Vranješ: Nismo osvojili kolajne, a četrto mesto je velik uspeh

  • Aljaž Sešel
Slovenski rokometaši so na odločilnih tekmah letošnjega evropskega prvenstva v Stockholmu izgubili tako proti Špancem v polfinalu kot proti Norvežanom v tekmi za tretje mesto. Po teh porazih na najbolj prestižnih tekmah je ostal grenak priokus, a tudi zadovoljstvo nad opravljenim delom na Švedskem.

Slovenska moška rokometna reprezentanca je osvojila končno četrto mesto na letošnjem evropskem prvenstvu na Švedskem, Norveškem in v Avstriji. Po petkovem polfinalnem porazu proti Španiji z 32:34 (15:20) je na današnji tekmi za tretje mesto v Stockholmu klonila še proti Norveški z 20:28 (9:12).

Izbranci slovenskega selektorja Ljubomirja Vranješa so z uvrstitvijo v polfinale presegli svoje cilje na 14. zaključnem turnirju stare celine. Pred odhodom je bil njihov primaren cilj preboj na enega od treh kvalifikacijskih turnirjev za nastop na letošnje poletne olimpijske igre v Tokiu, kar so tudi dosegli.

Svoj četrti olimpijski nastop po Sydneyju 2000, Atenah 2004 in Rio de Janeiru 2016 bodo skušali izboriti med 17. in 19. aprilom v Berlinu, kjer se bodo pomerili z Nemčijo, Švedsko in še eno afriško izbrano vrsto. V japonsko prestolnico se bosta prebili dve najboljši reprezentanci iz berlinskega turnirja.

Slovenija je na razširjenem evropskem prvenstvu – prvič v zgodovini je na njem nastopilo 24 izbranih vrst – v treh državah dosegla svoj drugi najboljši dosežek na prvenstvih stare celine po domačem turnirju iz leta 2004, ko je osvojila srebrno kolajno.

Na Hrvaškem 2000 je bila peta, v Srbiji 2012 šesta, v Švici 2006 in na Hrvaškem 2018 osma, na Portugalskem 1994 in Norveškem 2008 deseta, v Španiji 1996 in Avstriji 2010 enajsta, na Švedskem 2002 dvanajsta, najslabši dosežek pa je iztržila na Poljskem 2016, ko je zasedla 14. mesto.

Slovenija je na letošnjem evropskem prvenstvu v skupinskem delu v Göteborgu premagala Poljsko, Švedsko in Švico, v drugem delu tekmovanja v Malmöju Islandijo in Portugalsko, izgubila pa proti Madžarski in Norveški.

V skupini II je osvojila drugo mesto in se prebila v polfinale v Stockholmu, kjer je v petek morala priznati premoč Španiji, v današnji tekmi za bronasto kolajno pa še Norveški.

Švedski strokovnjak na slovenski klopi Ljubomir Vranješ je izjemno pomembno ekipo začel z nekoliko spremenjeno postavo. V njej ni bilo Jureta Dolenca, enega najvidnejših slovenskih posameznih na letošnjem turnirju je zdravniška služba po hudih naporih usposobila za eno najbolj pomembnih tekem v zgodovini reprezentančnega rokometa, njegovo mesto pa je zasedel Nejc Cehte.

Od prve minute so zaigrali še vratar Klemen Ferlin, krilna igralca Tilen Kodrin in Blaž Janc, krožni napadalec Blaž Blagotinšek, na zunanjih položajih pa poleg Cehteta še Miha Zarabec in Borut Mačkovšek.

Uvod z vikingi, ki so pred začetkom turnirja odkrito naskakovali rokometni Mont Blanc, a so jim krila na petkovem prvem polfinalnem obračunu spodrezali Hrvati, je minil v obojestransko raztrgani predstavi. Slovenci in Norvežani so zaradi pomembnosti in zahtevnosti tekme naredili tudi kakšno tehnično napako preveč, najvidnejša posameznika uvoda pa sta bila vratarja Ferlin in njegov kolega na nasprotni strani igrišča Torbjoern Bergerud.

Prvi norveški zvezdnik Sander Sagosen je imel sprva kar nekaj težav, da se je navadil na globoko slovensko obrambno postavitev, ki je utrujenim slovenskim rokometašem po dolgem in napornem turnirju vzela še dodatne moči. Vranješ je zavoljo tega kar veliko menjal, postopoma so v igro vstopili Nik Henigman, Dean Bombač, Igor Žabić, v 18. minuti tudi pred tekmo vprašljiv Dolenec.

