Search
Close this search box.

cepljenje

Na NIJZ intenzivno sezono gripe pričakujejo še dva tedna

Med respiratornimi okužbami, ki trenutno krožijo, je tudi gripa, ki so jo po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) potrdili v vseh starostnih skupinah. V mikrobioloških laboratorijih so doslej potrdili več kot 1900 primerov gripe, a se večina obolelih ne testira, so opozorili. Intenzivno sezono gripe pričakujejo še dva tedna.

Preberi »

Pediatri opažajo porast okužb s sezonskimi virusi pri otrocih

Pediatri opažajo porast števila okužb zgornjih dihal s sezonskimi virusi pri otrocih, večina pa ima blažje simptome, je za STA povedal pediater in predsednik sekcije za primarno pediatrijo Denis Baš. Med otroki kroži tudi koronavirus, zaenkrat pa ne zaznavajo respiratornega sincicijskega virusa (RSV) in gripe.

Preberi »

Ministrstvo zdravstvene domove pozvalo k ponovni vzpostavitvi cepilnih centrov za cepljenje proti covidu-19

Ministrstvo za zdravje je prejšnji teden zdravstvene domove na podlagi priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) z dopisom pozvalo, naj ponovno vzpostavijo cepilne centre za cepljenje proti covidu-19. Cepivo, ki je prilagojeno podrazličici koronavirusne različice omikron XBB.1.5, bodo v cepilne centre prvič dostavili v četrtek.

Preberi »

NIJZ ob posodobljenih cepivih proti covidu-19 s priporočili jesen 2023

V Slovenijo je nedavno prispelo posodobljeno cepivo proti covidu-19 proizvajalca Pfizer-BioNTech, ki je prilagojeno podrazličici koronavirusne različice omikron XBB.1.5. Skupaj je v skladišča NIJZ prispelo 44.160 odmerkov tega cepiva. Ob tem so na NIJZ pripravili tudi priporočila za cepljenje proti covidu-19 za jesen 2023.

Preberi »

Ministrstvo sprejelo spremembe programa cepljenja v osnovnih šolah

Ministrstvo za zdravje je nedavno sprejelo pravilnik o določitvi programa cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2023. V programu so upoštevali večino predlogov NIJZ, med drugim so dodatnima generacijama zagotovili cepljenje proti HPV, ob tem pa so cepljenje proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju premaknili iz 3. v 2. razred osnovne šole.

Preberi »

Ministrstvo: Do odškodnine zaradi zapletov pri cepljenju ali zdravljenju covida-19 odslej hitreje

Vlagatelji zahtevka za odškodnino zaradi zapletov pri cepljenju ali zdravljenju covida-19 bodo odgovore na svoje zahtevke prejeli najkasneje v začetku prihodnjega leta. V začetku novembra je namreč začela veljati sprememba interventnega zakona, po kateri obravnava vlog teče po novem, hitrejšem postopku, so danes sporočili z ministrstva za zdravje.

Preberi »

Dogodki