Search
Close this search box.

V slovenjgraški bolnišnici umirjanja epidemije še ne zaznavajo, poskusno zagnali robota

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec umirjanja epidemije covida-19 še ne zaznavajo, število bolnikov je zadnjih deset dni približno enako, je povedal direktor bolnišnice Janez Lavre, ki pa ga ob sproščanju ukrepov in počitnicah "skrbi, kaj bo čez tri tedne". Bolnišnica je medtem pred pomembno novostjo, uspešno je testirala robota za prevoz zdravil.

V slovenjgraški bolnišnici imajo v starem kirurškem bloku od maja lani urejen poseben oddelek za covidne bolnike, na njem pa trenutno v dveh traktih zdravijo 34 bolnikov, še dva z novim koronavirusom okužena bolnika pa zdravijo v enoti intenzivne terapije.

Z natančnostjo spremljamo razvoj dogodkov, ob sproščanju ukrepov in počitnicah ta in naslednji teden se bo čez 14 dni verjetno povečalo to število, tako da nekih resnejših sproščanj, kar se tiče izvajanja dodatnih programov, ni,” je na današnji novinarski konferenci, ki so jo v bolnišnici pripravili po zadnji seji sveta zavoda, povedal direktor bolnišnice Lavre.

Ko se bo število covidnih bolnikov zmanjšalo, bodo lahko začeli z izvajanjem nekaterih dejavnosti, ki so zaradi epidemije zastale. Najprej bodo začeli spet izvajati vse operativne programe s področja ortopedije in nenujne posege splošne in abdominalne kirurgije ter nekatere operacije s področja ginekologije.

Pri vseh teh operativnih posegih so se čakalne dobe zaradi covida-19 podaljšale “vsaj za dodatno leto”, je dejal Lavre, hkrati pa dodal, da so uspeli nekatere druge čakalne dobe že skrajšati skozi že odobren poseben program. Gre za ambulantne storitve na področju kardiologije in slikovne diagnostike.

Tako kot vsako leto v tem času tudi trenutno v bolnišnici obravnavajo večje število poškodovanih. Več je primerov zlomov kolkov pri starejših zaradi zdrsov in padcev, prav tako v zadnjem obdobju obravnavajo več poškodovanih smučarjev. Prejšnji konec tedna so v slovenjgraški bolnišnici obravnavali 24 poškodb smučarjev, jih pa k sreči večina ne zahteva hospitalizacije. Na koroških smučiščih je bilo tudi minuli vikend več nesreč, v slovenjgraški bolnišnici pa so zaradi poškodb obravnavali pet smučarjev.

Potem ko so v bolnišnici že pred časom začeli razmišljati o uvedbi robotov, ki bi predvsem pri prevozu zdravil in hrane razbremenili osebje, so prejšnji teden prvega za prevoz zdravil poskusno zagnali. Z rezultati testiranj so v bolnišnici zadovoljni.

Robot, izdelan v Južni Koreji in dodelan z znanji podjetja iz Avstrije in ravenskega podjetja Viptronik, zdaj že dnevno obratuje, pri tem pa uvajajo še določene manjše popravke. Čez približno tri tedne bodo novost podrobneje predstavili na posebni novinarski konferenci, so napovedali v bolnišnici.

Bolnišnica pa se pripravlja tudi na še dve pomembni naložbi. Do jeseni naj bi, če bo šlo vse po načrtih, zgradila prizidek med internim oddelkom in stavbo uprave, v katerem bo osrednji del predstavljal prostor z novo gama kamero.

Ta bo nadomestila dosedanjo dotrajano, staro 32 let, za katero konec junija poteče obratovalno dovoljenje, zato je naložba nujna. Naložba je v celoti ocenjena na 4,3 milijona evrov in jo bo bolnišnica obročno financirala sama, je povedal pomočnik direktorja za poslovno-pravne zadeve in nemedicinske dejavnosti Ksandi Javornik.

Še večja naložba, trenutno po idejni zasnovi ocenjena na 15 milijonov evrov, pa je naložba v nadomestno gradnjo za objekt klošter. Nadomestni objekt s skupnimi površinami 15.400 kvadratnih metrov bo imel sedem etaž, med drugim v dveh podzemnih 230 parkirnih mest, v višjih etažah pa prostore dveh laboratorijev, pa tudi ambulant, kabinetov in paliativni oddelek. V bolnišnici načrtujejo pridobitev gradbenega dovoljenja do konca junija, za financiranje naložbe pa se bodo prijavili na državni razpis.

Na seji prejšnji teden je svet bolnišnice med drugim obravnaval finančni načrt za letos, ki ob načrtovanih prihodkih v višini 61,8 milijona evrov predvideva uravnoteženo poslovanje. Svet koroške bolnišnice se bo ponovno sestal tudi ta četrtek, ko bo obravnaval še letno poročilo bolnišnice za lani.

Dogodki

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec umirjanja epidemije covida-19 še ne zaznavajo, število bolnikov je zadnjih deset dni približno enako, je povedal direktor bolnišnice Janez Lavre, ki pa ga ob sproščanju ukrepov in počitnicah "skrbi, kaj bo čez tri tedne". Bolnišnica je medtem pred pomembno novostjo, uspešno je testirala robota za prevoz zdravil.