Tonin: Pri pošiljkah zaščitnih mask se zapleta. “Če bo treba, bomo ponje poslali letalo”

p20200314_1

Minister za obrambo Matej Tonin je v Odmevih na TVS opozoril, da je pomanjkanje zaščitne opreme “alarmantno kritično”. Glede pričakovane pošiljke je povedal, da se je zapletlo pri prevozu 1,5 milijona zaščitnih mask iz nemškega Hamburga v Slovenijo. Po ministrovih besedah se trudijo razrešiti ta zaplet, če bo treba, bodo ponje poslali letalo.

Stvari ne stečejo, kamiona čakata, problem so tudi zastoji na meji, je dejal minister. “Nemci skušajo morda uveljaviti določbo, da ne dovolijo izvoza nobene opreme, ki jo sami potrebujejo,” je dodal.

Danes se je po Toninovih navedbah zgodil še drug incident. V Slovenijo bi preko Italije morala priti še pošiljka s tremi milijoni mask, vendar po ministrovih besedah ne morejo vzpostaviti stika z voznikom, zato ne vedo, kje je. “Če bi kdo izkoristil to krizo za vojno dobičkarstvo, da bi država plačala tri milijone mask, te pa bi izginile, bi bilo zelo hudo,” je dodal. Pričakuje, da bodo v četrtek vedeli več.

Ob pošiljki doniranih mask s Kitajske pa je Tonin ocenil, da Slovenci vedno držimo skupaj, ko je kriza. Zahvalil se je vsem Slovencem po svetu, ki so uporabili svoje veze, da Slovenija dobi to zaščitno opremo. Skladišča so bila v petek prazna, zato zaloge zaščitne opreme iščejo po vsem svetu. Donacija fundacije spletnega trgovskega velikana Alibaba in fundacije Jacka Maja, ki jo je vzpodbudil predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin, je danes prispela v Belgijo. V Slovenijo naj bi pošiljka doniranih 300.000 mask po ministrovih besedah prispela v petek ali soboto.

Najbolj primanjkuje zaščitne opreme v zdravstvu. Stvar je alarmantno kritična, je opozoril Tonin. Predstavniki zdravstvenih domov in bolnišnic so povedali, da zaščitne opreme kronično primanjkuje, nekateri imajo zaščitne opreme samo za dva do tri dni, je povzel minister.

Tonin je pozval k pomoči, da zaščitna oprema pride v Slovenijo. Zagotovil je, da denar ni problem. “Po mojih informacijah imamo že plačanih 10 milijonov mask, problem pa je zdaj dostaviti to robo v Slovenijo,” je dejal.

Upam, da se bo zadeva premaknila naprej, po včerajšnjem sestanku voditeljev EU se nakazuje, da bomo delovali bolj složno. Potreben bo evropski pristop, da bomo drug drugemu pomagali,” je poudaril. Izrazil je upanje, da bodo druge EU države razumele, da je čas za solidarnost.

Pred dnevi so sicer po ministrovih besedah preverjali tudi možnost, da bi v Sloveniji lahko proizvajali maske, vendar to ne gre z danes na jutri. “Potrebni so tedni ali celo meseci, mi pa zaščitno opremo rabimo danes. Tudi gospodarstvo rabi zaščitno opremo, da bodo te stvari lahko delali. Ti trenutki, teh par dni je kritičnih, da nam ne pade zdravstveni sistem,” je opozoril Tonin.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.