Vlada odločitev o dodatnem sproščanju ukrepov prestavila na četrtek. Tonin ob tem obljublja, da se bodo držali semaforja

Minister Matej Tonin je v oddaji 24ur zvečer dejal, da bodo odloki sprejeti jutri in da se bodo držali vsega, kar je pri oranžni fazi zapisano v vladnem semaforju. Tonin je še omenil, da se je vlada danes posvetovala s strokovnjaki, kako v skladu z načrti ukrepe za preprečevanje širjenja Covid-19 sproščati varno in kontrolirano.

Vlada je na današnji redni seji na Brdu pri Kranju razpravljala o stanju epidemije v državi in ukrepih za njeno zajezitev. Glede na vladni načrt sproščanja ukrepov je Slovenija trenutno v rdeči fazi, medtem ko je glede na aktualne epidemiološke podatke že v oranžni, zato je bilo pričakovati sproščanje še nekaterih ukrepov. A kot kaže, bomo nanje oziroma na dokončno odločitev vlade morali počakati do četrtka.

V torek so po vladnih podatkih opravili 44.504 hitre in PCR teste na okužbo z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej, pri tem pa so potrdili skupaj 1439 okužb. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je še nekoliko znižalo in znaša 827. V bolnišnicah so v torek zdravili 864 covidnih bolnikov.

Vladni načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 določa, da država, ko je sedemdnevno povprečje okuženih pod 1000 in je tudi hospitaliziranih manj kot 1000 bolnikov s covidom-19, preide v oranžno skupino. 

Danes so bili dogovorjeni detajli, preko noči in jutri dopoldne se bodo pripravili čistopisi odlokov, jutri se bodo na vladi ti odloki sprejeli, nato pa jih bodo moji kolegi podrobno predstavili,” je povedal Tonin.

Spletni portal 24ur še poroča, da je Tonin na vprašanje, ali to pomeni, da se bo sprostilo vse, kar je predvideno v oranžni fazi, odgovoril:Pri vladi beseda velja in kar smo zapisali v oranžnem semaforju, drži.”

Pri prehodu v oranžno fazo se po vladnem načrtu odpirajo preostali razredi osnovne šole in zaključni letniki srednje šole po programu C, na fakultetah lahko spet izvajajo izpite in seminarje za do 10 ljudi, odprejo se nekatere ostale servisne dejavnosti ter trgovine, dovoli se zbiranje do 10 oseb in odpravi se prepoved prehajanja občinskih meja.

Vir: STA, spletni portal 24ur

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije