Search
Close this search box.

Za nekatere zaposlene in potrošnike obvezen negativen test ne glede na starost in prebolelo okužbo

Nov vladni odlok, ki pod določenimi pogoji dovoljuje odpiranje dodatnih storitev in trgovin določa, da je testiranje obvezno, ne glede na to, ali ste že bili cepljeni in ali ste koronavirus že preboleli.

Vlada je prejšnji teden na dopisni seji sprejela odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki dovoljuje odprtje več trgovin in storitvenih dejavnosti po vsej državi. Za njihovo delovanje sicer postavlja različne pogoje. Ob tedenskem testiranju zaposlenih v trgovinah in nekaterih drugih dejavnostih, morajo za obisk določenih storitvenih dejavnosti negativen izvid testa, opravljenega v Sloveniji, ki ni starejši od 24 ur, predložiti tudi potrošniki.

Preverili smo, če za trgovce, kozmetičarje in druge zaposlene, ki morajo glede na nov odlok testiranje obvezno opraviti enkrat na teden, ter za potrošnike določenih storitev obstaja kakšna izjema. Ali se morajo, kljub temu da so koronavirus preboleli testirati. Zanimalo nas je tudi, kako je v primeru, če so bili potrošniki že cepljeni z obema odmerkoma cepiva.

“Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji določa obveznost negativnega izvida testa testiranja za izvajalca in potrošnika, brez omejitev starosti, pri nekaterih storitvah. Drugih pogojev glede testiranja odlok ne določa. Testiranje oziroma test sta torej obvezna, ne glede na to ali ste že bili cepljeni in ali ste koronavirus že preboleli,” so za Koroške Novice sporočili z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Zahteva se negativni izvid testa, torej uraden in takšen iz katerega je nedvoumno razbrati, da je bilo testiranje opravljeno z negativnim rezultatom. Negativni izvidi testa se izkazuje na način kot je bil posamezniku izdan ali sporočen s strani izvajalca testiranja,” so še pojasnili na ministrstvu.

Brez testiranja na okužbo z novim koronavirusom so lahko od sobote (6. 2. 2021) še naprej odprti:

– lekarne,
– bencinski servisi,
– finančne storitve,
– geodetske storitve,
– pošta,
– dostavne službe,
– dimnikarske storitve (pod določenimi pogoji),
– gradbena dela v oziroma na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih in brez stika s potrošniki,
– individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve,
– osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, z minimalnim stikom s potrošniki, med 6. in 21. uro,
– trafike in kioske za prodajo časopisov in revij,
– storitve frizerskih salonov ter medicinske pedikure in medicinske manikure,
– čistilni servisi in čistilnice,
– premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev,
– servisne delavnice za storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice, delavnice za popravilo koles),
– druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja.

Ob tedenskem testiranju zaposlenih, pri čemer začne pogoj tedenskega testiranja zaposlenih veljati 12. februarja, so lahko od sobote (6. 2. 2021) odprte:


– prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji,
– prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki,
– kmetijske prodajalne,
– specializirane prodajalne z otroškim programom,
– tržnice.

Ob tedenskem testiranju zaposlenih, pri čemer je začel pogoj tedenskega testiranja zaposlenih veljati nemudoma, so lahko odprti:


– prodajalne s površino do 400 kvadratnih metrov, ne glede na vrsto blaga,
– druge servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov ter storitve izdelave, vzdrževanja in montaže.

Ob tedenskem testiranju zaposlenih, pri čemer je začel pogoj tedenskega testiranja zaposlenih veljati nemudoma, hkrati pa morajo negativen izvid testa, opravljenega v Sloveniji, ki ni starejši od 24 ur, predložiti tudi potrošniki, lahko od sobote (6. 2. 2021) delujejo:

– storitve nepremičninskega posredovanja,
– storitve higienske nege, ki niso storitve frizerskih salonov, medicinske pedikure in medicinske manikure (npr. kozmetične dejavnosti, pedikura, dejavnosti salonov za nego telesa),
– individualne storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (npr. inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice),
– storitve salonov za nego živali.

Vir: STA, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Dogodki

Nov vladni odlok, ki pod določenimi pogoji dovoljuje odpiranje dodatnih storitev in trgovin določa, da je testiranje obvezno, ne glede na to, ali ste že bili cepljeni in ali ste koronavirus že preboleli.