se s “strožjimi kaznimi” povečuje pritisk nadzora.