Predstavili aplikacijo za varovanje zdravja in življenja ljudi

corona-app-5417258_1920

Na novinarski konferenci so državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Peter Geršak, direktor podjetja RSteam Primož Cigoj in namestnica vladnega govorca Špela Horjak predstavili aplikacijo za varovanje zdravja in življenja ljudi. Aplikacija je na osnovi nemške različice že prilagojena za slovenske razmere in je v fazi testiranja.

Aplikacija bo do sobote, 1. avgusta, oddana v mobilni trgovini Google Play in App Store, je zagotovil Geršak. Poimenovana je s ključnikom #OstaniZdrav.

Sporočajo, da vpliva na hitrost pregleda in odobritve primernosti aplikacije za objavo v App Store in Google Play ministrstvo nima, bodo pa ves čas v pripravljenosti, če bi bilo potrebno tekom pregledov zagotoviti dodatne informacije oziroma dokumentacijo.

Aplikacija nima dostopa do imenika telefona oziroma do nikakršnih drugih podatkov na telefonu, iz katerih bi se lahko razbrala identiteta lastnika aparata. Ob srečanju z drugim uporabnikom bosta pametna telefona med seboj samodejno izmenjala naključni oddajni kodi preko tehnologije Bluetooth. Poleg naključne oddajne kode se na telefonu beleži še samo čas trajanja srečanja in oddaljenost med njima. Ne beležita se niti lokacija srečanja niti ime uporabnika.

Če se za uporabnika na testiranju izkaže, da je pozitiven, bo lahko prostovoljno obvestil druge osebe, s katerimi se je okuženi srečal v zadnjih dneh. To bo potekalo preko naključno generiranih oddajnih kod, ki ne razkrivajo v nobenem primeru identitete uporabnika. Aplikacija bo prejemniku sporočila v informacijo, da se je pred kratkim srečal z okuženo osebo in mu izračunala stopnjo tveganja. Stopnje okuženosti so tri: nizko, neznano in višje tveganje.

Cigoj je tudi pojasnil, da se slovenska aplikacija z aplikacijami drugih državah še ne bo povezovala, pripravlja pa nemška vlada nadgradnjo, ki bo omogočala tudi to.

VIR: Www.gov.si

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.