Search
Close this search box.

TAB zavrnil državno subvencijo za investicijo Vzpostavitev proizvodnje Li-ion celic

Mežiško podjetje je odstopilo od podpisa pogodbe o dodelitvi subvencije za investicijo Vzpostavitev proizvodnje Li-ion celic.

Vlada je v začetku decembra na dopisni seji sklenila, da se v veljavni načrt razvojnih programov 2021-2024 uvrsti nov projekt, imenovan Vzpostavitev proizvodnje Li-ion celic. Vlogi investitorja, tovarne akumulatorskih baterij Tab Mežica, in prejemnika spodbude, družbe Tab-Haidi, je bila odobrena subvencija za naložbo v vzpostavitev proizvodnje litij-ionskih celic, katere vrednost znaša 49,9 milijona evrov. Danes pa so iz podjetja TAB sporočili, da odstopajo od pogodbe.

Pred dnevi smo poročali, da bi lahko Tabova proizvodnja litij-ionskih celic stekla v prvi polovici 2023, vendar kot kaže temu ne bo tako. Investitor Tab Mežica in prejemnik spodbud družba Tab-Haidi sta namreč ministrstvu gospodarski razvoj in tehnologijo sporočila, “da izvedba tega ambicioznega projekta v negotovem času okrnjenih dobaviteljskih verig in dilem pri nabavi ključne opreme na globalnem trgu v danem trenutku predstavlja preveliko tveganje za podjetje,” so danes sporočili iz Taba. “V tej luči se podjetje ni odločilo za podpis pogodbe o dodelitvi subvencije,” so dodali.

“Odstop od pogodbe o dodelitvi subvencije za omenjeno investicijo po navedbah Taba ne pomeni, da je podjetje popolnoma odstopilo od projekta Vzpostavitev proizvodnje Li-ion celic, ampak ga je predvidoma samo prestavilo na čas, ko bodo razmere na trgu dopuščale njegovo izvedbo,” so še zapisali v sporočilu za javnost.

Z naložbo bi naj sicer ustvarili sto novih delovnih mest, od tega 20 visokokvalificiranih. Vlada je za projekt odobrila subvencijo do skupne višine 9,7 milijona evrov. Prvi del spodbude v višini do največ 4,1 milijona evrov bi bil izplačan letos, drugi del do največ 3,5 milijona evrov v letu 2022 in tretji del do največ 2,1 milijona v letu 2023, o čemer si lahko več preberete TUKAJ.

Dogodki

Mežiško podjetje je odstopilo od podpisa pogodbe o dodelitvi subvencije za investicijo Vzpostavitev proizvodnje Li-ion celic.