Do 16. minute sta se tekmeca neprestano izmenjavala v vodstvu. V naslednjih petih minutah so Norvežani naredili delni izid 3:0 in Slovencem ušli na tri gole (5:8), tri minute kasneje pa je zaostanek že znašal štiri zadetke (6:10).

Vranješevi varovanci niso vrgli puške v koruzo, po dveh golih Bombača so prepolovili zaostanek (8:10), v garderobo pa so se odpravili s tremi gola primanjkljaja (9:12).

Slovenci so v prvi polovici tekme s svojo globoko postavitvijo zaustavili norveško zunanjo vrsto, nekaj več praznega prostora pa je izkoristil izkušeni krilni igralec Magnus Joendal, ki jim je zabil kar pet od skupno 12 golov.

Slovenci so v drugem polčasu prikazali medlo predstavo v obeh smereh igre. Obramba, ki je v prvem polčasu prejela le 12 golov, je začela pokati po šivih, ob tem je norveški vratar Bergerud na čudežen način zaustavil kar dva (pol)nasprotna napada Kodrina in Janca, kar so eni od organizatorjev EP s pridom izkoristili in jim v 37. minuti ušli na sedem golov (9:16).

Razmerje na igrišču se je malenkostno spremenilo po Vranješevi minuti odmora, v 43. minuti so se približali na pet golov zaostanka (13:18), za morebiten preobrat – tako kot na polfinalni tekmi proti Špancem – pa enostavno ni bilo moči. Slovenci so v končnici povsem popustili in v boju za bron visoko izgubili.

Izjave po rokometni tekmi za tretje mesto med Slovenijo in Norveško na evropskem prvenstvu v Stockholmu.

“Če bi nekdo pred začetkom turnirja ponudil, da se bomo uvrstili v polfinale in igrali za tretje mesto, potem bi to takoj kupil,” je takoj po tekmi dejal Vranješ.

“Na današnji tekmi za tretje mesto, a tudi na petkovi polfinalni, enostavno nismo imeli dovolj moči. To moramo v prihodnjem obdobju popraviti, podrobna analiza bo pokazala, kje smo delali napake. Z opravljenim delom sem izjemno zadovoljen, moji fantje so v teh treh tednih naredili izjemen posel. Nismo osvojili kolajne, a četrto mesto je za nas velik uspeh. Menim, da smo na dobri poti,” je dodal Vranješ.

“Po takšnih porazih so igralci razočarani, kar pa je povsem normalno. Gre za ambiciozne športnike, ki igrajo na visoki ravni, vsak tovrstni poraz pa močno boli. V tej žalosti pa jih moramo spomniti, da so dobro opravili svoje delo. Vedno je težko, ko izgubiš, iz porazov pa se lahko tudi veliko naučiš,” je še na koncu dodal Vranješ.

Jure Dolenec, reprezentant Slovenije: “S selektorjem sva se pred tekmo dogovorila, da zavoljo poškodbe odigram vsaj to kratko menjavo, ko ni toliko teka. Poskušal sem dati vse od sebe, a je bilo zelo težko. Če bi se v petek uvrstili v finale, potem bi imel dan več za rehabilitacijo in se o tem morda sploh ne bi pogovarjali. Ponosen sem na svoje soigralce in da sem imel priložnost biti njihov kapetan. V zadnjem obdobju smo naredili velik korak naprej. Samo poglejte kje smo bili še nedolgo nazaj, pred dvema mesecema smo doma igrali neodločeno z Nizozemsko, danes pa smo četrti v Evropi, torej tudi na svetu. V petek nismo bili daleč od finala, na današnji tekmi pa smo bili daleč od brona.”

Borut Mačkovšek, reprezentant Slovenije: “Norvežanom čestitam, bili so boljši. Razočaran sem po teh dveh odločilnih tekmah v Stockholmu, borili smo se se kolajne, a nam je spodrsnilo. Občutek imam, da si nismo zaslužili tega četrtega mesta. V skupinskem in drugem delu smo igrali dobro, na zaključnem turnirju pa smo povsem odpovedali.”

Blaž Blagotinšek, reprezentant Slovenije: “Moramo priznati, da so bili Norvežani boljši. Naredili smo preveč napak, izgubljali žoge in zgrešili številne ‘zicerje’. Glava je še vroča, a menim, da so nam med prvenstvom preveč zrasli apetiti. Tekmi s Španci in Norvežani sta dobra šole za vse nas, v celoti pa je za nami zelo dober turnir. Čestitke fantom, vsi so dali svoj maksimum. Že aprila nas v Berlinu čakajo olimpijske kvalifikacije in imamo lepo priložnost, da se prebijemo v Tokio.”

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila

Več iz istega kraja

Več iz istega kraja