Search
Close this search box.

Potrdili prvo najdbo virusa rjave grbančavosti plodov paradižnika pri nas

Rezultati laboratorijskih analiz Nacionalnega inštituta za biologijo so pri enem od slovenskih pridelovalcev potrdili navzočnost virusa rjave grbančavosti plodov paradižnika. Inšpekcijska preiskava in odrejanje prvih ukrepov za preprečevanje nadaljnjega širjenja virusa so v teku, so sporočili iz ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je takoj po potrditvi navzočnosti virusa pristopila k ugotavljanju dejanskega stanja pri pridelovalcu.

Po navedbah ministrstva so bili vzorci odvzeti v okviru izvajanja nacionalnega programa monitoringa za ugotavljanje navzočnosti virusa rjave grbančavosti plodov paradižnika (ToBRFV).

Kot so pojasnili, gre za nov in nevaren karantenski rastlinski virus, ki ogroža pridelavo paradižnika in paprike. Okuženi plodovi so drobnejši, imajo rumene ali rjave lise in so zgrbančeni. Zato niso primerni za prodajo, posledično lahko nastane velika gospodarska škoda. Rastline zaradi okužbe lahko tudi propadejo, opozarjajo. Virus sicer ni nevaren za ljudi in živali.

Virus se na daljše razdalje prenaša s sadikami in semenom ter plodovi. Med samimi nasadi pa se prenaša s stroji, orodjem, embalažo, rokami, obleko ali kontakti med rastlinami ter tudi z žuželkami.

Pri tem poudarjajo, da je virus zelo obstojen in lahko več mesecev preživi v ostankih in odpadkih okuženih rastlin, v tleh ali rastnem substratu, na strojih, orodjih in opremi, na obleki ali embalaži.

Pred nekaj leti je bil z uvoženim semenom vnesen v EU, zato je Evropska komisija predpisala nujne ukrepe za preprečevanje vnosa virusa v unijo in njegovega širjenja znotraj nje. Predvsem je ključno, da pridelovalci izvajajo preventivne higienske ukrepe.

Gre za zelo nevarno in neozdravljivo virusno bolezen s hitro dinamiko širjenja, zato je ključnega pomena, da so pridelovalci pozorni na pojav simptomatičnih rastlin v nasadu in ob najmanjšem sumu takoj obvestijo upravo. Zgodnje odkritje navzočnosti virusa je pomembno za uspešno izvedbo ukrepov izkoreninjenja in preprečevanja širjenja bolezni, so izpostavili na ministrstvu.

Kljub izvajanju predpisanih ukrepov je virus navzoč v več državah članicah, so zapisali.

Bližnje srečanje z virusom smo v Sloveniji imeli že spomladi, in sicer zaradi dobave semena paprike iz Češke, ki je bilo uvoženo iz Kitajske. PCR-testiranje je potrdilo okuženost semen z virusom rjave grbančavosti plodov paradižnika.

Uprava je pri prejemnikih okuženega semena takoj ustavila premike in odredila uničenje okuženih semen in sadik ter izvajanje obveznih higienskih in drugih ukrepov.

Več informacij o virusu in ukrepih za preprečevanje njegovega širjenja je na voljo na spletni strani uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, so še zapisali v sporočilu za javnost.

FOTO: www.gov.si – Camille PICARD (EPPO)

Dogodki