Search
Close this search box.

Ob naraščanju števila okužb s koronavirusom zaskrbljeni pogledi že uprti v jesen

Ob naraščanju števila okužb z novim koronavirusom po Sloveniji so nekaj primerov potrdili tudi med zdravstvenimi delavci. V UKC Ljubljana ob tem pozivajo k pripravi na hladnejši del leta, ko pričakujejo porast okužb. Pristojni upajo, da bo v pomoč epidemiologom mobilna aplikacija za obveščanje o stikih z okuženimi, ki bo kmalu na voljo uporabnikom.

V Sloveniji so v sredo ob 879 testiranjih potrdili 24 primerov okužb z novim koronavirusom, umrl pa je en bolnik s covidom-19. Okužbo so v sredo potrdili v 16 občinah, največ, pet v Rogaški Slatini. Štiri okužbe so potrdili v Ljubljani, v Ilirski Bistrici dve, v ostalih občinah pa po eno.

Eno novo okužbo so potrdili tudi v Hrastniku, kjer je trenutno največje žarišče v državi. Pozitiven je bil en bris med 41 stanovalci v beli coni, ki so jim v sredo odvzeli brise. Eno osebo iz doma so danes prepeljali na zdravljenje v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. En stanovalec in ena zaposlena sta ozdravela, so sporočili iz hrastniške občine.

Direktor doma Drago Kopušar je ob tem ocenil, da gre sicer za dober in vzpodbuden podatek, ki potrjuje angažirano delo zaposlenih, a da bo za bolj poglobljeno oceno treba počakati na ponedeljkove odvzeme brisov pri zaposlenih in pri oskrbovancih v sivi coni.

Po poročanju Kanala A, so med okuženimi tudi otrok v vrtcu Rogaška Slatina in dve strokovni sodelavki. V vrtcu trenutno sicer še ugotavljajo in popisujejo stike z okuženimi, zato točno število otrok, ki jim bo odrejena karantena, še ni znano, verjetno pa jih bo med 30 in 40, navaja spletni portal 24ur.com.

Pet od 22 oseb, ki so bile v sredo v bolnišnicah, je potrebovalo intenzivno zdravljenje, je dopoldne še sporočila vlada.

Za največ bolnikov s covidom-19 skrbijo v ljubljanski infekcijski kliniki, kamor so v sredo sprejeli tudi mlajšega bolnika s covidom-19 iz novomeške bolnišnice. Njegovo stanje je stabilno, prav tako stanje ostalih 12 hospitaliziranih bolnikov na navadnem oddelku, je v današnji izjavi za medije povedala infektologinja Mateja Logar. Dva bolnika v intenzivni enoti sta v kritičnem stanju.

Bolnik, ki so ga sprejeli v Splošni bolnišnici Novo mesto, je imel predhodno tri negativne teste za okužbo s koronavirusom, a so pozneje potrdili okužbo. Vse zaposlene, ki so bili v novomeški bolnišnici z njim v kontaktu, testirali in izločili iz delovnega procesa. Logarjeva zgodaj dopoldne ni imela informacij, da bi bil kdo izmed njih okužen.

Imajo pa dve potrjeni okuženi v Splošni bolnišnici Brežice. V obeh primerih gre za zdravnika, ki sta 15. in 16. julija delala na tamkajšnji urgenci in sta se okužila od bolnice, ki je pri njih iskala pomoč, je za STA povedala direktorica bolnišnice Anica Hribar.

Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Janez Poklukar je danes opomnil, da so nujne priprave na jesensko-zimski čas, ko se pričakuje porast okužb z novim koronavirusom. Kot je dejal, bo ključno vlogo odigral kader, zato zaposlene v kliničnem centru že pripravljajo in usposabljajo za morebitne večje izbruhe.

Ob tem je poudaril pomen čim širšega testiranja. Opomnil je, da bodo v hladnejših mesecih glavna težava okužbe dihal, za katere se ne bo vedelo, ali ima covid-19 ali katero drugo respiratorno bolezen. “Brisi niso pomembni samo z vidika zajezitve bolezni, ampak v domovih za starejše in javnih zdravstvenih zavodov tudi z vidika logistike obravnave bolnikov,” je pojasnil.

Po oceni Logarjeve epidemiologi stanje na terenu za zdaj še smatrajo za obvladljivo. “Še vedno smo v fazi, ko aktivno iščemo vse kontakte in jih po potrebi testirano, če je ocenjeno, da gre za tesen stik,” je dejala.

Pristojni ob tem upajo, da bo epidemiologom v pomoč nova aplikacija #OstaniZdrav, namenjena obveščanju o stikih z okuženimi z novim koronavirusom. Do roka, ki se izteče v soboto, bo oddana v mobilni trgovini GooglePlay in AppStore, je danes zagotovil državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Peter Geršak. Aplikacija že deluje, prilagojena je slovenskim uporabnikom in je v testiranju na ministrstvu in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je ob tem ponovno opozorila na neustrezne pravne podlage za delovanje aplikacije covid-19. Ocena učinkov ne more sanirati pomanjkljivosti veljavnega zakona, je navedla in dodala, da je stališče vseh evropskih državnih nadzornih organov za varstvo osebnih podatkov glede pravnih podlag za aplikacijo enotno.

Po svetu se razmere glede širjenja novega koronavirusa ne umirjajo. V Braziliji so v zadnjem dnevu potrdili rekordnih 69.074 novih okužb, za covidom-19 je umrlo 1595 ljudi, kar je prav tako rekordno število za en dan. O doslej najvišjem številu okužb v enem dnevu poročajo tudi iz Avstralije, kjer so jih danes samo v zvezni državi Viktorija potrdili 723. Umrlo je 13 ljudi, kar je prav tako največ od začetka epidemije covida-19.

V ZDA, najhuje prizadeti državi na svetu je za koronavirusno boleznijo 19 v zadnjem dnevu umrlo še 1267 ljudi, s čimer je število smrtnih žrtev preseglo 150.000. Potrdili so tudi več kot 68.000 novih okužb z novim koronavirusom.

Tudi v Evropi število okužb še naprej narašča. V Romuniji so v zadnjih 24 urah potrdili rekordnih 1356 novih okužb, umrlo je 35 bolnikov. V Avstriji so v 24 urah potrdili 105 novih primerov, na Hrvaškem pa še 78. V Srbiji so jih v zadnjih 24 urah zabeležili nekaj manj kot dan prej, a še vedno 321. Podobno so nekaj manj okužb zabeležili tudi v BiH, a jih je še vedno več kot 300.

Pripravila Sanja Gornjec

Dogodki

Ob naraščanju števila okužb z novim koronavirusom po Sloveniji so nekaj primerov potrdili tudi med zdravstvenimi delavci. V UKC Ljubljana ob tem pozivajo k pripravi na hladnejši del leta, ko pričakujejo porast okužb. Pristojni upajo, da bo v pomoč epidemiologom mobilna aplikacija za obveščanje o stikih z okuženimi, ki bo kmalu na voljo uporabnikom.