DS za višje kazni za parkiranje na parkirnih mestih za invalide

Državni svetniki so na včerajšnji seji podprli novelo zakona o pravilih cestnega prometa, s katerimi se spreminjajo in dopolnjujejo prometna pravila s ciljem povečanja varnosti vseh udeležencev cestnega prometa. Ob tem so predlagali povišanje globe za parkiranje na označenih parkirnih mestih za invalide z 80 na 120 evrov, so zapisali po seji DS.
wheelchair-3088991_1920

Predlagali so tudi spremembo zakonodaje na področju veljavnosti parkirne karte za invalide tako, da bi bila ta časovno omejena z možnostjo vsakoletnega podaljševanja na podlagi dokazil, pri tem pa bi morali urediti tudi način nadziranja njene veljavnosti. Dogaja se namreč, da se parkirna karta uporablja tudi po smrti upravičenca, so še zapisali v sporočilu za javnost po seji DS.

Na seji so obravnavali tudi pobudo za sprejem predloga zakona o odpravi krivic zaradi izbrisa pravnih oseb iz sodnega registra v obdobju od julija leta 1999 do novembra leta 2011. Zakon sistemsko ureja pravično zadoščenje oziroma povračilo škode, ki je zaradi izbrisa nastala upnikom, družbenikom in delničarjem podjetij, ki so bila izbrisana v tem obdobju. Predlog zakonodajne iniciative izhaja iz ugotovitve, da obstaja odgovornost države in priznava odškodnino tako družbenikom izbrisanih družb kot tudi upnikom v delu, v katerem še niso bili poplačani.

DS se je seznanil tudi z zaključki posveta Pogoji, ki jim mora biti zadoščeno za pravičen prehod iz premoga v Šaleški dolini, ki sta ga DS in Holding Slovenske elektrarne Slovenije organizirala 7. maja. Poudarili so, da načrtovana opustitev rabe premoga za proizvodnjo električne energije učinkuje na več kot 100.000 delovnih mest v Savinjsko-šaleški regiji, zato mora biti odločitev o letnici prenehanja izkopavanja in proizvodnje električne energije v TEŠ premišljena in sprejeta na podlagi proučitve vseh vidikov.

Obravnavali so tudi pobude in predloge svetnikov. Matjaž Gams je vladi in DZ predlagal, naj izkažeta posebno spoštovanje vsem žrtvam, vojnim invalidom in ostalim aktivno udeleženim pri zaščiti domovine v vojni za Slovenijo leta 1991. Svetnik Davorin Terčon pa je ministrstvo za infrastrukturo pozval, naj predstavi predvideno časovnico za prenos evropske direktive o pristaniških sprejemnih zmogljivostih za oddajo odpadkov z ladij, saj se rok za implementacijo direktive v slovenski pravni red izteče 28. junija letos.

Interesna skupina negospodarskih dejavnosti je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pozvala, naj začasno zaustavi vse dejavnosti, povezane z izgradnjo Centra znanosti kot demonstracijskega objekta, dokler se ne izpelje podrobna analiza utemeljenosti gradnje in pridobi soglasja poglavitnih raziskovalnih inštitucij. Državni svetnik Tomaž Horvat pa je na ministrstvo za infrastrukturo naslovil vprašanji o tem, kakšna je razvejanost mreže polnilnih postaj za električna vozila in vozila na vodik v Sloveniji ter kakšna je strategija države glede razvoja in umeščanja polnilnih postaj za električna in predvsem tovorna vozila na vodik.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.