Search
Close this search box.

Zaposleni v storitvah in trgovini, ki se morajo testirati, bodo pri tem prednostno obravnavani, enako kot šolniki

Vlada na današnji seji ni dokončno odločila o morebitnem sproščanju ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Je pa podaljšala nekaj ukrepov in odlokov ter sprejela novost glede testiranja zaposlenih v storitveni in trgovinski dejavnosti

Pričakovati je, da bo vlada na četrtkovi redni tedenski seji dokončno odločila o sproščanju protikoronskih omejitev ob prehodu v oranžno epidemiološko fazo, o čemer smo že poročali TUKAJ.

Je pa vlada nocoj odločila, da bodo zaposleni v storitveni in trgovinski dejavnosti, za katere vladni odloki zapovedujejo obvezno testiranje na novi koronavirus, vključeni “v posebni presejalni program, na podlagi katerega bodo imeli prednostno obravnavo na testiranjih”, podobno kot to velja za zaposlene v zdravstveni dejavnosti, v vzgoji in izobraževanju ter za tiste, ki izvajajo socialno varstvene storitve in programe, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Preberite tudi: Za nekatere zaposlene in potrošnike obvezen negativen test ne glede na starost in prebolelo okužbo

Poleg tega je vlada za sedem dni podaljšala veljavnost nekaterih ukrepov iz odlokov, izdanih na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, in sicer odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, odloka o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev, odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom ter odloka o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih zgradbah, je zapisano v sporočilu po seji vlade.

Pri tem naj še omenimo, da je po ocenah ministrstva za zdravje sicer od decembra naročenih pol milijona hitrih testov v Sloveniji trenutno na voljo še približno desetina. Ministrstvo zato pripravlja nov razpis za hitre teste, ki ga bodo objavili v enem tednu. Kmalu pričakujejo tudi pošiljko hitrih testov iz skupnega evropskega naročila.

Zagotovili so, da je ne glede na to testov za hitro testiranje v Sloveniji dovolj, saj imajo izvajalci zdravstvene dejavnosti možnost, da hitre teste kupujejo tudi na trgu od različnih dobaviteljev.

Ministrstvo sicer zagotavlja hitre teste le za splošno množično testiranje in testiranje šolnikov, ne pa tudi za delodajalce, ki želijo testirati zaposlene. Ti se morajo zato za testiranje dogovoriti in ga financirati sami. Povračilo stroškov hitrega testiranja za delodajalce je v pristojnosti ministrstva za gospodarstvo, so pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Vir: STA

Dogodki

Vlada na današnji seji ni dokončno odločila o morebitnem sproščanju ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Je pa podaljšala nekaj ukrepov in odlokov ter sprejela novost glede testiranja zaposlenih v storitveni in trgovinski dejavnosti