virus

Svetovni dan hepatitisa s sloganom Eno življenje, ena jetra

Že 17. leto zapored obeležujemo svetovni dan hepatitisa, letos pod sloganom Eno življenje, ena jetra. Jetra so namreč zelo pomemben organ, ki v telesu skrbi za več kot 500 nujno potrebnih procesov. Med najpogostejšimi vzroki za odpoved delovanja jeter in smrt je okužba z virusoma hepatitisa B in C, ki dokazano lahko povzročita nastanek raka jeter.

Preberi »

Slovenijo je presenetila neobičajno zgodnja sezona virusa RSV. V evropskih državah se pojavljajo virusi gripe, pri nas jih še niso dokazali

Slovenijo je presenetila neobičajno zgodnja sezona respiratornega sincicijskega virusa (RSV). Okužbe, ki se ponavadi pojavijo v jesensko-zimskem času, so letos izbruhnile že konec avgusta. V ljubljanskem in mariborskem kliničnem centru je iz dneva v dan več sprejemov otrok z okužbami dihal. Ponekod omejujejo redne preventivne preglede dojenčkov.

Preberi »

Potrdili prvo najdbo virusa rjave grbančavosti plodov paradižnika pri nas

Rezultati laboratorijskih analiz Nacionalnega inštituta za biologijo so pri enem od slovenskih pridelovalcev potrdili navzočnost virusa rjave grbančavosti plodov paradižnika. Inšpekcijska preiskava in odrejanje prvih ukrepov za preprečevanje nadaljnjega širjenja virusa so v teku, so sporočili iz ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Preberi »

V SB Slovenj Gradec je v zadnjih treh mesecih covid-19 prebolelo 277 zaposlenih, cepivo za vse zainteresirane zaposlene pričakujejo prihodnji teden

Splošno bolnišnico Slovenj Gradec je obiskala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, ki je izrazila zadovoljstvo nad interesom za cepljenje proti covidu-19 med zaposlenimi. Interes je izrazilo 42 odstotkov zaposlenih, cepivo zanje naj bi bolnišnica dobila prihodnji teden, je povedala strokovna direktorica Jana Makuc.

Preberi »