Search
Close this search box.

Janša: Zelo bi bili veseli, če bi bila cela država takšna, kot je trenutno Koroška. V ponedeljek bo možen pouk prve triade vzporedno s testiranjem

Pred kratkim se je zaključila novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janša, na kateri je spregovoril o stanju epidemije bolezni covid-19 ter o drugih aktualnih zadevah. Med drugim je napovedal, da bo danes spremenjen odlok, po katerem bo v rdečih regijah možen pouk prvega triletja tudi v ponedeljek ter pojasnil, zakaj na Koroškem sproščanje ukrepov kljub oranžni fazi ni možno.

Premier je uvodoma še enkrat opomnil, da je vlada RS že v začetku decembra sprejela načrt sproščanja ali zaostrovanja ukrepov, “glede na to, da smo bili že takrat v drugem valu.” Ta načrt je bil potem glede na razvoj situacije v začetku januarja modeliran in ta načrt je splošno znan, večkrat je bil predstavljen. Vsi ukrepi, ki jih vlada od takrat naprej sprejema, so vnaprej predvidljivi,” je dejal.

Tudi markerji za sproščanje ukrepov po posamičnih statističnih regijah so bili v tem času javno prezentirani, objavljeni, sproti se vnašajo novi podatki, tako da tudi glede regijske situacije praktično ni nikakršnih neznank. Vsak lahko že z malo trudi ugotovi, kateri ukrepi bodo sledili.

V javnosti se večkrat pojavljajo dileme glede splošnih pogojev na nacionalni ravni, ki jih je potrebno izpolniti za to, da se sploh preide na sproščanje na regijski ravni. V zadnjem času se je tak pomislek pojavljal v zvezi s koroško regijo, ki je hvala bogu, po tem, ko je imela na začetku drugega vala veliko število okužb, zdaj bistveno boljša od slovenskega povprečja in bi že izpolnjevala pogoje za sproščanje ukrepov, ki so predvideni v oranžni fazi, če bi seveda cela država izpolnila pogoje za to, da preidemo v oranžno fazo,” je pojasnil.

Veliko je bilo vprašanj glede odločitve pri odpiranju šol. Zakaj se ne uporablja tolerance, če gre število okužb do meje ali zgolj malo preko meje. “Ta kriterij se lahko uporablja, če so splošni trendi pozitivni in gredo v smeri zmanjševanja okužb,” je dejal Janša.

Žal splošna epidemiološka situacija v državi ni dobra. Zelo bi bili veseli, če bi bila cela država takšna, kot je trenutno Koroška, kar se tiče okužb, ali celo boljša. Zaradi tega mora vlada vedno, ko odloča o sproščanju oz. zaostrovanju ukrepov, poleg statične slike na presečni dan, ki je vedno torek, upoštevati tudi trende.

Še enkrat opozarjam vse, ki se sprašujete, kakšni ukrepi bodo veljali v prihodnje, da spremljate podatke na naših spletnih straneh in z malo truda se da vnaprej ugotoviti, kakšni ukrepi bodo veljali v kakšni regiji v naslednjem tednu glede na trende, ki se obetajo,” je bil jasen Janša.

V četrtek je bilo sicer v Sloveniji po vladnih podatkih ob opravljenih 12.033 testih potrjenih 1294 okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 1082 bolnikov, od tega 169 na intenzivni negi. Umrlo je 20 oseb. Delež pozitivnih testov je bil v četrtek 10,8-odstoten. Pri PCR testih, ki so jih opravili 4506, jih je bilo pozitivnih 22,3 odstotka, in sicer so z njimi zaznali 1005 okužb. Med 7527 opravljenimi hitrimi testi je bilo pozitivnih 289 ali 3,8 odstotka.

Skupaj je bilo v četrtek odkritih 222 okužb manj kot dan prej. Umrli so trije covidni bolniki manj kot v sredo. V bolnišnicah se zdravi 1082 covidnih bolnikov, kar je 24 manj kot dan prej. Dva manj kot v sredo sta potrebovala intenzivno zdravljenje. Iz bolnišnic so v četrtek v domačo oskrbo odpustili 84 bolnikov.

Ravnatelji so danes na vlado naslovili pobudo, naj v šolah v rdečih regijah tudi za ponedeljek dovoli pouk v prostorih šol za otroke prvega triletja. Ravnatelji so testiranje učiteljev pripravljeni organizirati v ponedeljek zjutraj pred poukom.

Glede na v četrtek sprejeti odlok vlade naj bi pouk v ponedeljek tudi za otroke prvega triletja v rdečih regijah potekal na daljavo, ta dan morajo namreč učitelji na ponovno splošno testiranje na okužbo z novim koronavirusom. Vendar bo ta odlok danes spremenjen, je dejal Janša.

V ponedeljek bo v rdečih regijah možen tudi pouk prvega triletja ob vzporednem testiranju, je dejal premier in omenil, da več kot 80 odstotkov šol pravi, da so sposobne to izvesti. Kjer to ne bo možno, bo pouk potekal na daljavo.

Premier je pozval vse izvajalce testiranja, naj se skupaj z ravnatelji in lokalnimi skupnostmi dogovorijo za najprimernejši način in časovnico testiranja, ki bo v ponedeljek omogočala izvedbo pouka v živo. Veljali pa bodo tudi testi, če bo potekalo testiranje učiteljev v nedeljo.

Opomnil je še, da je t.i. črnih regijah omogočeno nujno varstvo za otroke in učence, katerih oba starša ali starš samohranilec sta zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture.

Opozoril pa je, da zaradi razširjenosti angleške različice virusa v naslednjih tednih bistvenega sproščanja ukrepov ne gre pričakovati. Preberite tudi: Janša: Če bi vsi spoštovali ukrepe, bi bile številke nižje. Virus se ne širi sam. Sproščanja ukrepov v naslednjih tednih ne gre pričakovati

Dogodki

Pred kratkim se je zaključila novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janša, na kateri je spregovoril o stanju epidemije bolezni covid-19 ter o drugih aktualnih zadevah. Med drugim je napovedal, da bo danes spremenjen odlok, po katerem bo v rdečih regijah možen pouk prvega triletja tudi v ponedeljek ter pojasnil, zakaj na Koroškem sproščanje ukrepov kljub oranžni fazi ni možno.